Ekstraordinært hval-møte i februar

SVOLVÆR (NTB): Den internasjonale hvalfangstkommisjonen IWC kommer etter alt å dømme til å gjennomføre et ekstraordinært møte i februar, i forsøk på å skape enighet om et kompromissforslag som kan åpne for begrenset hvalfangst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den irske hvalfangstkommissæren Michael Canny, som i oktober ble valgt til ny leder i IWC, anstrenger seg til det ytterste for at den internasjonale hvalfangstkommisjonen skal komme ut av dødvannet som etter manges mening truer organisasjonens liv. Irland og flere andre medlemsland tror det kan bety IWCs endelikt om det ikke snart åpnes for reell forvaltning av hval.

Frykten er at hvalfangernasjonene, som har vært tålmodige i svært mange år, forlater IWC om ikke forbudet mot all kommersiell hvalfangst blir erstattet av et mer nyansert alternativ.

Kompromiss

Da Michael Canny under årets IWC-møte i Monaco lanserte sitt kompromissforslag, presiserte han at han gjorde det for å berge organisasjonens liv. Han møtte forståelse fra flere nasjoner. Uventet for hvalfangernasjonene var det at Nederland og andre uttalte fangstmotstandere sa seg interessert i en dialog.

Det irske forslaget går i korthet ut på å tillate visse former for kystfangst av hval, som den norske, og til gjengjeld forby all kommersiell hvalfangst på det åpne havet.

Betent spørsmål

Selv om flere land ønsket å drøfte et kompromiss, var tilstrekkelig mange så negative at Canny under avslutningen av Monaco-møtet begrenset seg til å si at han var håpefull når det gjelder muligheten for å nå enighet.

Så betent er spørsmålet at flere nasjoner under Monaco-møtet reserverte seg mot tanken på å drøfte saken før det ordinære årsmøtet i Oman til våren. Likevel har Canny nå tatt initiativ til et ekstraordinært møte, utelukkende viet kompromissforslaget. For et par dager siden ringte han til Norges hvalfangstkommissær Kåre Bryn og inviterte til et møte på et ennå ikke fastsatt sted i Karibia, i begynnelsen av februar.

Norge møter

- Jeg har sagt til Michael Canny at han ikke bør stresse spørsmålet for mye, men det virker som om mange nasjoner oppfatter at IWCs 50. årsmøte i Oman til våren er en slags siste frist for å komme ut av dødvannet, sier Kåre Bryn til NTB.

Norge vil delta på møtet i februar, men regjeringen har tidligere gitt uttrykk for at Norge ikke ønsker et kompromiss for enhver pris. Irland og de andre som støtter Cannys forslag har solgt det til tvilerne ved å hevde at færre hvaler blir fanget totalt sett. Både fangstnasjoner og antifangst-nasjoner vil studere detaljene i forslaget kritisk før noen enighet eventuelt kan oppnås.

- Når forutsetningen bak forslaget er å redusere antall hval som blir fanget, sier det alt om hvilke krefter som arbeider i IWC. Det er uakseptabelt å kaste bort tid på å drøfte dette spørsmålet på et eget møte, sier hvalformann Jan Kristiansen i en kommentar.