UNNTAKSTILSTAND: Med temperaturer ned mot 23 minusgrader i Peru, har 50 000 alpakkaer måtte bøte med livet. Dette har frarøvet mange gjetere deres jobb og inntektskilde. Enda verre er det at 105 barn har dødd. Video: AP. Vis mer

Ekstremkulde i Peru har ført til unntakstilstand. 105 barn er døde

50 000 alpakkaer har også fryst i hjel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

23 minusgrader og tungt snøfall har ført til unntakstilstand sør i Peru. Det er vinter der på denne tiden, men den siste tidens vær, har vært en stor påkjenning for de som holder til i Andesfjellene. Barn og dyr sliter aller mest med å overleve kulda.

Se video øverst i saken.

105 barn omkommet

Nyhetsbyrået AP melder at 105 barn er døde og at 15 000 sliter med luftveissykdommer. I deler av Punoregionen, som huser mange alpakkagjetere, mangler det grunnleggende helsetjenester. For å få medisinsk hjelp, kreves flere timer med transport. Gjeterfamiliene sikrer seg mat på bordet ved å slakte og spise dyrene som går bort.

Alpakkaull er den største inntektskilden

Peru er verdens største distributør av alpakkaull, som er en ettertraktet kvalitet for blant annet de store kleskjedene. Kulden, som nå har tatt livet av 50 000 alpakkaer, fører til store økonomiske tap for gjeterfamiliene. Mer enn 120 000 familier lider av alpakkaenes død, skriver AP.

Alpakkagjetere tjener under minimumsinntekten i Peru. I følge AP tjener disse gjeterne kun litt over 10 000 kroner. Det er dermed en betydelig inntekt som går tapt for hvert dyr som omkommer i kulden.

Myndighetene hjelper til

Peru prøver å verne om gjeterfamiliene i Andesfjellene, og har erklært unntakstilstand i området. De har også lovet 25 millioner i støtte til de som er rammet av krisen. De har anslått at opp mot 300 000 dyr kan gå tapt på grunn av kulden.

Mye av den økonomiske støtten vil gå til områder i Punoregionen i Andesfjellene.