Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flommen i Finnmark:

- Ekstraordinær situasjon

Ørjan og familien må padle og kjøre traktor til inngangsdøra.

STORFLOM: Slik ser gården til Ørjan Bakken og familien i Alta ut etter storflommen. Foto: Privat
STORFLOM: Slik ser gården til Ørjan Bakken og familien i Alta ut etter storflommen. Foto: Privat Vis mer

Vårflommen i Finnmark har ført til flere store oversvømmelser. Ørjan Bakken (45) var en de som måtte evakuere hjemmet sitt søndag kveld.

– Vi kan ikke bo hjemme i natt. Nå bor vi på en "øy" og naturlig nok fungerer ikke kloakken og slike ting, så derfor tar jeg familien med og kjører lenger opp i skogen mot skileikanlegget, sa han til Altaposten søndag ettermiddag.

Familien er nå helt avhengig av båt eller traktor for å komme seg over til hjemmet sitt i Bælgiouda i Alta. Bakken anslår at vannstanden utenfor er rundt en meter på det dypeste. Han tar situasjonen likevel med knusende ro.

TRAKTOR OG BÅT: Dette er hva familien Bakken må krysse for å komme hjem Foto: Privat
TRAKTOR OG BÅT: Dette er hva familien Bakken må krysse for å komme hjem Foto: Privat Vis mer

– Ungene synes det er gøy å padle litt, sier han til Dagbladet.

35 cm vann over E6

Vegtrafikksentralen Nord-Norge varsler at veier i Finnmark kan bli stengt på kort varsel på grunn av flommen. Blant annet er E45 spesielt utsatt gjennom Kautokeino og på Eibysletta.

Det er svært stor flomfare i Alta, Porsanger og Karasjok med svært sjeldent rødt farenivå fra NVE. Flomfaren har økt i løpet av mandagen.

- Vannføringen har snudd på Leirbotnvatn og Lombola og er svakt synkende, men er fortsatt på rødt nivå. Vannføringen på Skoganvarre og Iesjokka er også på rødt nivå og er fortsatt økende, sier vakthavende hydrolog Tuomo Saloranta i Norges Vassdrag- og energidirektorat (NVE) til NTB

De ber bilister tenke seg godt om før de legger ut på veien. Også Norges vassdrag- og energidirektorat advarer mot å kjøre på flomutsatte veier.

Vannet står 35 centimeter over flomstengte E6 i Porsanger. Veien blir tidligst åpnet tirsdag.

Garasje under vann

Bakken forteller at han ikke er særlig bekymret for materielle skader, til tross for de store vannmassene. Han regner med at huset skal klare seg så lenge vannet ikke stiger over grunnmuren. Mandag formiddag hadde vannet nådd til første trinnet på trappa.

GAPAHUK ble en del av Altaelva i Øvre Alta søndag kveld. Foto: Lill-Vivian Hansen, Altaposten / NTB Scanpix.
GAPAHUK ble en del av Altaelva i Øvre Alta søndag kveld. Foto: Lill-Vivian Hansen, Altaposten / NTB Scanpix. Vis mer

– Jeg har en garasje som er en halv meter under vann, men den har vært under vann før, sier Bakken

– Den tørker nok i løpet av sommeren, sier han, og legger til at det mest sannsynlig må ryddes på tomta etter at vannet har trukket seg tilbake, grunnet løse gjenstander som flommen har tatt med seg.

PADLER: Familien bruker blant annet en kano for å komme seg de store vannmassene utenfor huset. Foto: Privat
PADLER: Familien bruker blant annet en kano for å komme seg de store vannmassene utenfor huset. Foto: Privat Vis mer

Bakken forteller at vannstanden nå har stagnert, men at han er usikker på om det vil komme mer vann.

– Det har regna litt i dag og det kan regne litt mer, så vi vet ikke, forteller han.

Ekstraordinært

– Det er en helt ekstraordinær situasjon. Det er lenge siden vi hadde så store vannføringer, sier Knut Ola Aamodt, vakthavende hydrolog ved Norges vassdrags -og energidirektorat

Store snømengder og mildt vær får skylda for den såkalte 50-årsflommen.

– Det er veldig mye snø i store deler av landet. Når det blir en utsetting av våren, så blir det store snømengder som smelter samtidig, sier han.

OVERSVØMT: En halv meter vann har oversvømt garasjen til Ørjan Bakken. Foto: Privat
OVERSVØMT: En halv meter vann har oversvømt garasjen til Ørjan Bakken. Foto: Privat Vis mer

Flommen kommer dermed ikke til å avta med første, ifølge Aamodt.

– I Finnmark kommer det til å ligge høyt i noen dager til, sier han.

Aamodt forteller at det gjelder å sikre gjenstander og annet løsøre som befinner seg i nærheten av større vassdrag.

Kjøligere vær

– Det har blitt kjøligere, og det vil holde seg framover, forteller vakthavende meteorolog i Nord-Norge, Jon Austerheim.

– Det blir en relativt tørr periode framover i uka, sier han.

Meteorologen forteller at man kan forvente moderate mengder regn i ytre strøk og nord i Finnmark, men at de mest flomrammede områdene ikke vil få nevneverdig nedbør.

Rødt farenivå

NVE skriver mandag morgen at de opprettholder det røde farenivået.

Rødt varslingsnivå er det høyeste varslingsnivået til NVE. Rødt farenivå innebærer blant annet « omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på bebyggelse og infrastruktur».

– Hovedforskjellen på oransje varsel og rødt varsel er med hvilken hyppighet varslingsnivået forekommer. Oransje varsel er alle nivåer over femårsintervaller. Rødt varsel er alle nivåer over 50-årsintervaller, forklarte vakthavende flomvakt Peter Borsanyi til Dagbladet søndag.

Søndag kveld ble også flomvarselet for Trøndelag kommune hevet til oransje nivå. Årsaken skal være økende vannføring i Nidelva, skriver NVE. Trondheim kommune har dermed samme farenivå som Indre Trøndelag.

– God kontroll

Marianne Sivertsen Næss, ordfører i Hammerfest, opplyste til Dagbladet søndag ettermiddag at de hadde situasjonen under kontroll.

– Det har ikke vært noen vannstigning mellom klokka 12.00 og klokka 18.00. Det er positivt, og vi opplever å ha god kontroll, sier Næss.

Stengt

I Alta har Alta Kristen grunnskole imidlertid valgt å stenge på grunn de av de store vannmassene.

– Foreløpig har vi bestemt å stenge skolen i dag, men vi ser at det sannsynligvis vil holdes stengt noen dager framover. Det er ikke bestemt ennå akkurat hvordan det blir. Vi følger situasjonen, sier rektor Håkan Funck ved Alta Kristen Grunnskole til NRK.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!