Ekstrem balansekunst

Han er nektet innreise til USA. Så ble han rådgiver for britiske myndigheter. Denne uka er Tariq Ramadan i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET VAR ROLIG stemning i landet da Tariq Ramadan ankom Norge i går kveld. Slik er det ikke alltid når en av Europas mest innflytelsesrike muslimske intellektuelle reiser rundt. Da han skulle holde foredrag i London i sommer, kokte det over for lederskribentene i engelske tabloider - The Sun kalte ham en «ekstremistisk islamsk lærd», og mente det var en hårreisende misbruk av ytringsfriheten å la denne mannen slippe løs i den britiske offentligheten. Ramadan har tidligere vært nektet innreisetillatelse til Frankrike og USA, og blir beskyldt for å spre farlige fundamentalistiske ideer. Muslimske kritikere, på sin side, mener Ramadan er skyldig i utilgivelig lefling med Vesten. Det er ikke enkelt å være talsmann for et prosjekt som sier det er mulig å forene islam med vestlige demokratiske verdier.

EUROISLAM, en europeisk variant av islam, må forholde seg til virkeligheten på nye måter, mener Ramadan. Han etterlyser en intellektuell revolusjon i den muslimske verden. Ramadan er kritisk til den manglende viljen til å lese de religiøse tekstene i lys av utviklingen. Han ser en hang til at toneangivende muslimer trekker seg tilbake i forsvarsposisjon, og definerer alt som rent eller urent, lovlig eller ulovlig. I intervjuer har han advart mot å definere islam i motsetning til Vesten, til kristendom, jødedom eller sekularisme. Selv representerer han en tenkning som er solid forankret i islamsk tradisjon, men som tar inn over seg utfordringene som kommer når denne tradisjonen møter en europeisk kontekst. Det er derfor Time Magazine hadde ham med på sin liste over dette århundrets viktigste intellektuelle. Det er derfor Tony Blair i høst utnevnte Ramadan til rådgiver i ei ny gruppe som skal finne mottrekk mot islamistisk ekstremisme i Storbritannia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer