Ekstrem balansekunst

Han er nektet innreise til USA. Så ble han rådgiver for britiske myndigheter. Denne uka er Tariq Ramadan i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET VAR ROLIG stemning i landet da Tariq Ramadan ankom Norge i går kveld. Slik er det ikke alltid når en av Europas mest innflytelsesrike muslimske intellektuelle reiser rundt. Da han skulle holde foredrag i London i sommer, kokte det over for lederskribentene i engelske tabloider - The Sun kalte ham en «ekstremistisk islamsk lærd», og mente det var en hårreisende misbruk av ytringsfriheten å la denne mannen slippe løs i den britiske offentligheten. Ramadan har tidligere vært nektet innreisetillatelse til Frankrike og USA, og blir beskyldt for å spre farlige fundamentalistiske ideer. Muslimske kritikere, på sin side, mener Ramadan er skyldig i utilgivelig lefling med Vesten. Det er ikke enkelt å være talsmann for et prosjekt som sier det er mulig å forene islam med vestlige demokratiske verdier.

EUROISLAM, en europeisk variant av islam, må forholde seg til virkeligheten på nye måter, mener Ramadan. Han etterlyser en intellektuell revolusjon i den muslimske verden. Ramadan er kritisk til den manglende viljen til å lese de religiøse tekstene i lys av utviklingen. Han ser en hang til at toneangivende muslimer trekker seg tilbake i forsvarsposisjon, og definerer alt som rent eller urent, lovlig eller ulovlig. I intervjuer har han advart mot å definere islam i motsetning til Vesten, til kristendom, jødedom eller sekularisme. Selv representerer han en tenkning som er solid forankret i islamsk tradisjon, men som tar inn over seg utfordringene som kommer når denne tradisjonen møter en europeisk kontekst. Det er derfor Time Magazine hadde ham med på sin liste over dette århundrets viktigste intellektuelle. Det er derfor Tony Blair i høst utnevnte Ramadan til rådgiver i ei ny gruppe som skal finne mottrekk mot islamistisk ekstremisme i Storbritannia.

MEN KRITIKERNE er ikke fornøyde. I Frankrike har flere bokutgivelser og en TV-dokumentar det siste året viderebrakt beskyldninger mot Ramadan. I Italia har toneangivende kommentatorer kalt ham fundamentalist. Man mener han taler med to tunger - Ramadan er ekstrem når han snakker med ekstremister, moderat når han kommuniserer med en sekulær offentlighet, hevdes det. Ramadan skal dermed representere en slags «ekstremisme med et menneskelig ansikt». En nøkkeltekst i denne sammenhengen - som også er utgangspunkt for Ramadans foredrag ved Universitetet i Oslo i dag - er en artikkel hvor Ramadan tar til orde for en midlertidig opphevelse av straffemetoder som steining og avkutting av kroppsdeler. I Frankrike førte diskusjonen til en massiv fordømmelse av Ramadan - fordi han ikke isteden tok til orde for å forby disse straffemetodene. Selv mener han en langsom endring er veien å gå - hvis man, fra Vesten, fordømmer denne praksisen, vil ingenting forandres, har Ramadan uttalt.

TARIQ RAMADAN mener han er en brubygger. De voldsomme reaksjonene han blir møtt med, tyder på at det kommer til å være nokså frisk bris oppe på den brua han bygger i lang tid framover.