Ekstrem-kristne i kamp for Bush

-  Jeg ber til Gud hver dag om at presidenten skal vinne valget, sier John Wyatt. Han og familien er på besøk hos den gigantiske religiøse stiftelsen Focus on the Family i Colorado Springs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

COLORADO SPRINGS (Dagbladet): For John, kona Wendy og de fire barna er det et stort øyeblikk å få besøke Focus on the Family. De er evangeliske kristne, og hjemme i Palm Springs i California følger de med i stiftelsens tv, radio, bøker og blader.

-  Vi føler at kreftene som vil rive ned alle verdier her i landet, blir sterkere og sterkere. Derfor er høstens valg skjebnesvangert. George W. Bush er en mann som står for sin tro og som ikke kompromisser, sier John Wyatt.

Kjempesenter

Han og familien starter omvisningen på anleggets velkomstsenter. Her er en svær kinosal, bokhandel, lekeområde, flere kaffe- og iskrembarer, USA-kart med lysende prikker for stiftelsens mange hundre avleggere og bildeserier av grunnleggeren dr. James Dobson.

Focus on the Family har 1300 ansatte i Colorado Springs, senteret har eget postnummer og er områdets mest besøkte turistattraksjon. 2,7 millioner tidsskrifter går ut hver måned, 10 000 brev hver dag, og hundrevis av ansatte går på skift for å ta imot telefonsamtaler om tro og familie.

I det store lekesenteret i underetasjen er Dawn Hartung fra Colorado Springs sammen med sønnen Quinn på 8 år.

-  Jeg føler meg trygg med ham her. Ikke bare passer de på, her er det også mindre risiko for uanstendig språk og oppførsel, sier Dawn. Hun forteller at familien er tilhengere av dr. Dobson og følger hans anbefalinger.

Politikk er ikke et tema for henne. På spørsmål om høstens valg svarer hun at valget er enkelt. Hun er på rett side.

Abortkamp

Det er trolig også de aller fleste knyttet til Focus on the Family. Stiftelsen har formelt sett ikke anledning til å støtte en kandidat, for da forsvinner muligheten for bidragsytere til å trekke ifra gaver på skatten. Men i praksis er det ingen tvil om hvor den politiske sympatien ligger. I den store gangen inn til bønnesalen henger bilder av republikanske presidenter på rekke og rad. Ronald Reagan, George H. Bush og George W. Bush. I den 15 minutter lange informasjonsfilmen om senteret står James Dobson på talerstolen og lover aldri, aldri å stemme på et parti som går inn for selvbestemt abort.

Abort er den viktigste kampsaken for de evangeliske kristne.

Dette er USAs største religiøse gruppe og omfatter en rekke kirkesamfunn. Felles har de en bokstavelig tro på Bibelen, hengivelse til Jesus og en utrettelig kamp mot umoralske og nedbrytende krefter i form av skilsmisser, pornografi, homofili og feminisme.

Ifølge The Economist tilhører rundt 30 prosent av amerikanerne denne retningen. Det hvite hus kaller dem «basen». I 2000-valget svarte 55 prosent av Bush-velgerne at moral og verdier var avgjørende.

Splittet land

-  Nasjonen er moralsk i et fritt fall. Hver generasjon er blitt litt mer liberal, og plutselig står vi overfor en bølge av homofile «ekteskap». Det er ingen tvil om at høstens valg blir et slag om verdier, sier H.B. London som er leder for stiftelsens teologiske avdeling.

Hans kollega Cliff Kelly, som underviser i kristen ideologi og filosofi, sier at USA er i krise og i ferd med å miste sine tradisjonelle røtter.

-  Jeg vil si at nasjonen ikke har vært så splittet siden borgerkrigen. Slaveriet var et skisma, det er også abort og homofile ekteskap, sier Kelly.

Focus on the Family utgir mange hundre kristne brosjyrer og pamfletter. I en av dem diskuteres et utsagn fra en ung student. Hun sier:

-  Er det ikke en større synd om et ektepar som hater hverandre ligger sammen, enn om et ugift par som inderlig elsker hverandre har sex?

-  Du gjør en stor feil. Guds moralske lover kan ikke bli endret bare fordi de ikke synes tilstrekkelig moderne for oss, er svaret til studenten.

MOT ABORT: I Colorado Springs kan man velge en eiendomsmekler som er mot abort.
STORT OMFANG: Focus on the Family er et kjempesenter med 1300 ansatte.
b> FAMILIEVERDIER: - Jonathan, Wendy, John, Ashley, John og Joshua Wyatt fra Palm Springs har lagt ferien innom senteret Focus on the Family i Colorado Springs. - For oss er tro og verdier viktig, og da er George W. Bush den rette presidenten. Det tror jeg folk flest også mener, sier John Wyatt.
ADVARER: - USA er i krise, sier Cliff Kelly, som underviser i kristen ideologi og filosofi.