Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekstremkulda gjør elgen desperat:
- De har det vanskelig nå, sier ekspert

Elg trekker inn i boligstrøk og hager for å få i seg næring. Både kommunene og politiet følger med.

ELG PÅ AVVEIE: Store snømengder og sterk kulde har ført til at elg har trukket inn i boligområder flere steder i landet de siste ukene. Video: Hans-Martin Thømt Ruud Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Store snømengder og sterk kulde har ført til at elg har trukket inn i boligområder flere steder i landet de siste ukene. Både Bymiljøetaten i Oslo kommune og Oslo-politiet har fått flere rapporter om ei elgku som holder til på Tåsen.

I Follo har en elgfamilie blitt lokalkjendiser etter at de den siste uka har oppholdt seg rundt og mellom hus på Greverud og Myrvoll, skriver Oavis.

- De har trasket på veier og i hager, ja til og med foran inngangspartiene til folk, skriver avisa.

- Har det vanskelig

Leder for Oppegård Viltnemd, Arild Burud, forteller Dagbladet at de holder oppsikt med elgene, og oppfordrer folk om å la dem være i fred.

- Elgene har det vanskelig nå. De sliter med å finne mat, fordi det er så dyp og hard snø, og i tillegg påvirkes de av kulda. Det gjør at de blir mindre sky for mennesker, og oppsøker hager der de finner planter som kan gi dem næring, sier Burud til Dagbladet.

I NABOLAGET: Mange i Oslo har meldt om elg i boligstrøk d siset dagene, ifølge Oslo kommune. _ Særlig har vi fått henvendelser om en elgku som holder til på Tåsen. Elgen har ikke utvist aggressiv atferd, og har for det meste blitt observert liggende i hager hvor den tygger drøv, skriver kommunen på Facebook.
I NABOLAGET: Mange i Oslo har meldt om elg i boligstrøk d siset dagene, ifølge Oslo kommune. _ Særlig har vi fått henvendelser om en elgku som holder til på Tåsen. Elgen har ikke utvist aggressiv atferd, og har for det meste blitt observert liggende i hager hvor den tygger drøv, skriver kommunen på Facebook. Vis mer

- Vi har ikke fått noen meldinger om at de har vist noen aggressiv adferd, men likevel er det viktig at folk holder seg unna dem, fortsetter han.

- Den største trusselen nå er nemlig om folk skremmer opp elgen, slik at de løper inn i gjerder og skader seg - eller inn i trafikken og skaper farlige situasjoner der. Det tryggeste er bare at de får være i fred, sier Burud.

Mange meldinger

Han forteller at de har fått mange meldinger om vilt som har oppholdt seg i bebodde områder de siste ukene.

- Jeg vet ikke hvor mange meldinger vi har fått om rådyr, sier han.

- Det er mange, men flere av meldingene kan selvsagt gjelde samme dyr, utdyper han.

Om man støter på en elg eller et rådyr som har skadet seg, skal man kontakte viltnemda eller politiet, ifølge Borud.

- Vi er bemannet 24 timer i døgnet nå, og vil gjerne vite om det dersom noe skjer, så vi kan ta en ny vurdering derfra, sier han.

Båndtvang

Operasjonsleder Marianne Heidenstrøm ved Oslo politidistrikt sier til Dagbladet at de seinest i dag har fått melding om en elg på Voldsløkka. Hun støtter Burud i å kontakte politiet om noe skulle skje.

Bymiljøetaten i Oslo har lagt ut en rekke råd til folk som har elg i hagen sin: - Våre råd er å være obs på at det befinner seg en elg i nærheten. Om du skulle se elgen, ikke oppsøk den, ikke prøv å skremme den, men la den ligge i fred.

- Forhåpentligvis vil den komme seg tilbake til skogen når forholdene ligger til rette for det, skriver Bymiljøetaten, som også påpeker at det for tida er ekstraordinær båndtvang i Oslo, både i boligstrøk, på friområder og i marka.

Ekstremkulde

Torsdag er første dag av årets første vårmåned, men foreløpig minner lite om vår, særlig i Sør-Norge.

Ifølge vakthavende meteorolog Elbjørg Moxnes vil den ekstreme kulda avta noe sør i landet og skydekket vil gjøre at den kaldeste lufta trekker ut av området, særlig østafjells.

Men sibirkulda fortsetter å sette sitt preg på den sørlige delen av landet.

- Det blir en vinterlig start på vårmåneden mars. Så for dem som venter på våren, er det ikke de beste nyhetene, sier Moxnes til NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!