- Ekstremistiske republikanere har på destruktivt vis gjort skam på USA

Republikanerne får skylda for at det offentlige USA stenger dørene.

STENGT: Frihetsgudinnen er blant de mange severdighetene som stenger ned i USA som en følge av budsjettkrisa. 800 000 føderalt ansatte blir permittert. Foto: AFP PHOTO/Emmanuel Dunand
STENGT: Frihetsgudinnen er blant de mange severdighetene som stenger ned i USA som en følge av budsjettkrisa. 800 000 føderalt ansatte blir permittert. Foto: AFP PHOTO/Emmanuel DunandVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Den amerikanske kongressen klarte ikke å bli enige om en budsjettavtale. Dermed stenges all ikke-essensiell offentlig virksomhet i USA ned i en såkalt shutdown.

Nedstengingen av det offentlige USA kom etter at republikanerne i Representantenes hus, vedtok en midlertidig budsjettavtale som samtidig ville innebære at Obamas prestisjetunge helsereform, Obamacare, ble utsatt med minst ett år, og at skatter som skulle gå til å finansiere reformen, ble fjernet. Det demokratisk styrte senatet avviste budsjettvedtaket, og president Barack Obama har selv varslet at han ville legge ned veto dersom Senatet ikke hadde avvist republikanernes plan.

Dermed står USA inntil videre uten en midlertidig budsjettavtale.

- Ekstremister De fleste kommentatorer og lederskribenter i USA gir foreløpig republikanerne skylda for kaoset.

- Ekstremistiske republikanere, som kontrollerer Representantenes hus, har på destruktivt vis gjort skam på USA ved å introdusere utpressing til den amerikanske politiske kanon. I sin blinde, hvem-bryr-seg-iver etter å kvitte seg med Obamacare - noe de ikke har makt til å oppnå legitimt - har republikanske fanatikere forhandlet med essensen av landets føderale funksjoner, jobbene til 800 000 ansatte og deres medborgere, samt situasjonen til en nasjonal økonomi som sliter, skriver New York Daily News.

- Denne debatten handler ikke om syke mennesker. Ei heller om helsevesenet, eller offentlig sektor rolle. Det handler om å nekte Barack Obama ettermælet som presidenten som lyktes med å håndtere vårt skamfullt dysfunksjonelle helsevesen. Det er konklusjnen til alle de ekspertene jeg har snakket med. De peker på at mange av ideene i helsereformen kom fra Nixon-administrasjonen, og den konservative Heritage Foundation. Og det er ikke som om republikanerne er ideologisk mot å fikse helsevesenet, skriver kommentator i Los Angeles Times, David Lazarus.

- Uansvarlig New York Times kaller republikanernes oppførsel for «den mest uansvarlige» siden forrige shutdown i 1995.

- Det ekte målet er ikke å utsette, men å ødelegge helsereformen ved å få den til å framstå uhåndterlig slik at folk ikke vil se de overkommelige forsikringspremiene som vil bli tilgjengelige i det helseforsikringssystemet som starter tirsdag, skriver New York Times.

De beskriver republikanernes påstander og oppførsel som «skandaløse», og påpeker at Obamas helsereform vil sørge for at 11 millioner amerikanere, som i dag står uten helseforsikring, vil få det med den nye ordningen i 2014.