Hadde ikke råd til å hjelpe hunden:

- Ekstrem skyldfølelse

Matmor Marie Rødli (21) var nær å måtte avlive hunden Chicho (11). Så skjedde noe hun ikke hadde forventet.

DYRT: Marie Rødli (21) fra Bodø mener man bør justere ned priser hos veterinæren. Foto: Privat.
DYRT: Marie Rødli (21) fra Bodø mener man bør justere ned priser hos veterinæren. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg gråter nesten bare jeg tenker på det, forteller Marie Rødli (21) til Dagbladet.

Marie og samboeren bor i Bodø sammen med deres to små hunder Chicho (11) og Preben (8). For paret er hundene mer enn bare kjæledyr.

- Jeg har ikke barn, jeg har Chicho og Preben, sier Marie.

Visste ikke at han hadde vondt

Nylig havnet paret i en krise hvor de måtte vurdere å avlive Chicho fordi de ikke hadde råd til å trekke en tann. Under en tilfeldig sjekk oppdaget de nemlig en tann som hadde blitt løs og vond på grunn av tannstein.

- Vi hadde ikke lagt merke til at han hadde vondt men da vi kom borti begynte han å pipe. Det var uvanlig fordi han er en veldig stille hund, forteller Marie.

Samboerparet dro til Evidensia dyreklinikk i Bodø for å få pristilbud på behandling og var forberedt på at det kom til å svi litt i lommeboka. Det viste seg å skulle svi enda litt mer enn de hadde håpet på.

Prislappen: 5.751 kroner.

KOSTBART: Behandlingen for å trekke en tann kostet mye mer enn hva Marie forventet.
KOSTBART: Behandlingen for å trekke en tann kostet mye mer enn hva Marie forventet. Vis mer

De dro til en annen dyreklinikk men prisen var omtrent den samme.

- Vi ble sjokkert da vi så prisen, sier Marie.

Eneste utvei

Marie er arbeidsledig og paret lever derfor bare på en lønn. De har rett og slett ikke 6000 kroner å bruke på veterinær, forteller de.

Avlivning koster derimot 1887 kroner på dyreklinikken og virket derfor som eneste utvei for den lille hunden.

- Det var helt forferdelig og vi følte oss som verdens dårligste hundeeiere. Vi fikk panikk og ekstrem skyldfølelse, sier Marie.

Forsikringen til Chicho dekker ikke tannhelse.

TANNLØS: Ifølge matmor har Chicho allerede mistet mange tenner igjennom livet, og han skal visst bare ha ti igjen. Foto: Privat.
TANNLØS: Ifølge matmor har Chicho allerede mistet mange tenner igjennom livet, og han skal visst bare ha ti igjen. Foto: Privat. Vis mer

Fikk uforventet hjelp

Maries situasjon ble først omtalt i Avisa Nordland. Hun forteller at hun har fått både støtte og kritikk.

- Noen sier at jeg ikke burde ha fått meg hund før jeg er økonomisk stabil, men skal man liksom ikke få seg hund før man er 40 år og i fast jobb? Det er ikke et alternativ engang, sier 21-åringen.

Men støtten overvinner kritikken i dette tilfellet. En som leste saken ringte Marie og underveis i samtalen tikket det inn et varsel.

Personen vipset henne 4000 kroner.

- Jeg trodde han hadde skrevet inn en null for mye, men da svarte han at det var riktig og sa god jul. Han har evig god karma, sier Marie.

Den sjenerøse giveren ønsker å være anonym men Dagbladet har spurt hvorfor han ga en fremmed person 4000 kroner.

- Jeg er oppvokst med å ha dyr rundt meg og jeg vet hvor dyrt det kan være å dra til en veterinær. Jeg ville hjelpe lille Chicho med å få ut den vonde tanna og for at de kan få en mer bekymringsfri jul. Har jeg mulighet til å hjelpe så hjelper jeg, sier giveren.

GOD JUL: Mannen skal ha blitt rørt da han leste saken om Chicho og ønsket å hjelpe.
GOD JUL: Mannen skal ha blitt rørt da han leste saken om Chicho og ønsket å hjelpe. Vis mer

- Litt mye med 6000 kroner

Chicho trenger altså ikke bøte med livet for en løs tann. Men hendelsen har fått Marie til å reagere på veterinærpriser.

- Jeg skjønner de er nødt til å dra inn penger for å holde driften oppe, men når de kan ta 3000 kroner for kjemisk kastrering synes jeg det er litt mye med 6000 kroner for å trekke en tann, sier hun og legger til:

- Dette er ikke imot Evidensia for det er slik overalt, men jeg synes veterinærer kan justere ned prisene på noen områder.

12 måneders kjemisk kastrering på hannhund koster 3279 kroner, ifølge hjemmesiden til Evidensia.

Marie mener prisingen er et problem fordi en vond tann er plagsomt for hunden og kan føre til avlivning, mens for eksempel kjemisk kastrering ikke er noe hunden nødvendigvis trenger.

Krever mange ressurser

Hanne Myrnes, veterinær ved Evidensia Dyreklinikk i Bodø, sier til Dagbladet at hun ikke kan uttale seg om enkeltpasienter. Hun snakker på et generelt grunnlag i denne saken.

Det er flere grunner til at tanntrekking kan få en høy prislapp, sier veterinæren.

- Behandlingen prises ved at man ser på tidsbruk og hvor mange ressurser og mennesker som er involvert. Under tannbehandling skal to personer, oftest en spesialutdannet veterinær og dyrepleier, i utgangspunktet være involvert hele tida.

Mer inngripende enn kjemisk kastrering

Ved trekking av tenner legges hunden i narkose, som alene krever flere ressurser, men det kreves også mye i for- og etterkant, forteller Myrnes.

- Tanntrekking behøver blant annet grundige forundersøkelser for å se om det er trygt å legge dyret i narkose, så bedøvelse, narkose, overvåkning under inngrepet, å trekke tanna, og overvåkning under oppvåkning. I tillegg er det smertebehandling etter inngrepet. Noen tenner har opptil tre røtter og da hender det at man også må man skjære med spesialutstyr i kjevebenet. En pasient kan være under behandling i flere timer, og små hunder har ofte små kjever som man må være forsiktig med fordi strukturene er tynne og kjevebeinene lett kan brekke, sier Myrnes.

Årsaken til at kjemisk kastrering er billigere er fordi det ikke er like inngripende og omfattende.

- Det er bare injeksjon av en liten chip. Uten bedøvelse kan én veterinær gjøre selve prosedyren på under ett minutt. Det som tar tid her er samtalen rundt fordeler, ulemper og risiko ved denne behandlingen, sier Myrnes.

TANNPUSS: Veterinær Hanne Myrnes sier at også hunder trenger å pusse tenner hver dag. Foto: Privat.
TANNPUSS: Veterinær Hanne Myrnes sier at også hunder trenger å pusse tenner hver dag. Foto: Privat. Vis mer

- Gunstig for lommeboka

Veterinæren sier at man generelt kan forebygge tannproblemer med daglig tannpuss.

- En av de viktigste tingene jeg sier om stell av hund er at det er mye helsefordeler og økonomi å tjene ved å starte med tannbørste tidlig. Det gir hunder et bedre liv og er gunstig for lommeboka.

I tillegg sier Myrnes at man bør følge anbefalingen om årlige sjekker og vaksinasjoner.

- De aller fleste veterinærer vil da gi en gratis sjekk av munnhulen.

Marie forteller at hun skal behandle Chicho ved Evidensia og at hun gleder seg til den lille igjen er smertefri.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer