EKSTREME VANNMENGDER:  De største vannmengdene kommer i innlandet i området Telemark/Vestfold/Buskerud. 110 millimeter regn på 36 timer tilsvarende over en meter snø. Grafikk: Meteorologisk Institutt.
EKSTREME VANNMENGDER: De største vannmengdene kommer i innlandet i området Telemark/Vestfold/Buskerud. 110 millimeter regn på 36 timer tilsvarende over en meter snø. Grafikk: Meteorologisk Institutt.Vis mer

Ekstremregnet får kvinnenavn på P

Vakthavende meteorolog: - Aldri sett maken på mine sju år her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av formiddagen kommer Meteorologisk institutt til å bestemme om øs-pøs-regnværet over Sørlandet og Østlandet skal «oppgraderes» til ekstremvær.

Prognosene fra mandag kveld «lover» 110 millimeter nedbør i løpet av 36 timer enkelte steder med størst fare i områder i i Telemark, Vestfold og Buskerud.

Det tilsvarer over en meter snø hvis det hadde vært vinter. Meteorologenes tommelfingerregel er en meter snø pr. 100 millimeter nedbør, avhengig av temperatur.

- De sju årene jeg har jobbet her, har jeg aldri vært borti varsler om slike nedbørsmengder i Sør-Norge, sier vakthavende meteorolog Anita Ager-Wick ved Meteorologisk institutt i Oslo til Dagbladet ved 10-tiden.

Fra Hedmark og sørover Alle fylker fra Hedmark og sørover til Vest-Agder i vest får vannmengder som klart overstiger regnværet over Østlandet i begynnelsen av september.

Den norske nedbørsrekorden fra 1940 er 229,60 millimeter regn på ett døgn - fra Matre i Hordaland. Her finner du flere nedbørsrekorder.

Det forrige ekstremværet i vinter ble døpt Ole. Voldsom vind førte blant annet til at Femundløpet i hundekjøring måtte avlyses.

Hemmelig navneliste Meteorologisk instititutt har en «hemmelig» perm med navn over kommende ekstremvær.

Den følger alfabetet med kvinnenavn og mannsmann annenhver gang.

- Siden det var Ole sist, blir det en kvinne på P neste gang. Så får vi se om det blir i dag etter at vi har sett på de nye prognosene, sier vakthavende meteorolog Anita Ager-Wick.