FORVANDLINGEN: I dag er den 27 år gamle norskpakistaneren sint og hatsk. Bildet til høyre er tatt for vel et år siden. Blid og omgjengelig. Foto: Sara Estiri / Dagbladet, privat
FORVANDLINGEN: I dag er den 27 år gamle norskpakistaneren sint og hatsk. Bildet til høyre er tatt for vel et år siden. Blid og omgjengelig. Foto: Sara Estiri / Dagbladet, privat Vis mer

Ekstremistens forvandling - fra fotball til ekstremist

Ubaydullah Hussain (27) var for noen måneder en tilsynelatende vellykket ung mann. På et halvår har den vennlige, høflige og godt integrerte mannen blitt en truende islamistisk ekstremist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I går formiddag jaktet væpnet politiet på Ubaydullah Hussain, han skulle pågripes. Islamisten var siktet for trusler. Dagen etter at han publiserte et hatsk innlegg mot jøder på Internett.

hevder 27-åringen at det egentlig var ironi, fordi han og de islamistiske vennene i gruppa Profetens Ummah følte seg uthengt og beskyldt for melde seg på jegerkurs for å få lovlig tilgang til våpen.

Ubaydullah Hussain heter egentlig Arslan Maroof Hussain, og var både godt likt og hadde en lovende karriere foran seg. Ifølge venner og kolleger var sønnen i den godt integrerte pakistanske familien i bydelen Bjerke i Groruddalen vellykket på alle måter fram til i vinter.

Radikalisert Men for vel sju måneder siden skjedde det noe med Arslan Maroof Hussain. Han fikk nye venner. Islamistene Mohyeldeen Mohammad og Arfan Bhatti kom inn i livet hans, og vestlige klær ble byttet ut, og skjegget fikk gro i ansiktet.

- Han forandret seg radikalt. Han fikk nye meninger, forteller en nær venn av familien.

Fram til i vinter var det ikke religiøs fanatisme og ekstremistisk islam som preget hverdagen til mannen som i dag er kjent som Ubaydullah Hussain.

- Han spilte ishockey i Hasle/Løren, og fotball. Etter hvert forsto han at talentet var større som fotballdommer. Ubaydullah Hussain var en av de aller beste futsaldommerne i Norge, og en lovende fotballdommer. I futsal dømte han internasjonalt.

I vanlig fotball var han klassifisert til å dømme 3.-divisjonskamper, og ble sett på som et dommertalent, forteller en som kjenner den unge islamisten fra idrettsbanen.

- Uforståelig - Jeg vet ikke hva som har skjedd. Både jeg og andre venner har forsøkt å prate med ham om dette. Vi forstår det ikke, dette hatet og ekstremismen har ingen ting med religion og islam å gjøre, sier en av kameratene.

Dagbladet får også bekreftet at den nærmeste familien til mannen - som nå kaller seg Ubaydullah Hussein og står i spissen for den islamistiske gruppa Profetens Ummah - flere ganger har forsøkt å snakke ham til rette.

Ubaydullah Hussain kommer fra en oppgående familie. De har vært godt integrert i det norske samfunnet. Både moren og faren har jobbet. Søsteren har tatt høyere utdannelse, og broren - som også er en lovende fotballdommer - studerer ved Universitetet i Oslo.

Etter videregående på en privatskole i Oslo har Ubaydullah Hussain hatt flere jobber. Han har blant annet vært ansatt hos parkeringsselskapet EuroPark, i Fjellinjen og hos Aktiv Kapital.

Måtte slutte - Han var veldig opptatt av sport. Som dommer var han en av de mest lovende. Hadde god spilleforståelse og var flink til å tolke reglene. Dessverre slet han litt med å klare de fysiske testene, men etter å ha prøvd flere ganger besto han prøven, forteller en av hans kamerater fra idrettsbanen.

Men karrieren som lovende fotball- og futsaldommer fikk en brå slutt etter at Norges Fotballforbund ble varslet om hans ekstreme holdninger.

- Vi ble i fjor oppmerksom på hans ekstreme holdninger via sosiale medier. Dette ble rapportert til dommerkomiteen, og han ble innkalt til møte med fotballkretsen. Han har ikke dømt kamper denne sesongen, sier kommunikasjonsdirektør Svein Graff i Norges Fotballforbund.

- Måtte tøffe seg Flere som står Ubaydullah Hussain nær, forklarer truslene mot jøder med at 27-åringen skal ha et voldsomt behov for å markere seg. Mens flere av hans «nye venner» har reist til Syria for å kjempe sammen med al-Qaida, og andre tidligere har blitt pågrepet og avhørt av PST, måtte Ubaydullah Hussain gjøre noe for å få en status i miljøet.

TRUSSEL: Slik så trusselmeldingen ut på Facebook. Foto: Skjermdump
TRUSSEL: Slik så trusselmeldingen ut på Facebook. Foto: Skjermdump Vis mer

- Han har bevisst provosert for å sikre seg en status i det ekstremistiske islammiljøet. Nedtur var nok stor da det ikke var det hemmelige politiet som arresterte ham - men lokale polititjenestemenn fra bydelsstasjonen på Stovner i Oslo, sier en av islamistens tidligere venner.

Følsom For noen få år siden ble familiens lille kattunge tatt og drept av en grevling. Ubaydullah Hussain skal ha tatt dette svært tungt.

- Han sto i gata og gråt, han var helt knust, forteller en av familiens venner.

Ingen av dem som sto den nå 27 år gamle islamisten nær for et år siden, forstår hva som har skjedd med ham.

- Han var som alle andre unge norske menn. Trente og fløy rundt i fotballklær. Høflig og hyggelig, og nå ser vi ham på TV som et monster. En mann som truer og oppfører seg som tullete ekstremist, sier en av hans gamle venner.

- Vi håper at Ubaydullah igjen blir Arslan og tar til vettet. Og at dette ikke blir mer enn en dyr lærepenge for ham, sier en som står familien nær.

Ubaydullah Hussain er formelt siktet for trusler mot to journalister. Politiinspektør John Roger Lund bekreftet overfor Dagbladet i går kveld at den siktede 27-åringen blir sittende i politiarresten over natta, og at politiet fredag vil beslutte om han skal framstilles for varetektsfengsling.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer