Ekstrem forvandling

Sikkerheten rundt ranssiktede Kjell Alrich Schumann er betydelig skjerpet. Politiet og fengselet frykter «Skyggen» skal rømme, og han er nå blant landets mest bevoktede fanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ringerike fengsel mener de avslørte et rømningsforsøk med bruk av våpen og gisler for 14 dager siden. Etter at de angivelige planene ble avslørt, er sikkerheten betydelig skjerpet rundt en rekke kjente fanger. Ranssiktede Kjell Alrich Schumann er blant fangene som lever i en totalt isolert verden i fengselet. Schumann er nå blant de fem mest bevoktede innsatte i Norge.

Skjegg og bart

Schumann ble pågrepet på åpen gate på Frogner i Oslo 11. mai. Dagbladet kan i dag bringe et bilde som viser hvordan «Skyggen» hadde prøvd å gjøre seg ugjenkjennelig for politispanerne. Schumann, som er kjent som en forkledningsmester, hadde anlagt skjegg og bart, samt fått langt hår. I sekken hans fant politiet over 50 000 kroner som politiet mener stammer fra dødsranet.

Schumann er DNA-koblet til dødsranet i Stavanger, og han leide også leilighet i byen månedene før ranet.

Høyrisikoavdeling

Kjell Alrich Schumann er nå flyttet til den såkalte høyrisikoavdelingen i Ringerike fengsel. Sikkerheten ble skjerpet etter at fengselet avslørte de angivelige rømningsplanene.

-  Forholdene til min klient er totalt utilfredsstillende. Det er totalt ubegrunnet å isolere ham mer enn han noen gang har vært før. Bakgrunnen for at sikkerheten er skjerpet, er et rykte om rømming på andre avdelinger. Det er kritikkverdig hvordan fengslet nå behandler de innsatte. Jeg har tre klienter som soner under utilfredsstillende forhold. Vi kommer til å gå videre med dette, sier Schumanns forsvarer, advokat Morten Furuholmen, som varsler et sivilt søksmål.

Schumann må nå bytte celle ofte, han må spise med plastbestikk og han må snakke med advokaten gjennom en glassvegg.

Ransetterforskerne i Stavanger har ikke krevd skjerpet sikkerhet rundt Schumann, ifølge politiinspektør Ernst K. Rossebø.

Seks fanger

-  Vi har ønsket å ha siktede på Ringerike fordi det er et sikkert fengsel. Men hvordan fengselet praktiserer sikkerheten, legger vi oss ikke opp i, sier Rossebø.

Ringerike fengsel mener seks fanger sto bak rømningsplanene, deriblant Speen Yar Kahn (28). Han ble dømt til fem års fengsel i Borgarting lagmannsrett 3. mars i år. Politiet mener Kahn sympatiserer med en av de kriminelle gjengene i Oslo.

Advokat John Christian Elden reagerer på at hans klient er utpekt som hjernen bak rømningsforsøket, og han reagerer også på at Kahn er flyttet til den såkalte høyrisikoavdelingen.

-  Dette er uten tvil et rettssikkerhetsspørsmål. Sikkerheten er skjerpet uten at fengselet kan gi noen begrunnelse. Det har jeg problemer med å akseptere. Det virker dessuten underlig at min klient skulle forsøke å rømme, ettersom han i prinsippet skal løslates om noen måneder, sier Elden.

-  Grunnløse anklager

En utenlandsk statsborger i 30-åra, som soner en lang narkotikadom, ble flyttet fra Ringerike til Skien etter at de angivelige fluktplanene ble avslørt.

-  Jeg håper det blir en politisak av dette, slik at vi får innsyn i sakens dokumenter. Jeg tror dette er grunnløse anklager, og det kan få store konsekvenser for min klient, som snart er aktuell for permisjoner, sier forsvarer Ole Petter Drevland til Dagbladet. Advokaten varsler et sivilt søksmål mot fengselet hvis ikke anklagene blir dementert.

FØR: Kjell Alrich Schumann så slik ut før dødsranet i Stavanger.
ETTER: «Skyggen» ble pågrepet i Oslo 11. mai. Han hadde da langt hår, bart og skjegg.