Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ekstreme islamister utgjør den største terrortrusselen mot Norge

PST presenterer sin årlige trusselvurdering. 

TRUSSEL: Sjef i Politiets sikkerhetstjeneste, Benedicte Bjørnland, holdt i dag pressekonferanse der PST informerte om trusselbildet mot Norge i 2017. Et av temaene som ble tatt opp var spesielt utsatte politikere opp mot stortingsvalget. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 10.00 onsdag formiddag la Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fram sin trusselvurdering for 2017. Den åpne vurderingen PST legger fram hvert år tegner et bilde av hva sikkerhetstjenesten mener er de største truslene mot Norge.

LA FRAM VURDERING: Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) og sjef PST Benedicte Bjørnland (t.h.) under PSTs presentasjonen av trusselvurdering for 2017. Den årlige trusselvurderingen beskriver forventet utvikling innenfor PSTs ansvarsområder det kommende året.Foto: Berit Roald / NTB scanpix
LA FRAM VURDERING: Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) og sjef PST Benedicte Bjørnland (t.h.) under PSTs presentasjonen av trusselvurdering for 2017. Den årlige trusselvurderingen beskriver forventet utvikling innenfor PSTs ansvarsområder det kommende året.Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Blant hovedkonklusjonene trekker PST fram at ekstreme islamister utgjør den største terrortrusselen mot Norge. Også for i år vurderes det som mulig at det vil bli gjennomført terrorangrep mot Norge, mener PST.

- Mulig Norge rammes

Flere europeiske land er imidlertid mer utsatt for denne typen angrep, tilføyes det.

- Det er ingen grunn til å tro at det vil bli færre terrorangrep mot Europa i 2017, heller tvert imot. Det er også mulig at Norge rammes, men Norge er ikke av de mest prioriterte målene, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland på pressekonferansen.

Antall nye personer som radikaliseres til ekstrem islamisme vil fortsatt være lav, og svært få personer forventes å reise fra Norge for å slutte seg til IS i 2017, heter det i den ferske trusselvurderingen.

PST tror det er lite sannsynlig med terrorangrep utført av høyreekstreme eller venstreekstreme, opplyser Bjørnland.

- Skal ikke være bekymret

Justisminister Per-Willy Amundsen sier til Dagbladet at trusselvurderingen tas på alvor.

- Denne årlige vurderingen setter oss bedre i stand til å se situasjonen vi er i. Den skal være nyttig både for regjeringen og borgerne, og gi en god forståelse av situasjonen vi er i, sier Amundsen til Dagbladet.

- Vi skal ikke gå rundt og være bekymret eller redd, men vi skal være bevisst utfordringer vi kan stå ovenfor, slik at vi kan ta eventuelle forhåndsregler, tilføyer han.

Russisk spionasje

PST mener imidlertid at Norge utsettes for fremmed etterretningsvirksomhet som kan ha stort skadepotensial.

Russisk spionasje og forsøk på å påvirke Norge utgjør en stor trussel mot landet vårt de nærmeste årene, mener PST.

Det er i første rekke Russland som har intensjon om og kapasitet til å utøve etterretningsvirksomhet med et stort skadepotensial mot Norge og norske interesser, ifølge PST.

- Samtidig ser vi at det i ulike sammenhenger også er tjenester fra andre stater som vil kunne skade norske interesser, fastslår PST.

Etterretningsoperasjoner

- PST mener det finnes en rekke ulike etterretningsmål i Norge. I 2017 vil det gjennomføres etterretningsoperasjoner mot mål særlig innenfor tre hovedområder, sier Bjørnland.

Disse er:

  • Forsvars- og beredskapssektoren, blant annet militære anlegg relevante for russisk sikkerhet
  • Politiske beslutningsprosesser
  • Kritisk infrastruktur, spesielt innenfor kraft- og kommunikasjonssektoren

- Den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa og i nærliggende områder er i dag mer usikker og uforutsigbar enn på lenge, skriver PST.

- Flere europeiske land står overfor økonomiske, sosiale og politiske utfordringer som i de kommende årene vil kreve store ressurser og betydelig oppmerksomhet.

NATO og EU

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen, som er ekspert på russiske informasjonsoperasjoner mot Vest-Europa og USA, sa til NRK før trusselvurderingen ble lagt fram at Russlands mål er å så splid.

- Hvis vi ser jevnt over i Europa, så rapporterer de fleste land at påvirkning og undergraving av samholdet i NATO og EU er det viktigste som overordnet og langsiktig mål. Det gjør Europa lettere å håndtere for Russland. Som stormakt er det lettere å forholde seg til ett og ett land, i stedet for en samlet enhet i NATO og EU, sa Karlsen.

- Jernhånd

Da PST la fram trusselvurderingen for 2016, var også spionasjevirksomhet fra Russland noe PST-sjef Benedicte Bjørnland pekte på som en trussel.

- Vi ser en omfattende og aggressiv etterretning fra andre land, sa PST-sjefen, og sa følgende om president Vladimir Putins Russland:

- Landet som Vladimir Putin styrer med jernhånd, er det landet norsk etterretning mener har størst skadepotensial for norske interesser.

PST: Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
PST: Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling