Ekstrem islamistgruppe tilbakeviser FN-rapport om omskjæring av alle kvinner i Iraks nest største by

Mistanke om at dokumentet er falsk.

FLYKTNINGER: Flere irakiske familier har flyktet til en leir i Khazir, i Irak, etter at medlemmer fra islamistgruppe ISIL har rykket fram nord i landet.  Foto: EPA/KAMAL AKRAYI/SCANPIX
FLYKTNINGER: Flere irakiske familier har flyktet til en leir i Khazir, i Irak, etter at medlemmer fra islamistgruppe ISIL har rykket fram nord i landet. Foto: EPA/KAMAL AKRAYI/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Flere medier, inkludert BBC og The Guardian, meldte tidligere i dag om en FN-rapport som hevdet at den islamske staten (tidligere ISIL) hadde utstedt ordre om kjønnslemlestelse for alle kvinner og jenter i Mosul i Nord-Irak.

Mosul er Iraks nest største by, og ifølge FNs kommisær i landet, Jacqueline Badcock, skulle ordren ha blitt rettet som en fatwa til kvinner mellom 11 og 46 år.

Nå skriver The Guardian at ISIL hevder dokumentet FN viser til er falsk og at påstandene er ren propaganda.

Avisa skriver videre at det etter hvert er oppstått en mistanke om at dokumentet, som er datert juli i 2013 i Aleppo i Syria, kunne være falsk siden omskjæring ikke er noe som kreves ifølge den islamske tro. Det er også mest utbredt i Egypt, Sudan og øst i Afrika.

Terrorgruppa ISIL har snudd det storpolitiske kartet på hodet gjennom sin voldsomme framrykking i Syria og Irak, og nordmenn spiller en viktig rolle i gruppas terrorvirksomhet.

Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan to nordmenn har sentrale lederposisjoner i ISIL (Krever abonnement).

FN har uttalt at ISIL og deres allierte har begått systematisk vold mot sivile, inkludert kidnappinger, voldekter, drap, ødeleggelse av eiendom og angrep mot religiøse steder.

Organisasjonen ISILS mål er å etablere et nytt kalifat - et islamsk imperium - som i framtiden skal omfatte Libanon, Syria, Israel, Palestina, Jordan og de sunni-dominerte regionene i Irak og sørlige deler av Tyrkia. Noen inkluderer også Kypros.

Organisasjonen ble lenge regnet som en del av det internasjonale al-Qaida-nettverket, men skilte lag i 2013 med den sentrale ledelsen i al-Qaida.

ISIL

• Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) er en ytterliggående islamistisk gruppe som er aktiv i Irak og Syria. Ble etablert etter den USA-ledede invasjonen i Irak i 2003.

• Levanten er et navn på landene innerst i Middelhavet, altså Syria, Libanon, Israel/Palestina og Jordan.

• ISIL var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida, men al-Qaida tar nå avstand fra gruppen. Al-Qaida skal ha anklaget ISILs krigere for overdreven voldsbruk.

• ISILs leder er Abu Bakr al-Baghdadi.

• Gruppen kjemper for en sunnimuslimsk stat i Irak og Syria.

• Siden april har gruppen gjennomført en offensiv i den syriske Deir Ezzin-provinsen som grenser mot den irakiske Nineveh-provinsen, der Mosul ligger.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer