Ekstrem pågang

Nærmere 1000 nordmenn vil la seg operere for åpent kamera i «Ekstrem forvandling». Om et par uker reiser sju av dem til Sverige for å pynte på utseende sitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da søknadsfristen for å bli med i den skandinaviske versjonen av «Ekstrem forvandling» gikk ut i går, kunne TVNorge konstatere at responsen har vært overveldende.

-  Nærmere 1000 nordmenn har meldt sin interesse. Det er vi veldig, veldig fornøyde med, sier kanalens informasjonssjef, Jens Petter Gjelseth.

Mindre glamour

Den amerikanske utgaven av «Ekstrem forvandling» ble første gang vist på TVNorge i fjor. Her ser vi mennesker, som har store komplekser på grunn av utseendet sitt, bli fettsugd, operert, slanket og trimmet for åpent kamera. Showet ender alltid med en «avduking», hvor den tidligere så stygge andungen viser seg som den nyopererte svanen. Den skandinaviske versjonen bygges opp rundt samme lest, men likevel litt fornorsket.

-  Vi kommer ikke til å ha med så mye glamour. Dessuten vil vi legge mer vekt på egeninnsatsen til deltakerne. Det er ikke snakk om bare fettsuging. Våre leger vil også kreve at deltakeren jobber med seg selv, sier Gjelseth.

Ingen norske leger

For å bli plukket ut, må du ha fylt 20 år og selvsagt være misfornøyd med et eller annet ved utseendet ditt.

-  Vi jakter på helt vanlige mennesker som har en eller annen skavank de ønsker å gjøre noe med. Det blir opp til legene å avgjøre hvilke sju som er best egnet til å delta. Deltakerne vil bli nøye vurdert fra A til Å, sier Gjelseth.

Siden konseptet er et skandinavisk samarbeid i likhet med «Plastic Fantastic», skal forvandlingen foregå i Sverige. Ingen norske leger bidrar.

-  Alle inngrepene vil skje ved Akademikliniken i Stockholm, som går for å være blant de fremste i Skandinavia. Hvis alt går etter planen, starter opptakene om et par uker. Seriestart på TV er planlagt i september/oktober, sier Gjelseth.

Han ser ingen etiske betenkeligheter med «Ekstrem forvandling».

-  Det foretas 10 000 plastiske operasjoner i Norge hvert år. Denne virkeligheten ønsker vi å speile. Vi vil vise både forsiden og baksiden av medaljen. Kanskje vil mange gå tilbake på ønsket om egen forvandling etter å ha sett hvor mye deltakerne må igjennom, sier Gjelseth.

Psykisk sykdom

Lege og sexolog Kjell-Olav Svendsen er høyst skeptisk til opplegget.

-  Kroppsfikseringen i samfunnet er stor nok som den er, om vi ikke skal se folk på TV rope hurra for hvordan folk ser ut etter et kosmetisk inngrep også. Jeg tror dette pisker opp forventninger vi heller bør dempe, sier Svendsen.

I dag holder han foredrag på den nordiske plastikkirurgiske konferansen i Henningsvær om nettopp etikk i estetisk kirurgi.

-  Jeg lar meg ikke moralsk forarge over at noen ønsker fylle silikon i brystene. Men jeg er opptatt av er hva som er indikasjonene for å gjøre slike inngrep. Vi må vokte oss for ikke å behandle psykiske tilstander med kosmetisk kirurgi, sier Svendsen. Han er ikke overrasket over at nær 1000 nordmenn har meldt interesse.

-  Mange er villig til å gjøre nesten hva som helst for å komme på TV. Da må de også være klar over at det kan bli mye negativ blottlegging. Kosmetiske inngrep bør være en privatsak, mener Svendsen.

FORVANDLET: Kacie fra «Ekstrem forvandling.»<!--/