- Ekstremister strømmer til Irak

Hundrevis av unge militante muslimer strømmer til Irak for å kjempe mot den amerikanske okkupasjonsmakten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krigerne følger dermed oppfordringen fra Osama bin Laden og andre ekstremister om å slutte seg til irakerne og slåss mot den USA-ledede okkupasjonen i Irak. Offisielle anti-terror-kilder fra seks land bekrefter at dette er tilfellet, melder New York Times.

En britisk militærkilde - som var i Irak i september - sier flertallet av soldatene kommer fra Midtøsten og Nord-Afrika. Han beskriver mennene som «unge, sinte» og motivert av anti-britisk eller anti-amerikansk propaganda.

Ifølge en sentral kilde dreier det som om fotsoldater med begrenset eller ingen trening.

Fra Europa

Blant de tilstrømmende militante skal det også være europeere. Frankrikes leder for kampen mot terror, Jean-Louis Bruguiére, sier at en gruppe fattige og middelklasse-muslimer har forlatt Frankrike siden i sommer for å vise sin motstand mot den okkupasjonsmakten i Irak. Mange av dem har sympati med al-Qaida.

Også i Tyskland har man sett samme urovekkende rekrutteringsmønster.

- Vi vet at det er folk i Tyskland som er villige til å reise til andre steder for å delta i jihad, inkludert Irak, sier en sentral tysk militærkilde.

- Ingen forbindelse

Tross grupperingene som har funnet veien til Irak, foreligger det ikke klare bevis for direkte forbindelser til al-Qaida eller andre terrornettverk. Man vet heller ikke hvem som leder rekrutteringen.

- Vi har ingen bevis på at det er noen som organiserer denne trafikken fra Europa til Irak, sier en europeisk anti-terrorkilde.

- Det er vanskelig å analysere og finne ut hvem som organiserer dette. Dette er kanskje bare starten på et nytt fenomen, sier kilden ifølge New York Times.

Selv om de amerikanske styrkene som patruljerer grensa mellom Irak og Syria ikke har pågrepet utenlandske terrorister på vei inn i Irak, sier kilder som undersøker angrepene på okkupasjonsmakten at de tror militante også kommer inn i landet den veien.

- Det er ingen tvil om at antallet øker, sier en amerikansk militær kilde.

Rapporter fra flere land forteller om militante som er «savnet». To menn - som man tror har bånd til al-Qaida - er forsvunnet i Saudi-Arabia. Myndighetene tror de to har tatt veien inn i eks-diktator Husseins rike.

Økt bekymring

Bekymringen for innflytelsen fra al-Qaida øker. Jean-Louis Bruguiére betrakter situasjoen som «en ny trussel», og ser en faretruende tendens:

- Siden vi ikke hadde noen som helst bevis på al-Qaida-forbindelser i Irak før krigen, gir dette grunn til bekymring.

Så mange som 15 militante grupperinger, med løsere eller fastere bånd til terrornettverket, skal nå operere i Irak. Mulla Krekars gruppe Ansar al-Islam, Saddam-lojalister og al-Qaida-sympatisører er tre av disse.

AL QAIDA-SYMPATISØRER: Osama bin Laden hylles. Foto: AP/SCANPIX
BEKYMRET: Frankrikes leder for kampen mot terror, Jean-Louis Bruguiére, betegner tilstrømningen av utenlandske ekstremister til Irak som "en ny trussel". Foto: AP/SCANPIX
TERRORTATT: Aeroubi Beandalis var en av fem saudi-arabere som ble arrestert ggo stilt for retten, mistenkt for å stå bak planlegging og organiseingen av et julenmarked i Strasbourg i Frankrike i april 2002. Foto: AP/SCANPIX