Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekstremister bestemmer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Israel fulgte heller ikke denne gangen oppfordringen fra USA om å gi diplomatiet mer tid og en sjanse til å lykkes. Landets egne forhandlere meldte at forhandlingene om utlevering av den nittenårige korporal Gilad Shalit hadde kjørt seg fast. Dermed rykket israelske tanks og bulldosere inn gjennom gjerdet som omgir Gazastripen mens helikoptre bombet tre bruer og jagerfly skremte palestinere med sjokkbølger fra overlyds jagerfly. Ulike israelske talspersoner forsikrer at den militære operasjonen er begrenset til å få korporal Shalit utlevert.

• Voldsspiralen spinner videre i konflikten mellom palestinerne og Israel. Den palestinske selvstyremyndigheten er boikottet internasjonalt og handlingslammet og uten midler hjemme. Ekstremistiske palestinske grupper bruker, eller blir brukt, til å trappe opp den spente situasjonen. For noen av dem er målet å provosere Israel til en full militær aksjon mot palestinerne. Disse palestinske gruppene har sine beste allierte i de ekstreme, jødiske nasjonalistene på den andre siden. For dem gjelder det også at oppgivelsen av selv den minste del av et land de anser som hellig, er en dødssynd. Disse kretsene, som har lyttende tilhørere langt inn i den nye, israelske regjeringen, vil verken ha forhandlinger eller avtaler med palestinerne.

• Det vil heller ikke de mest ytterliggående palestinerne som deler av Hamas militære del. Noen slike gjennomførte et angrep på en israelsk stilling, drepte to soldater og mistet to av sine egne. Korporal Gilad Shalit ble lettere såret og tatt til fange. Dermed blir situasjonen enda mer umulig for president Mahmoud Abbas fra Fatah og statsminister Ismail Hanyia fra Hamas. Tirsdag undertegnet de en avtale der Hamas indirekte anerkjenner Israels eksistens, men ikke landets legitimitet. Det er utilstrekkelig, men regnes likevel som et første skritt. Framgangen undergraves av kamphandlingene som ekstremistene provoserer fram.

• Og USA kan ikke, eller vil egentlig ikke, bremse Israel for å gi følsomme forhandlinger en mulighet til å lykkes. Det store spørsmålet er stadig om partene egentlig ønsker fred. I ekstremistenes øyne framstår en løsning som en større trussel enn den pågående, lavintensive krigen.