Ekstreme metan­konsentrasjoner i lufta

- Vi har aldri tidligere sett noe liknende ved noen av våre observatorier.

METAN: Forskere ved Norsk Institutt for luftforskning (NILU) har anslått at de totale metanlekkasjene fra Nord Stream-gassrørene kan være på minst 40 000 tonn. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forskere ved Norsk Institutt for luftforskning (NILU) har anslått at de totale metanlekkasjene fra Nord Stream-gassrørene kan være på minst 40 000 tonn - som er mer enn det dobbelte av det norske nasjonale årlige metanutslippet fra olje- og gassindustrien.

På tirsdag viste målinger fra Birkenesobservatoriet i Agder, samt flere målestasjoner i Sverige, ekstreme metankonsentrasjoner i lufta, skriver NILU på sine nettsider.

- Vi har aldri tidligere sett noe liknende ved noen av våre observatorier, sier seniorforsker Cathrine Lund Myhre.

Dobbelt så stort

Forskere ved NILU har beregnet et foreløpig estimat av et mulig gassutslippsvolum over 24 timer basert på størrelsen på rørledningen.

- Med mange konservative forbehold om det faktiske trykket i rørene og utslippshastigheten, finner vi at minst 40 000 tonn metan kan ha blitt sluppet ut i havet og atmosfæren, sier forsker Stephen Matthew Platt.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er det norske nasjonale årlige metanutslippet fra olje- og gassindustrien på 17 000 tonn. Volumet på dette metangassutslippet er ifølge NILU altså godt over dobbelt så stort.

Utslippene tilsvarer ifølge NRK en økning av konsentrasjonen av metan i atmosfæren på rundt 20 prosent.

- Det er rekordhøye nivåer, vi har aldri sett noe lignende før i Norge og Sverige, sier Platt til kanalen.

MÅLINGER: På tirsdag viste målinger fra Birkenesobservatoriet i Agder, samt flere målestasjoner i Sverige, ekstreme metankonsentrasjoner i lufta. Foto: Norsk Institutt for luftforskning
MÅLINGER: På tirsdag viste målinger fra Birkenesobservatoriet i Agder, samt flere målestasjoner i Sverige, ekstreme metankonsentrasjoner i lufta. Foto: Norsk Institutt for luftforskning Vis mer

Mot Svalbard

Basert på forskernes estimerte totale utslipp fra Nord Stream-rørene, vil metanskyen bevege seg over Norden.

- Om noen dager forventer vi å se de målte metannivåene stige også ved Zeppelinobservatoriet på Svalbard, sier Platt.

En så stor metanlekkasje er veldig dramatisk, men Platt påpeker at metan er lite giftig. Selv i de mengdene som nå sprer seg i atmosfæren over store deler av Sør-Skandinavia utgjør det ingen helserisiko for mennesker eller dyr, ifølge NILU.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer