Advarer mot hetebølge i Europa:

Ekstrem hetebølge på opp mot 50 grader på full fart mot Arnt. - Vi holder oss inne

I Spania og Portugal står Europas varmerekord for fall i helga. - Vi holder oss innendørs, forteller Arnt Jensvoll i den portugisiske byen Cascais.

UBEHAGELIG VARMT: Arnt Jensvoll (60) kjøler seg ned i vannet på stranda i Cascais, Portugal, når det blir for varmt. Heldigvis bor familien ved kysten og slipper unna den verste varmen. Foto: Alvilde Jensvoll
UBEHAGELIG VARMT: Arnt Jensvoll (60) kjøler seg ned i vannet på stranda i Cascais, Portugal, når det blir for varmt. Heldigvis bor familien ved kysten og slipper unna den verste varmen. Foto: Alvilde Jensvoll Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Befinner du deg i Sør-Europa bør du kanskje ta noen forholdsregler for å beskytte deg mot den farlige hetebølgen.

Portugal og Spania er særlig utsatt for de ekstreme temperaturene som kommer med den varme lufta fra Nord-Afrika, forklarer statsmeteorolog Magnus Overhed.

Innevær

Begge landene har sendt ut ekstremvarsel. Ifølge Severe Weather Europe utvikles en farlig hetebølge over Den iberiske halvøya, som denne helga vil nå topptemperaturer på mellom 40 og 50 grader.

Arnt Jensvoll (60) befinner seg i Cascais i Portugal, der han har bodd i snart 16 år sammen med familien. Han er forberedt på at gradestokken vil krype oppover mot livsfarlig høye temperaturer.

– Vi holder oss innendørs og stenger varmen ute ved å lukke vinduer og dører. På ettermiddagen når sola står lavere, åpner vi igjen og oppholder oss mer på terrassen, sier nordmannen.

I kystbyen blir det ikke like varmt som på innlandet. Likevel var det torsdag 37 grader på kvelden, noe som er mer enn nok for Jensvoll og familien.

– Varmen er ubehagelig, men heldigvis bor vi ved kysten. I innlandet kan det bli kvelende varmt, sier han.

KJØLER SEG NED: En kvinne kjøler seg ned i en fontene på Plaza de Espana i Sevilla onsdag. Mot helga er det ventet mellom 40 og 50 varmegrader i Spania. Foto: Cristina Quicler / NTB Scanpix
KJØLER SEG NED: En kvinne kjøler seg ned i en fontene på Plaza de Espana i Sevilla onsdag. Mot helga er det ventet mellom 40 og 50 varmegrader i Spania. Foto: Cristina Quicler / NTB Scanpix Vis mer

– Forferdelig varmt

Statsmeteorologen er ikke sikker på at det vil bli satt en rekord denne gangen, men forteller at det blir forferdelig varmt.

– Målingene kan være usikre, så jeg vet ikke helt med såpass høye temperaturer som 50 grader. Ifølge våre tall kan det bli nærmere 45 grader enkelte steder i Spania og Portugal, sier Overhed.

HETEBØLGEN: Bildet viser torsdagens temperaturer ved Den iberiske halvøy, som omfatter Spania og Portugal. Foto: Severe Weather Europe
HETEBØLGEN: Bildet viser torsdagens temperaturer ved Den iberiske halvøy, som omfatter Spania og Portugal. Foto: Severe Weather Europe Vis mer

– Det skal bli varmt i dag og fredag, men det ser ut som at temperaturen vil stige enda litt til på lørdag, sier han.

Ellers i Europa skal det også være varmt, men ikke i nærheten av temperaturene i Spania og Portugal. Meteorologen forklarer at deler av Frankrike også skal få høye temperaturer. Varmen strekker seg helt til Finland, der det er spådd over 30 grader.

Ifølge tall fra Verdens meteorologiorganisasjon er varmerekorden i Europa funnet i Hellas, med 48 grader i 1977. Den rekorden kan trolig bli slått på lørdag, ifølge Severe Weather Europe.

- FØLER MEG NESTEN FULL: Sola steker i hovedstaden, og varmerekorder settes. Dagbladet besøkte en byggeplass og sjekket hvor varme bygningsarbeiderne var under klærne. Video/reporter: Malene Storrusten. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Sperrer varmen ute

Huset til familien Jensvoll i Cascais er heldigvis litt kjølig og holder den ekstreme heten ute. Tradisjonell portugisisk byggeskikk holder varmen ute og holder huset ofte svalt på sommeren, forklarer Jensvoll.

Nordmannen har mottatt ekstremvarselet, men det bekymrer ham ikke. I kjøleskapet har han tre-fire øl og en hvitvin.

– I går orket jeg ikke varm kaffe, så da ble det iskaffe. Slik blir det nok i dagene framover også, forteller Jensvoll.

– Hold deg i skyggen

– For friske folk er det ikke uforsvarlig å oppholde seg på steder der det er så varmt, men man må ta en rekke forholdsregler, forteller lege Gunnar Hasle fra Reiseklinikken.

Han har noen generelle råd til deg som befinner deg i ekstremvarmen i Sør-Europa.

– Drikk nok vann, innta nok salt, hold deg i skyggen når du kan og ikke anstreng deg for mye, sier Hasle.

Han forteller også at solkrem ikke beskytter mot varmestråling fra sola, men at den beskytter mot UV-stråler. Hvis man likevel må være i sola i så høy temperatur, anbefaler legen å gå i dekkende bomullsklær og hatt på hodet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer