MANNEN: Rasfaren for fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen er ekstrem, og bevegelsene i fjellet økte mye natt til i dag. Ni beboere i området er evakuert. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Fjellet Mannen i Rauma i Romsdalen

Ekstrem rasfare for fjellet Mannen. - Voldsom reaksjon i fjellet

- Veldig stor økning i bevegelsene.

Rasfaren for fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen er ekstrem, og bevegelsene i fjellet økte mye natt til i dag.

Ni beboere i området er evakuert.

- Vi har hatt veldig stor økning i bevegelsene. Torsdag morgen var hastigheten på det meste 65 centimeter per døgn. Det er mer enn vi har målt noen gang tidligere, uttalte geolog Lene Kristensen i Norges vassdrags- og energidirektorat til NTB i morges.

Klokka ti holdt NVE pressekonferanse sammen med kommunen på Rauma kulturhus i Åndalsnes.

- Voldsom reaksjon

- Vi tvilte oss fram til å varsle rødt farenivå i går kveld, og det viste seg å være riktig. Det er bare kommet ti millimeter nedbør, men det har gitt en voldsom reaksjon i fjellet, sier geolog Lars Harald Blikra.

Geologen forteller at det er en bevegelse på 60 centimeter i døgnet i den øvre delen av fjellet og to centimeter i fjellets nedre del.

ILLUSTRASJON: I fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen er det store bevegelser og man venter et nært forestående ras i området. NVE Åknes/Tafjord beredskap IKS står for overvåkning av fjellpartiet og har et betydelig anlegg på toppen. Det pumpes vann ned i det rasutsatte området i den hensikt å fremprovosere et ras. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Dette har fortsatt utover dagen i dag, sier Blikra.

Det er usikre varsler om nedbør den kommende tida. Det kan komme noe regn mellom klokka 15 og 17 i dag. Til natta er det ventet snøfall, og i morgen kan det bli snø og regn.

Det kom også fram på pressekonferansen at det går sauer i det rasutsatte området.

Det er varslet ny pressekonferanse klokka 18 i ettermiddag.

Grafikken under er fire år gammel:

Nedre del

Tidligere i dag gjorde geologene det klart at det er bevegelsene i den nedre delen som kanskje er mest interessant.

- Vi har hatt betydelig økning i den nedre delen, med en hastighet som har økt fra 3 millimeter til 2 centimeter per døgn nå. Det er den nedre delen av fjellpartiet vi følger ekstra nøye med på - den styrer om det kommer til å gå et ras - i alle fall om det vil gå et stort ras, sier Kristensen.

Vanskelig å spå

Det er fortsatt umulig å si når et ras vil gå og hvor store bevegelsene må være for at det skal skje. De stupbratte delene av Veslemannen gjør det umulig for NVE å gjøre eksakte beregninger. Men akselerasjonen gir gode indikasjoner.

- Når hastighetene er så store som nå, er det stor fare for ras. Samtidig har det vært relativt konstant hastighet de siste timene, så vi forventer at vi vil se enda en økning i hastighetene før raset går, sier geologen.

Ni beboere ble sent onsdag kveld evakuert fra området nedenfor fjellet Mannen etter at NVE økte farenivået til rødt. Det er sjuende gang beboerne må evakueres.

Forrige gang var 10. august, og NVE varslet allerede den gangen at det ville bli flere evakueringer utover høsten.