- Ekstreme forhold

Mens skogbrannene fortsatt baner seg vei gjennom Australia, deler NASA nye satelittbilder som viser at landet er dekket av røyk.

RØYKDEKKET: Nye bilder fra NASA viser at Australia ligger under et teppe av røyk. Foto: NASA
RØYKDEKKET: Nye bilder fra NASA viser at Australia ligger under et teppe av røyk. Foto: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NASA delte fredag bilder av områder sydøst i Australia, som viser forskjellen før og etter skogbrannene.

Kontrasten er et rystende bevis på de ødeleggende brannene som har herjet i lang tid. Det som en gang var klarvær og store, grønne naturområder, har blitt brune og er dekket av røyk.

Sistnevnte bilder er tatt bare en dag før Australia erklærte unntakstilstand i delstaten Victoria.

RØYKLAGT: Bildet viser forskjellen fra i sommer til nyttår. Foto: NASA
RØYKLAGT: Bildet viser forskjellen fra i sommer til nyttår. Foto: NASA Vis mer

- Ondskap

Brannene har rast gjennom Australia etter en hetebølge som for alvor slo inn i desember, kombinert med en av de verste tørkeperiodene på flere årtier.

Værforholdene omtales som ekstreme.

- Vi kjemper ikke lenger mot brannene. Det handler om å beskytte mennesker. Det er ondskap, sier brannmann Terry Grice til Sydney Morning Herald fredag.

VARMT: Jasper Croft og tre andre brannmenn kjørte igjennom en intens skogbrann i New South Wales, Australia. Reporter: Christian Wehus. Video: AP. Vis mer

Tidligere denne uka fikk beboerne på sørkysten beskjed om å forlate området så fort de overhodet kan.

Dyrene

De omfattende skogbrannene i Australia er kalt både «historiske» og «katastrofale» av landets myndigheter.

Fram til nå har minst ti mennesker omkommet i brannene - sist en brannmann, som mistet livet i dag, ifølge Sydney Morning Herald.

Hardt går det også utover Australias dyrebestand. For en drøy måned siden omtalte blant andre Dagbladet at koalaen regnes som «funksjonelt utdødd», ifølge en koalastiftelse. Åtti prosent av dens naturlige habitat er ødelagt etter branner i Queensland og New South Wales.

Nå kjempes det for å redde Australias dyreliv. Myndighetene har ingen klare tall på hvor mange dyr som har dødd i brannene, men eksperter frykter at det dreier seg om millioner, ifølge Reuters.

BRANN: En brannmann gir en koala vann nær Cudlee Creek i South Australia. Om lag 200 branner herjer i fire delstater i Australia. Halvparten av dem er i New South Wales. Video: Oakbank Balhannah CFS / AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Minst 20 døde

Siden september har brannene drept minst 20 mennesker i de to delstatene, og flere titalls mennesker er savnet. Brannene har så langt ødelagt mer enn 1300 hjem.

I mellomtida har statsminister Scott Morrison måttet utstå kraftig kritikk.

Han ble møtt med sinne av lokalbefolkningen i Cobargo, New South Wales, og måtte forkorte sitt besøk i den brannrammede byen.

På en pressekonferanse fredag sier statsministeren at han forstår folks sinne og at de har «lidd veldig mye» .

Morrison, som stiller seg positiv til landets kullindustri, har også måttet tåle kritikk for sin klimapolitikk. Statsministeren insisterer likevel på at Australia møter utfordringene «bedre enn de fleste land» og oppfyller internasjonale mål og forpliktelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer