Russlands «Satan 2»-skremsel:

- Ekstrem kommunikasjon

På russisk TV vises bilder av landets nyeste atomvåpen, «Satan 2». At Russland faktisk vil komme til å bruke det i et angrep, er høyst usannsynlig, ifølge postdoktor Kristin Ven Bruusgaard.

ATOMTRUSSEL: I et innslag søndag 1. mai viste statlig russisk TV hvordan russiske atomvåpen kan ødelegge Storbritannia. Etterretningsekspert tror det hele dreier seg om avskrekking fra russisk side. Vis mer
Publisert

Russland kan ødelegge hele Storbritannia i løpet av få minutter ved hjelp av en enkelt interkontinental Sarmat-rakett, også omtalt som «Satan 2», hevdet den russiske parlamentarikeren Yuri Shvijtkin i et TV-intervju nylig.

- Finland og Sveriges mulige tilslutning til Nato, og det faktum at Nato-blokken nærmer seg grensene våre, kan bringe oss ett skritt nærmere en atomkatastrofe, sa han, ifølge Expressen.

Også Putin har «skrytt» av dette nye våpenet, og sagt at det ikke finnes noe liknende i resten av verden, ifølge postdoktor Kristin Ven Bruusgaard ved Institutt for Statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Men her har han ikke helt rett, mener hun.

- Dette er ikke et kvalitativt annerledes våpen, men det har noen egenskaper - noen marginale forskjeller - fra det andre kjernevåpenland har, sier hun.

- Forskjellen er at de andre ikke viser det fram, legger hun til.

TEST: Den 20. april hevdet Russland å ha gjennomført en vellykket testoppskyting av den ballistiske raketten Sarmat. Foto: Roscosmos Space Agency Press Service/AP/NTB
TEST: Den 20. april hevdet Russland å ha gjennomført en vellykket testoppskyting av den ballistiske raketten Sarmat. Foto: Roscosmos Space Agency Press Service/AP/NTB Vis mer

- Ikke for å brukes

- Hva er det Russland nå forteller eget folk om hva slags atomvåpen de har?

- De viser fram kjente våpensystemer. Sarmat, eller «Satan 2», er deres nye, tunge interkontinentale missil. Det er et veldig stort atomvåpen, som kan bære ti stridshoder, svarer Bruusgaard, og tilføyer:

- Det finnes andre kjernevåpen som kan bære mange stridshoder, men jeg tror ikke det finnes et land som har et med like mange. Når Putin beskriver dette våpenet som unikt, er det derfor en sannhet med modifikasjoner.

At Russlands faktisk skal komme til å bruke dette våpenet i et angrep, er høyst usannsynlig, ifølge postdoktoren.

- Det er helt utelukket at Putin ville sendt ut en Sarmat-rakett. Dette er et våpen som er utviklet for å avskrekke, ikke for å brukes, sier hun.

Men at han og regimet viser fram våpnene sine, overrasker henne ikke.

- Det er ikke første gang de har en sånn type visualisering av hvordan våpnene kan brukes og hvordan de kan treffe. De er ofte helt spesifikke på det, sier hun, og trekker fram et eksempel fra 2018, da Putin på statlig TV hadde vist hvordan et missil kunne treffe huset til Donald Trump i USA.

- Det ble ikke brukt de samme ordene da som nå. Noen av dem som viser fram våpnene nå er kjent for å være ekstreme retorikere. Det er en veldig ekstrem form for kommunikasjon, sier hun.

Hun påpeker videre at Russland har verdens øyne rettet mot seg på en helt annen måte nå enn tidligere, og at retorikken Putin har brukt i mange år tolkes med mer alvor i disse tider.

SIGNAL: Brigader Eystein Kvarving forklarer hva Russland kan bruke atomvåpen til. Video: Dagbladet TV Vis mer

Modernisert arsenal

Ifølge Bruusgaard startet Russland en modernisering av kjernevåpenarsenalet sitt i 2008, og har også siden utviklet nye våpensystemer - for eksempel missilet «Satan 2».

Det er imidlertid mye semantikk knyttet til den russiske opprustingen, mener hun.

- Det er begrensning på hvor mange langtrekkende missiler de kan ha, fordi det fortsatt finnes en nedrustningsavtale de forholder seg til; New START-avtalen fra 2010, mellom Russland og USA, sier postdoktoren.

Den 3. februar 2021 avtalte USA og Russland at New START-avtalen skulle forlenges til 4. februar 2026.

At denne avtalen faktisk fortsatt eksisterer, opplever Bruusgaard at gjerne drukner litt i omtalene av Russlands atomvåpentrusler.

- Historiene framstilles ofte litt uten kontekst. Poenget er at det vi ser er en kjernefysisk avskrekking, sier hun.

EKSPERT: Postdoktor Kristin Ven Bruusgaard ved Institutt for Statsvitenskap ved UiO.
EKSPERT: Postdoktor Kristin Ven Bruusgaard ved Institutt for Statsvitenskap ved UiO. Vis mer

- Skummel situasjon

- Hvor kapable er russerne til å bruke atomvåpen? Enten målrettet i Ukraina, eller mot Vesten?

- I utgangspunktet er det ikke veldig sannsynlig at de bruker det i Ukraina. Det har mange uttalt, inkludert utenriksminister Sergej Lavrov, svarer postdoktoren og påpeker:

- Krigen i Ukraina er ikke en type konflikt der Russland har behov for å bruke kjernevåpen.

Hun fortsetter:

- Men så er spørsmålet hvordan krigen utvikler seg - om det blir en krig mellom Russland og Nato. Da er sjansen for bruk av kjernevåpen større, sier hun, men gjentar at det uansett ikke ville dreie seg om våpen av «Satan 2»-kaliberen.

Også i en krig mellom USA og Russland, noe som vært veldig alvorlig, tror Bruusgaard at dersom det skulle bli benyttet atomvåpen, ville de vært av typen taktiske - altså målrettede.

- Situasjonen vi står i er presserende og skummel så det er grunn til å bekymre seg for atomvåpen, men sannsynligheten for at de vil bli tatt i bruk, er ikke stor, sier hun.

Mulige omdisponeringer

- Tror du det svenske og finske Nato-ønsket har noe å si for hvor eller hvordan Russland plasserer sine atomvåpen?

- Man kan forvente at det kommer noen russiske reaksjoner som følge av det. Det kan dreie seg om omdisponeringer av militære styrker, men neppe en permanent omplassering av kjernevåpen, svarer Bruusgaard.

- Lang vei

Også oberstløytnant og professor ved Forsvarets høgskole, Tormod Heier, mener det er usannsynlig at Putin og russerne vil bruke strategiske atomvåpen mot Vesten.

- Det er også lite trolig at de vil våge å bruke taktiske kjernevåpen, selv om det ikke kan utelukkes. Men konsekvensene vil i så fall bli veldig store, sa Heier til Dagbladet tirsdag.

- Veien til å bruke kjernefysiske våpen er lang fra å rasle med sablene og true. Når det blir truet med å utrydde Storbritannia fra kartet med strategiske atomvåpen, er det russernes forsøk på å sende et signal til USA og vesten; dels om å stanse forsyningen av våpen til Ukraina, dels for å oppheve sanksjonene, sa Heier.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer