Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekstremsituasjon i Telemark – alle brannmannskap kalt ut

Tørken i Sør-Norge førte torsdag til over 100 skogbranner.

BRANN: Helikopter er i gang med slokking av skogbrannen ved Elgsjø i Notodden kommune. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BRANN: Helikopter er i gang med slokking av skogbrannen ved Elgsjø i Notodden kommune. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle brannfolk som ikke er på ferie, ble kalt ut for å slokke over 50 branner i Telemark torsdag. Brannvesenet forbereder seg på samme forhold fredag.

- Det er kritisk i den forstand at det er meldt samme været i morgen, og nedbørsmengden i dag var ikke stor nok til at skogbrannfaren er nedjustert, sier operatør Arne Momrak ved 110-sentralen i Telemark til NTB.

Vanligvis er det to operatører på jobb, men torsdag var de oppe i ni på det meste.

- Vi kalte inn ekstramannskap og måtte ta i bruk gamle tavler som vi skrev på for å holde oversikt over alle brannene i de ulike kommunene, i stedet for å skrive på data. Telemark hadde også ute alt av mannskap og utstyr i løpet av dagen. Alle som ikke var på ferie, ble kalt ut, sier Momrak.

Torsdag kveld var de fleste branner under kontroll og i etterslukkingsfasen, men planen er likevel å sette inn mer mannskap på fem branner fredag morgen. Bruk av helikopter blir vurdert fortløpende.

- Om det blir det samme i morgen med lyn og torden i 14-tiden, så er det ikke utelukket at dagen blir lik som den i dag, sier operatøren.

Avhengig av varsling

- Det som har vært bra, er at folk er flinke til å varsle tidlig så vi kommer kjapt i gang. Og vi setter pris på at folk tar seg tid til å sjekke om det er røyk eller brann de ser. Også er det klart det koker litt i toppen når vi får meldinger om at folk har tent bål, sier Momrak.

Tørken i Sør-Norge førte torsdag til over 100 skogbranner i Sør-Norge, fordelt på Agder-fylkene, Vestfold, Østfold, Buskerud, Hedmark, Oppland og Rogaland ved siden av Telemark. Politiet opplyser likevel at det ikke har vært fare for folk eller bygninger.

RØYKTEPPE: Skogbrann har herjet området ved Lifjell i Telemark. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
RØYKTEPPE: Skogbrann har herjet området ved Lifjell i Telemark. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer

Kritisk

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) mener de neste to dagene blir kritiske.

- Heldigvis er brann-Norge og beredskapen så god at om vi går tomme for folk i Telemark, har sivilforsvaret lovet folk fra nabofylker. Det kan komme folk fra Finnmark, og i Telemark har vi en egen stor tropp med spesialtrente skogbrannfolk, sier Momrak.

Han har ikke oversikt over hvor mange folk fra Røde Kors og Sivilforsvaret som har stilt opp i løpet av dagen, og opplyser at også frivillige fra lokalsamfunnet har stilt opp. Det har også de to lokale flyklubbene i Nome og Grenland.

Vann en utfordring

Momrak sier mannskap ikke er et problem, men at slanger og vann kan bli en utfordring.

- Fortsetter det sånn her, og vi må legge tusenvis av meter med slange, kan det begynne å skorte på slange.

- Vanligvis kommer brannvesenet med en mannskapsbil med opp til 3 500 liter vann og en tankbil med 11 000 liter vann. Hvis de klarer å legge slanger ut fra bilene, gjør de det. Hvis ikke må en hente fra elver, vann og sjø, sier operatøren.

Han understreker at det eneste som hjelper i det knusktørre terrenget er å pøse på med vann. Den lengste slangen som ble lagt torsdag var 2 500 meter lang.

- Tredje alternativet er helikopter. Heldigvis er terskelen nå lav for å få helikopterbistand og beredskapen er god. Det er alfa omega, sier Momrak.

RØYK: Torsdag kveld klokka 9 hadde brannvesenet enda ikke kontroll på brannen ved området rundt Elgsjø i Telemark. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
RØYK: Torsdag kveld klokka 9 hadde brannvesenet enda ikke kontroll på brannen ved området rundt Elgsjø i Telemark. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer

Lyn i vente

I tiden framover er det ventet enkelte lokale regnbyger i Sør-Norge, men sannsynligvis vil ikke disse bli kraftige nok til at skogbrannfaren minker. Og fredag kan det bli nye lynnedslag.

- Det er ventet bygevær framover, og særlig fredag kan det bli gode sjanser for regn og torden flere steder.

- Det er skummelt når det er lynaktivitet i sammenheng med tørke, sier vakthavende meteorolog Anne Solveig Andersen ved Meteorologisk institutt til NTB.

DSB, som tidligere denne uka gikk ut med varsel om ekstrem skogbrannfare, oppfordrer folk til å ta sin del av ansvaret for å forhindre at branner oppstår og sprer seg. I verste fall kan liv gå tapt, lyder advarselen.

- Hver enkelt av oss har en plikt til å være aktsom. Slik situasjonen er nå, skal det lite til før aktsomhetsplikten er brutt, og det kan være straffbart, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

ADVARER: Brigadesjef i Oslo brann og- redningsetat, Tor Arne Elvrum, advarer sterkt mot bruk av all form for åpen ild. Video: Philip Schanke Monsen / Emilie Rydning Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!