<strong>UTFORDRING:</strong> PST-sjef Jørn Holme mener risikoen for islamistisk vold i Norge er en utfordring. Arkivfoto: Kyrre Lien / SCANPIX .
UTFORDRING: PST-sjef Jørn Holme mener risikoen for islamistisk vold i Norge er en utfordring. Arkivfoto: Kyrre Lien / SCANPIX . Vis mer

- Ekstreme islamister fortsatt en trussel

Politiets sikkerhetstjeneste har vurdert trusselbildet for 2009

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Risikoen for politisk motivert vold fra personer som er inspirert av ekstrem islamisme vil fortsatt være en utfordring for Norge, skriver Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i sin trusselvurdering for 2009.

Den nye trusselvurderingen ble presentert åpent for pressen i Oslo mandag.

I Norge foregår ekstrem islamistisk virksomhet i små miljøer. De internasjonale forbindelsene personene i disse miljøene har, er av en slik karakter at de også kan påvirke den nasjonale trusselsituasjonen, heter det i rapporten.

Ulike former for støttevirksomhet er fremdeles hovedaktiviteten til ekstreme islamistiske aktører i Norge. Støtten skjer i form av propagandavirksomhet og pengeoverføringer til personer eller grupper som antas å være tilknyttet ekstreme islamistiske organisasjoner i utlandet, fastslår PST.

Sikkerhetstjenesten mener det er ulike årsaker til at ekstreme islamister oppfatter Norge og norske interesser som legitime mål. Som eksempel nevner rapporten norsk militær deltakelse i Afghanistan, islamkritiske utspill og debatter, samt kulturelle uttrykk som oppfattes som kontroversielle blant enkelte muslimer.

Ekstreme nasjonalistiske grupper utgjør derimot ikke lenger noen trussel mot norske interesser. Det høyreekstreme miljøet i Norge er svekket på grunn av liten rekruttering, svak ledelse og dårlig økonomi.

Trusselen fra de norske venstreekstreme miljøene er knyttet til demonstrasjoner og markeringer mot amerikanske og israelske interesser.

De venstreekstreme gruppene vil trolig også i 2009 primært være et ordensproblem.

(NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer