Ekstraordinært hval-møte i februar

SVOLVÆR (NTB): Den internasjonale hvalfangstkommisjonen IWC kommer etter alt å dømme til å gjennomføre et ekstraordinært møte i februar, i forsøk på å skape enighet om et kompromissforslag som kan åpne for begrenset hvalfangst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den irske hvalfangstkommissæren Michael Canny, som i oktober ble valgt til ny leder i IWC, anstrenger seg til det ytterste for at den internasjonale hvalfangstkommisjonen skal komme ut av dødvannet som etter manges mening truer organisasjonens liv. Irland og flere andre medlemsland tror det kan bety IWCs endelikt om det ikke snart åpnes for reell forvaltning av hval.

Frykten er at hvalfangernasjonene, som har vært tålmodige i svært mange år, forlater IWC om ikke forbudet mot all kommersiell hvalfangst blir erstattet av et mer nyansert alternativ.

Kompromiss

Da Michael Canny under årets IWC-møte i Monaco lanserte sitt kompromissforslag, presiserte han at han gjorde det for å berge organisasjonens liv. Han møtte forståelse fra flere nasjoner. Uventet for hvalfangernasjonene var det at Nederland og andre uttalte fangstmotstandere sa seg interessert i en dialog.

Det irske forslaget går i korthet ut på å tillate visse former for kystfangst av hval, som den norske, og til gjengjeld forby all kommersiell hvalfangst på det åpne havet.

Betent spørsmål

Selv om flere land ønsket å drøfte et kompromiss, var tilstrekkelig mange så negative at Canny under avslutningen av Monaco-møtet begrenset seg til å si at han var håpefull når det gjelder muligheten for å nå enighet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer