Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekstrem rasfare - pressekonferanse 08.00

Ekstrem fare for ras - har pumpet 75 000 liter vann ned i Veslemannen

Beboerne i fareområdet for det rasutsatte fjellpartiet Mannen i Romsdal ble torsdag kveld evakuert.

EKSTREM RASFARE: Pressebrief om utviklingen ved Veslemannen etter at farenivået steg til Rødt nivå torsdag kveld. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) hevet torsdag kveld farenivået til rødt for det rasutsatte fjellpartiet av Mannen i Rauma kommune i Romsdalen.

Klokka 00.40 natt til fredag startet jobben med å pumpe vann ned i fjellpartiet, i et håp om å utløse et ras.

- Vi hadde pumpet inn 75 000 liter vann klokka 6 i dag. Etter det observerte vi en relativt stor økning i bevegelse. Det er nå bevegelser på over ti centimeter i døgnet, sier seksjonssjef Lars Harald Blikra i NVE under en pressekonferanse fredag morgen.

Bevegelsene har funnet sted i fjellpartiet Veslemannen, en liten del av det ustabile fjellet Mannen. Blikra bekrefter samtidig at det gikk et mindre ras klokka 3.45 natt til fredag.

STORE BEVEGELSER: Lars Halvard Blikra i NVE og ordfører i Rauma Lars Olav Hustad under en pressekonferanse fredag morgen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STORE BEVEGELSER: Lars Halvard Blikra i NVE og ordfører i Rauma Lars Olav Hustad under en pressekonferanse fredag morgen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Nå fortsetter vi med vanntiltak og tilfører kontinuerlig 5400 liter i timen, og kan fortsette med det i lang tid, sier han.

Det er også varslet en del nedbør i dag, som skal komme som regn fram til 13-tida, opplyser NVE. Det er kun det begrensa området Veslemannen som er i bevegelse.

- Vi har ikke hatt så store bevegelser før som vi har nå. Vi ser økte bevegelser, sier han.

NVE vurderer fortsatt situasjonen til rødt farenivå noe som tilsvarer en ekstrem situasjon med stor rasfare.

Artikkelen fortsetter under grafikken, som er fra i fjor.

Evakuert

Alle som bor under fjellet er dermed blitt evakuert. Det gjelder totalt 11 personer fordelt på fire husstander.

- Nedbøren de siste dagene har gitt økt bevegelse i den mest aktive delen av fjellpartiet. Bevegelsene var torsdag kveld klokka 22 over 42 millimeter i døgnet, noe som tilsier rødt farenivå, sier seksjonssjef Lars Harald Blikra i NVE i en pressemelding.

Politiet var også inne i området etter evakueringen, for å forsikre seg om at det ikke er noen der.

I løpet av natta har NVE pumpet tilført Mannen vann, i et forsøk på å fremprovosere et ras.

Ikke noe betydelig ras i natt

Så langt står Mannen fremdeles, og NVE fortsetter å tilføre vann.

- Det er egentlig bevegelsene i fjellet som avgjør hvor lenge vi holder på. Tilførselen av vann er et tilskudd til det naturlige regnet som kommer, forteller pressevakt ved NVE, Arne Søiland, til Dagbladet klokka 05.30 fredag morgen.

Det var da for tidlig å si om den ekstra vanntilførselen hadde gitt noen effekt.

- Det er i alle fall fortsatt i bevegelsen, sier Søiland.

- Så statusen er den samme som den var da farenivået ble hevet i går kveld?

- Ja, den er egentlig det. Dette er en tålmodighetsprøve.

Siden har altså nye målinger vist en voldsom økning i hastighet på bevegelsene etter vanntilførselen som startet i natt. Bevegelsen er på over 100 millimeter i døgnet.

EVAKUERT: Ordfører i Rauma Lars Olav Hustad foran Mannen fredag morgen. Alle beboere er evakuert fra området. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
EVAKUERT: Ordfører i Rauma Lars Olav Hustad foran Mannen fredag morgen. Alle beboere er evakuert fra området. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

I prinsippet kan NVE fortsette å tilføre vann så så lenge de mener det er formålstjenelig.

- Vi har noen store tanker som fylles opp fra et vann på toppen på andre siden av Mannen, sier Søiland, og legger til at hvor lenge de tilfører vann kommer helt an på bevegelsene i fjellet.

Farenivået ble hevet til oransje mandag på grunn av prognoser om mye nedbør, som var ventet å komme tirsdag. Fjellet er svært rasfarlig og har blitt kontinuerlig overvåket siden 2009.

Rødt farenivå betyr at et nært forestående skred er svært sannsynlig. Politiet vil da umiddelbart iverksette evakueringer av definerte evakueringssoner. Veier, jernbane og annen trafikk innenfor faresonene vil også bli stengt.

Verdifullt forsøk

Torsdag kveld samlet kommunen beredskapsgruppen. De har i natt sittet sammen med personell fra NVE for å følge situasjonen og se om man klarer å fremprovosere et ras.

- Etter at beboerne som kan bli berørt av et eventuelt skred er evakuert, vil vi tilføre vann til Veslemannen i håp om å få bedre effekt av nedbøren. Målet er å kunne utløse hele eller deler av Veslemannen, slik at belastningen på beboerne blir mindre i framtiden, sa Blikra torsdag kveld.

Selv om det er usikkert om vanntilførselen vil kunne utløse et ras, er forsøket uansett verdifullt, fordi NVE får mer kunnskap om fjellpartiet og responsen på vanntilførsel, skriver NVE i pressemeldingen.

Beboere i sikkerhet

Ordfører i Rauma kommune, Lars Olav Hustad, opplyte til Dagbladet at alle beboerne ble varslet om evakueringen like før klokka 22 torsdag.

- Til sammen 11 personer, som bor i fire ulike husstander, er nå blitt evakuert. Vi har hatt dialog med dem hele dagen, så de var forberedt på at det kunne skje. Det tok kort tid fra de ble varslet til de var evakuert, sa Hustad til Dagbladet like etter klokka 23 torsdag.

- Personene i to av husstandene har flyttet inn hos venner, mens de andre personene bor i campingvogn, forteller ordføreren.

Stenger Raumabanen

Som følge av den ekstreme rasfaren, har Bane Nor besluttet å stenge for all trafikk på Raumabanen på ubestemt tid.

- Det vil gå ut over godstrafikken i tillegg til persontrafikken, sier pressevakt Tor Erik Skarpen i Bane Nor til VG.

Veien som går forbi rasstedet, E 136, er ikke stengt.

- Vi har entrepenører fra vegvesenet som står i beredskap i tilfelle det går et skred, sånn at ingen kjører inn i skredområdet. Men i teorien skal ikke raset gå på en sånn måte at det går ut over veien, sier operasjonsleder ved Møre og Romsdal politidistrikt, John Bratland, til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!