FULLT HUS: Overlege Karl Wesenberg Molde Sjukehus forteller at kapasiteten er sprengt etter at over 20 pasienter er lagt i isolasjon med luftveis-sjukdommer. Seks av dem er bekreftet smittet av svineinfluensa og tallet vil trolig stige, i følge overlegen. FOTO: Erik Hattrem / Dagbladet
FULLT HUS: Overlege Karl Wesenberg Molde Sjukehus forteller at kapasiteten er sprengt etter at over 20 pasienter er lagt i isolasjon med luftveis-sjukdommer. Seks av dem er bekreftet smittet av svineinfluensa og tallet vil trolig stige, i følge overlegen. FOTO: Erik Hattrem / DagbladetVis mer

Ekstramannskaper settes inn mot svineinfluensa-boom

Seks pasienter er innlagt med svineinfluensa ved Molde sjukehus. Kapasiteten er sprengt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOLDE (Dagbladet): Overlege ved Molde Sjukehus, Karl Wesenberg, forventer at tallet på pasienter med påvist svineinfluensa vil øke i dagene som kommer.

Til nå har seks pasienter fått påvist svineinfluensa.

- Av de 20 som nå ligger isolert, har vi bekreftet svineinfluena hos seks av dem. Det er ganske mye i forhold til sjukehusets størrelse. Vi har mange som er innlagt i isolasjon med andre luftveis-sjukdommer. Ekstrapersonale har blitt kalt inn fordi kapasiteten nå er sprengt, sier Wesenberg til Dagbladet.
Kan ramme andre pasienter Siden kapasiteten ved det over 50 år gamle sjukehuset nå er sprengt, varsler overlegen nå at andre pasienter kan bli rammet.

- Det vil kanskje gå ut over andre pasienter som er planlagt innlagt. Muligens må vi utsette planlagte operasjoner. Men selvfølgelig vil vi ikke la denne situasjonen gå ut over liv og helse så langt det er mulig. Også kreftpasientene og andre alvorlig sjuke pasienter skal ikke måtte lide på grunn av det som har skjedd, sier han. Overlege Wesenberg tror ikke toppen av årets influensa-runde er nådd.

Vaksine-frykt
At det nå er flere unge personer som er rammet av svineinfluensa, tror han kan skyldes frykt for bivirkninger ved vaksinering.

- Det kan ha en medvirkende effekt at mange har latt seg skremme fra å vaksinere seg i frykt for bivirkninger, sier overlege Wesenberg og legger til at vaksinen mot dagens svineinfluensa er laget på samme måte som andre sesong-vaksiner: - Pandemi-vaksinen som ble brukt i 2009 ble laget mye hurtigere og med litt andre innholdstoffer enn den vanlige influensavaksinen, sier han. Nå håper han at personlig hygiene igjen blir tatt like alvorlig som under og etter pandemien i 2009.

Håndvask og antibakterie-middel er den beste investering for å hindre smitte at årets hissige svineinfluensa-virus.

- Influensa er en sjukdom som vanligvis rammer de som er svekket allerede. Eldre, de med kroniske hjerte og lungesjukdommer eller diabetikere. Denne sesongens svineinfluensa har en litt hissigere stamme enn vanlig influensa og kan derfor skape immun -reaksjoner i kroppen, som igjen skaper en prosess som vanskelig lar seg stoppe, sier Wesenberg.
Sett i lys av det som skjedde etter den store pandemi-vaksineringen i 2009, sier Wesenberg, at det nå er mulig at norske helsemyndigheter har under-dramatisert farene rundt svineinfluensa.

FULL SJUKEBRAKKE: Kapasiteten ved Molde sjukehus er sprengt etter at et stort antall pasienter med svineinfluensa og andre luftveissjukdommer har blitt lagt i isolasjon. Tallet på pasienter med svineinfluensa-symptomer forventes å stige i de kommende dagene. Foto: Erik Hattrem / Dagbladet
FULL SJUKEBRAKKE: Kapasiteten ved Molde sjukehus er sprengt etter at et stort antall pasienter med svineinfluensa og andre luftveissjukdommer har blitt lagt i isolasjon. Tallet på pasienter med svineinfluensa-symptomer forventes å stige i de kommende dagene. Foto: Erik Hattrem / Dagbladet Vis mer