Hetebølge i Storbritannia

Ekstrem varme: Fare for helse

Britiske meteorologer har utstedt rødt farevarsel fra mandag og tirsdag neste uke. Med forventet stedsvise temperaturer opp i 40 grader, advares det om fare for helse og infrastruktur.

VARMT: Forventet hetetopp er tirsdag ettermiddag. Temperaturene er hentet fra UK Met Office. Temperaturene kan endre seg fram til tirsdag. Foto: Meteorologisk institutt.
VARMT: Forventet hetetopp er tirsdag ettermiddag. Temperaturene er hentet fra UK Met Office. Temperaturene kan endre seg fram til tirsdag. Foto: Meteorologisk institutt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Britiske myndigheter har fredag kveld erklært krisetilstand som følge av hetebølgen i landet.

Det er meldt om ekstrem varme og gult farevarsel på søndag og rødt farevarsel på mandag og tirsdag i Storbritannia, melder Sky News.

Hetebølgen som fortsetter å herje i Storbritannia over helga, kan ha omfattende følger for folk og infrastruktur.

FAREVARSEL: Kart over hvor gult farevarsel strekker seg på søndagen. Rødt er for førstkommende mandag og tirsdag. foto: UK Met Office.
FAREVARSEL: Kart over hvor gult farevarsel strekker seg på søndagen. Rødt er for førstkommende mandag og tirsdag. foto: UK Met Office. Vis mer

Rødt farevarsel

UK Met Office skriver i farevarselet:

  • Flere vil oppleve negative helseeffekter, ikke bare begrenset til de mest sårbare for ekstrem varme, som kan føre til potensiell alvorlig sykdom eller livsfare.
  • Det vil være behov for endringer i arbeidspraksis og daglige rutiner.
  • Høy risiko for svikt i varmefølsomme systemer og utstyr, som kan føre til tap av strøm og andre viktige tjenester, som for eksempel vann- og mobiltelefontjenester.
  • Flere mennesker vil sannsynligvis besøke kystområder, innsjøer og elver, som fører til økt risiko for ulykker.
  • Forsinkelser på veier og mulighet for stenging av veier, samt forsinkelser og kanselleringer for jernbane- og flyreiser.

Allerede fredag advarte jernbaneselskapet, Avanti West Coast, om at flere avganger kan avlyses på kort varsel over helgen, på grunn av hetebølgen.

- I verste fall dø

- Korttidseffekten av hetebølger er at folk kan bli syke, få heteslag og i verste fall dø. Langtidseffekten har vi ikke oversikt over. Samfunnet er i ulik grad forberedt på utfordringene som kan komme av ekstrem varme.

Det sier Hans Olav Hygen, klimaforsker fra Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Land som Storbritannia har byggetradisjon for å kontrollere kulde og nedbør, ikke varme. Så når hetebølge slår til, vil det komme strukturelle utfordringer.

- Skinnegangene til tog er ikke bygd for denne typen vær. Solslyng kan oppstå, som er når skinnene bøyer seg fordi de har absorbert for mye varme. Asfalten i Storbritannia tåler ikke så høye temperaturer og kan smelte.

Storbritannia er et velutviklet land med god beredskap og bør kunne fange opp utfordringene før ulykkene skjer, mener Hygen.

For varme hjem

«The Climate Change Committee» (CCC), som er den britiske regjeringens egne klimarådgivere, sier at konstruksjonen av britiske hjem «fanger» varmen innendørs, skriver Sky News. Derfor blir det altfor varmt i husene.

SPANIA: Spania herjes av en voldsom hetebølge som har ført til flere skogbranner. Video: AP Vis mer

Hovedårsakene til at husene blir for varme er for store vinduer, mangel på skygge, og ikke ordentlig mulighet til å ventilere hjemme, sa Julie Godefroy, leder for bærekraft ved ingeniørforeningen «the Chartered Institution of Building Service Engineers», til Sky News.

Retter kritikk

CCC sa til Sky News at en helhetlig tilnærming til bygninger, hvor man tar høyde for energieffektivitet, overoppheting og flomrisiko, er nødvendig for å bygge trygge og komfortable bygninger i framtida.

Bob Ward ved London School for Economics har ifølge Sky News uttalt at den kommende hetebølgen er en katastrofe som har blitt betydelig mer sannsynlig, som følge av menneskeskapte klimaendringer, en uttalelse mange forskere støtter. Det konkluderes også at hetebølgen i verste fall kan føre til «tusenvis av dødsfall som kunne vært unngått».

- Dens virkninger vil bli forsterket av at mange land ikke har tilpasset seg ordentlig til global oppvarming, sier Ward, som er politikk- og kommunikasjonsdirektør for Grantham Research Institute on Climate Change.

Påstanden har han rettet spesielt mot Storbritannia og landets myndigheter, som i 2019 sviktet i en offisiell gjennomgang som ble gjort av Policy Innovation and Evaluation Research Unit.

Rapporten skal ifølge avisa ha konkludert med «at det ikke var bevis for at planen hadde redusert antall varmerelaterte dødsfall de mellomliggende åra».

- Mer handling er nødvendig for å utdanne og informere publikum om farene som skapes av hetebølgeforhold, legger Ward til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer