Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Ekstreme værforhold med orkan i opptil 80 knops styrke»

«Berserk» savnet i Sørishavet - nødpeiler utløst.

I HAVSNØD: Den norske seilbåten «Berserk», som er kjent fra flere TV-serier, er i havsnød i sørishavet. Redningsmannskaper fra Norge og New Zealand har forsøkt å få kontakt med mannskapet på fem, uten hell. Foto: Berserk
I HAVSNØD: Den norske seilbåten «Berserk», som er kjent fra flere TV-serier, er i havsnød i sørishavet. Redningsmannskaper fra Norge og New Zealand har forsøkt å få kontakt med mannskapet på fem, uten hell. Foto: Berserk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Seilbåten «Berserk», som er kjent fra flere TV-serier er savnet i Sørishavet. Hovedredningssentralen i Nord-Norge fikk alarmmelding fra en nødpeiler klokka 05.22 tirsdag morgen, og har prøvd å få kontakt med båten siden, uten hell. Også signalet fra nødpeileren er blitt borte, får Dagbladet opplyst fra lokale redningsmyndigheter.

HMNZS Wellington fra den new zealandske marinen var involvert i søket, men ble tatt av grunnet værforholdene. Sea Shepherd-skuta Steve Irwin satt inn i søket, sammen med russiske Professor Kromov.

Måtte snu - HMNZS Wellington måtte returnere for påfyll av forsyninger. Ellers er det ingenting nytt, sier talsmann Nick Churchhouse ved Maritime New Zealand, som koordinerer søket, til Dagbladet ved 0755-tida.

Havområdet båten er savnet i, ligger under New Zealand.

To skip er sendt ut mot området hvor nødmeldingen ble sendt, men operasjonen blir vanskeliggjort av svært dårlige værforhold. 

- Men de er minst 24 timer unna, og lav sikt, tre til til fire meter høye bølger og sterk vind gjør letingen vanskelig. Vi fortsetter å holde kontakten med våre norske kolleger, og vurderer fortløpende hvilke ressurser vi kan sende til området, sa daværende redningstalsmann Ross Henderson til Dagbladet i natt.

Tre ombord Nødmeldingen ble sendt fra Rosshavet 18 nautiske mil nord for Scott-basen i Antarktis. Av mannskapet på fem personer, skal tre ha vært ombord i båten da nødmeldingen ble sendt.

- Mannskapet består av fire nordmenn og en sørafrikaner, så vidt vi vet, sier redningsleder Tore Hongset ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til Dagbladet.

Kaptein Jarle Andhøy (34) er en kjent eventyrer, seiler og eventyrreisende, som ifølge sin hjemmeside har seilt siden han var 18.

To mann hadde gått av på Antarktis, bekrefter Nick Christchurch.

- Men vi kjenner ikke til hvem som fortsatt er om bord på båten, og hvem som gikk i land, sier han. Det har ikke vært mulig å oppnå kontakt med noen av de fem.

- Ekstreme værforhold Ifølge Berserks hjemmeside skulle mot sydpolen for å «gjenerobre Sydpolen 100 år etter Roald Amundsen i 2011. Ekspedisjonen startet høsten 09 fra toppen av jorda og fullføres i bånn med et Berserkmannskap bestående av «Pizzagenerasjonen». Berserkgjengen skal forsøke og gå i fotsporene til «Gutta som bygget landet» - krigsseilere, hvalfangere og polfarere som vokste opp i en røffere hverdag fjernt fra velferdslivet i Norge idag.»

«Det var ekstreme værforhold i området med orkan i opptil 80 knops styrke (40 meter/sekund, red.anm.), veldig tung sjø, og dårlig sikt opptil 3000 fot. Dette umuliggjorde assistanse fra et fartøy fra New Zealands marine som var i nærheten.

Likeledes var den nærmeste aktuelle flystripen ved Christchurch på søndre New Zealand ødelagt av jordskjelvet, men under de rådende vær- og siktforhold hadde det ikke hjulpet å fly over området», skriver hovedredningssentralen i en pressemelding.

«Berserk» er underveis på en to år lang tur - fra Nordvestpassasjen til andre siden av jorda, for å gjenerobre sydpolen 100 år etter Amundsen, ifølge skipets hjemmeside.

Redningsmannskapene er ikke framme før i morgen, new zealandsk tid. Christchurch ved redningssentralen kan ikke si noe om nøyaktig tidspunkt.

PROFILERT: Jarle Andhøy har lang erfaring til sjøs. Sammen med Alex Rosen (t.h.) lagde han TV-serie for NRK i 2003. Foto: Tom Martinsen/Dagbladet
PROFILERT: Jarle Andhøy har lang erfaring til sjøs. Sammen med Alex Rosen (t.h.) lagde han TV-serie for NRK i 2003. Foto: Tom Martinsen/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media