Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekstremist på TV

Høstens mest omtalte TV-sending i Storbritannia går på lufta i morgen. Hvis den ikke blir stanset.

OMSTRIDT: Nick Griffin, leder av det høyrekstreme partiet British National Party, er gjest hos BBC i morgen kveld. Det vekker oppsikt.
OMSTRIDT: Nick Griffin, leder av det høyrekstreme partiet British National Party, er gjest hos BBC i morgen kveld. Det vekker oppsikt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Nick Griffin har oppnådd det rasister i alle demokratiske land drømmer om: Han har blitt en prinsippsak. I morgen blir han smuglet inn i en bil med mørke vinduer, eller kanskje gjennom en kjellerinngang, før han blir geleidet inn i et TV-studio i sentrum av London. For første gang skal seerne av et av Storbritannias mest populære politiske programmer, Question Time på BBC 1, få se en vaskeekte høyreekstremist i studio. Er det en merkedag for ytringsfriheten? Eller burde Griffin holdt seg under en stein, som andre kryp?

Det har vært heftig debatt siden BBCs planer om å invitere Griffin ble kjent tidlig i høst. Tanken bak, ifølge kanalen, er rent demokratisk: Partiet Griffin leder, British National Party, gjorde det bra ved EU-parlamentsvalget i vår. Seks prosent av landets befolkning stemte på partiet, og de fortjener å bli tatt på alvor. Selv om deres leder forteller at han har lært mye av «Mein Kampf». Selv om han tilbringer tid med med Ku Klux Klan. Og selv om han mener båter med immigranter fra Afrika til Europa bør senkes, for å statuere et eksempel.Antifascistiske organisasjoner har varslet demonstrasjoner i morgen, og vil forsøke å hindre Griffin i å komme fram til TV-studioet. BBC-journalister oppfordres til å holde seg hjemme i protest. Og den erfarne Labour-politikeren Peter Hain sendte i går et brev til BBC med krav om at programmet må stanses. I en debattartikkel i avisa The Guardian har han forklart hvorfor: «Historien viser oss at det å gi rasister og fascister en plattform og behandle dem som demokraters likemenn, alltid leder til tragedie.»

Ivrige forsvarere av programmet mener det er bra Griffin slipper til, fordi ubehagelige elementer i samfunnet skal møtes med argumenter, ikke sensur. Det høres tilforlatelig ut, slik enkle argumenter i ytringsfrihetsdebatter alltid gjør. Men hvor går grensen mellom sensur og ivrig oppildning av hatefulle ytringer? Det er en illusjon å tenke at Griffin skal kunne bli avvæpnet i løpet av et TV-program. Samtidig har debatten i forkant vært nyttig. Hvis det stemmer, som det er blitt hevdet, at flesteparten av BNPs én million velgere ikke egentlig er høyreekstreme eller rasistiske, bare vanlige folk som er sinte på de etablerte partiene, kan de sikkert ha godt av å bli minnet om hva slags fyr de egentlig har stemt på.

Derfor er det nok riktig å la ham få komme på TV. Det betyr ikke at det er galt å demonstrere, eller å bli opprørt. British National Party har vedtektsfestet at mennesker som er mørke i huden ikke kan bli medlemmer. Den dagen alle er helt komfortable med at slike politikere er husvarme gjester i talkshowprogrammer, er det neppe ytringsfrihets-krenkelser som vil være det mest ubehagelige samfunnet har å stri med.Nick Griffin ER fornøyd med all oppmerksomheten. «Vi har ingenting å frykte», skriver han på partiets nettsider. «La landets fiender vite dette: BNP-krigsskipet seiler videre.»

Det er fristende - i tråd med partiets egen retorikk om båtflyktninger - å senke det krigsskipet. Forhåpentligvis er det i stedet slik at vinden etter hvert snur, så skipet kan seile tilbake dit det kom fra — en liten, gjengrodd bukt der partiets kjerne kan pludre om sitt raserene samfunn, tvile på holocaust og fortelle det til Ku Klux Klan uten å plage resten av samfunnet med det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling