Ulv:

- Ekstrem grad av innavl hos ulv i Skandinavia

I Skandinavia er det anslagsvis 450 ulv. Alle kan tilbakeføres til fem ubeslektede individer.

I FAMILIE: Blant ulvene i Skandinavia er det en ekstrem grad av innavl, viser en ny studie. Bildet viser tre ulvevalper (en skjult bak t.h.) fra Letjerna-reviret i Elverum. Foto: Robert Huldt
I FAMILIE: Blant ulvene i Skandinavia er det en ekstrem grad av innavl, viser en ny studie. Bildet viser tre ulvevalper (en skjult bak t.h.) fra Letjerna-reviret i Elverum. Foto: Robert Huldt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ny forskning har avdekket liten genetisk variasjon og ekstrem grad av innavl hos ulv i Skandinavia, skriver Norsk institutt for naturforskning (NINA).

- Det kan på sikt true bestanden, fordi dårlige gener videreføres og kan føre til redusert reproduksjonsevne og lavere overlevelse, skriver instituttet på sine nettsider.

Resultatet fra studien er publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature Ecology & Evolution, og det er svenske og norske forskningsmiljøer, samt en amerikaner og en brite, som står bak.

De har undersøkt genene til nærmere 100 ulver i Skandinavia. Ifølge studien er ulvebestanddelen i Skandinavia i gjennomsnitt på nivå med søskenslektskap i en større bestand.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer