Hetebølge i Bolivia

Ekstreme nivåer: - Byen koker

En voldsom hetebølge herjer i Bolivias hovedstad La Paz, og de unormalt høye nivåene med UV-stråling betegnes som mer enn ekstremt.

HETT: En hetebølge og et ekstremt nivå UV-stråling preger nå verdens høyestliggende hovedstad. Foto: AP Photo / Juan Karita / NTB
HETT: En hetebølge og et ekstremt nivå UV-stråling preger nå verdens høyestliggende hovedstad. Foto: AP Photo / Juan Karita / NTB Vis mer
Publisert

Den siste tida har Bolivias hovedstad vær preget av en unormalt kraftig hetebølge. I tillegg er det registrert uvanlig høye nivåer av UV-stråling.

Strålingen, som vanligvis bare kan måles på en skala som går opp til 20, har strålingsnivået vært oppe i 21, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) kategoriseres nivå 11 som «ekstremt». Ved et så høyt nivå bør folk unngå direkte sollys.

- Sola er ikke normal

- Sola brenner. Sola er ikke normal, sier La Paz-innbygger Segundina Maman til nyhetsbyrået.

Hun er blant de rundt 1, 6 millionene menneskene som bor i hovedstadsområdet, og som nå må holde seg i skyggen.

Byen, som ligger i Andesfjellene, er regnet som verdens høyestliggende hovedstad. 3 640 meter over havet er innbyggerne særlig utsatt for nøye nivåer av UV-stråling. Rekorden i Andes-regionene er nivå 40 på UV-skalaen, men opplever oftest nivåer på mellom 11 og 17.

- Dette er noe som bokstavelig talt får byen til å koke, sier risikomanager Juan Pablo Palma, som arbeider for de lokale myndighetene.

Peker på klimaendringer

Forskere peker på endringer i regnsesongen som en av hovedårsakene til de ekstreme strålingsnivåene. Dette kan igjen skyldes klimaendringer.

FNs klimapanels ferskeste rapport slår fast at menneskeskapte klimaendringer allerede påvirker været. De viser til hyppigere ekstremvær, deriblant hetebølger og ekstrem tørke.

Forskerne bak rapporten er ganske sikre på at mange viktige jordbruksregioner vil rammes av dette. Deriblant deler av Argentina, Paraguay, Brasil og Bolivia.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer