Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekstreme målinger i Beijing: - Utsatte personer vil dø

EPA-skalaen går til 500. Kinas hovedstad er satt til nivå 400.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Alle bør unngå anstrengelser utendørs. Personer med luftveis- og hjerteproblemer, eldre og barn bør holde seg inne.»

For første gang erklærer kinesiske myndigheter «kode rødt» i hovedstaden Beijing som følge av meldinger om at store mengder med smog vil ligge over byen fram til torsdag.

Dermed oppfordres blant annet skoler og utendørs anleggsarbeid til å holde stengt. Samtidig har halvparten av byens biler kjøreforbud.

- Helsefarlig
Partikkeltetthetsnivået er tirsdag formiddag målt til hele 343 mikrogram per kubikkmeter. Klokka 18.00 lokal tid er den oppjusert til ekstreme 400.

MEN FØRST, LA MEG TA EN SELFIE: Mange benytter seg av masker for å beskytte seg mot den elendige luften. Her tar en turist en selfie på Den himmelske freds plass i Beijing. Foto: Xinhua / Reuters
MEN FØRST, LA MEG TA EN SELFIE: Mange benytter seg av masker for å beskytte seg mot den elendige luften. Her tar en turist en selfie på Den himmelske freds plass i Beijing. Foto: Xinhua / Reuters Vis mer

EPAs luftkvalitetsindeks har en offisiell skala som går fra 0 til 500, der 0-50 anses som «god».

Et partikkeltetthetsnivå på over 300 defineres derimot som «hazardous», og er direkte helsefarlig for alle innbyggere. Til sammenligning er Oslo i dag satt til nivå 38. 

- Dødelig
- Disse nivåene er svært farlige. Det varierer fra person til person, men befolkningen i Beijing er eksponert for dette over så lang tid at mange har blitt sensitive og har pusteproblemer. Jeg vil tro at sykehusene i Beijing merker dette, for dette vil utsatte personer dø av, sier seniorforsker Cristina Guerreiro ved Norsk institutt for luftforskning (NILU) til Dagbladet.

Hun presiserer at også korttidseffektene vil være alvorlige. Særlig for eldre, barn og personer med hjerte-, lunge- og karsykdommer.

SVÆRT ALVORLIG: Kode rødt. Den ekstremt dårlige luftkvaliteten kan forårsake alvorlige helseskader ifølge AQI-indeksen. Foto: aqicn.org
SVÆRT ALVORLIG: Kode rødt. Den ekstremt dårlige luftkvaliteten kan forårsake alvorlige helseskader ifølge AQI-indeksen. Foto: aqicn.org Vis mer

- Antall partikler som pustes inn, størrelsen på partiklene, samt hva partiklene inneholder kjemisk har mye å si for alvorlighetsgraden, men Kinas forurensing stammer hovedsaklig fra forbrenning og andre svært farlige utslipp, så dette er ikke uskyldig, fortsetter Guerreiro.

Dør for tidlig
Kinas sterkt forurensede luft har alvorlige helsekonsekvenser for landets innbyggere.

Ifølge Times Magazine estimerer en studie av atmosfærekjemikeren Jos Leliveld ved Max Planck-instituttet i Tyskland at 1.4 millioner mennesker dør for tidlig hvert år i Kina, som følge av luftforsøplingen.

Mesteparten av luftforurensingen skyldes utslipp fra kullkraftverk, i tillegg til utslipp fra biltrafikken og anleggsarbeid, skriver NTB.

Følger opp
Ifølge Reuters har Kinas ledere nå lovet å slå hardt ned på all forurensing som følger Kinas ekstreme økonomiske vekst og industrialisering de siste tiårene. Erklæringen kom etter uttalelsene til FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, under klimatoppmøtet i Paris.

TIL SAMMENLIGNING:  Luftkvaliteten i Oslo i dag. Foto: aqicn.org
TIL SAMMENLIGNING: Luftkvaliteten i Oslo i dag. Foto: aqicn.org Vis mer

Der oppfordret han rundt 200 av verdens ledere til å bli enige om en vanntett avtale for å bekjempe det han kaller en «global klimakrise».

Vil stige til 2030
Forurensingen skyldes kullfyrte kraftverk, biler, anleggsarbeid og fabrikker, og samlet er Kina verstingen på verdensbasis når det kommer til karbonutslipp, ifølge Time.

Landet har samtidig store planer om å redusere nivåene, men innrømmer at utslippene vil fortsette å stige fram til 2030 før verden vil se en nedgang. 60 prosent av Kinas energiprodusering kommer fra kullkraftverk.


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media