Ekstrem islamistisk gruppe planlegger terror i Norge i løpet av «få dager»

- Vi betrakter dette som troverdig, uten at det er verifisert, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiets sikkerhetstjeneste har fått informasjon om at en ekstrem islamistisk gruppe planlegger et terrorangrep mot Norge.

- Det gjennomføres tiltak for å møte denne trusselen, sier justisminister Anders Anundsen.

I går hadde han et møte med statsministeren, og justisdepartementet samarbeider også med Forsvaret for å møte trusselen.

De vurderer trusselen som troverdig.

- Trusselen vi nå ser er alvorlig, men likevel forventet, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland.

De aller fleste trusler som PST håndterer er det ifølge Bjørnland ikke mulig å orientere offentligheten om. Trusselen som nå har kommet fram skal gjelde en ekstrem islamistisk gruppe i Syria

- Det gjelder en planlagt terrorhandling innen de neste dagene. Vi har ingen informasjon om hvem, hvordan eller på hvilken måte angrepet er planlagt gjennomført, sier Bjørnland.

Ber folk avvente PST og Anundsen var tilbakeholdne med informasjon om hvilken gruppe som står bak trusselen, hvor den eventuelt vil treffe eller hvilke våpen som vil bli brukt.

- Den informasjonen PST sitter på kan være veldig kildesensetiv, og det er det er derfor vi er forsiktig med å gi mer informasjon, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland på pressekonferansen.

De ber nå borgerne være ekstra aktpågivende, men har ingen konkrete råd til hvordan folk skal forholde seg til trusselen. Politiet har nå hentet folk hjem fra ferier.

- Folk vil primært merke vår beredskap ved at politiet har økt tilstedeværelse ved grenseoverganger, innfartsveier, internsajonale flyplasser og togstasjoner. Politiet som patruljerer ved disse stedene vil også være bevæpnet, sier fungerende politidirektør Vidar Refvik

- Det er ikke uvanlig at det kommer informasjon om at det foreligger trusler mot konkrete land, og denne trusselen inneholder ikke konkrete trusler mot personer eller objekter. Det er viktig at vi er spesielt overvåkende og at vi tar den informasjonen vi får på alvor.

Politidirektøren forteller at borgerne bør være spesielt årvåkne, men sier de ikke bør gjøre noe forebyggende tiltak.

Vil forebygge - Når vi likevel går ut med informasjon, så er det for å forebygge og for at det kan verke avskrekkende, Sier det vil være vanskelig å si hvordan borgerne skal forholde seg til dette, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

De jobber nå med internasjonale samarbeidspartnere for å se om trusselen er reell eller ikke.

  - Vi har tatt den informasjonen vi har fått alvorlig, vi forholder oss til de vurderingene som PST har gjort. Folk vil primært merke vår beredskap ved at politiet har økt tilstedeværelse ved grenseoverganger, innfartsveier, internasjonale flyplasser og togstasjoner sier fungerende politidirektør Vidar Refvik.

Politiet som patruljerer ved disse stedene vil også være bevæpnet.

Bjørnland kan ikke si noe om det er noen norske statsborgere som står bak denne trusselen eller om noen nordmenn er tilknyttet.

Hun sier også at det ikke er noen siktede i denne saken per dags dato, og kan ikke kommentere om noen er blitt avhørt.

På spørsmål om trusselen kan settes i sammenheng med noen andre terroraksjoner, sier Bjørnland at terroraksjonen mot det jødiske museet i Belgia for en tid tilbake kan ha sammenheng med samme gruppe.

PRESSEKONFERANSE: Justisminister Anders Anundsen, PST-sjef Benedicte Bjørnland og fungerende politidirektør Vidar Refvik avholdt i dag en pressekonferanse der de informerte om en mulig terroraksjon mot Norge innen få dager. De vet ikke hvor, når, mot hvem eller hva. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PRESSEKONFERANSE: Justisminister Anders Anundsen, PST-sjef Benedicte Bjørnland og fungerende politidirektør Vidar Refvik avholdt i dag en pressekonferanse der de informerte om en mulig terroraksjon mot Norge innen få dager. De vet ikke hvor, når, mot hvem eller hva. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer