Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekstremt arbeidspress

I boka «Vår sårbare verden» skriver Thorbjørn Jagland om hardkjøret og det voldsomme presset han var utsatt for både som utenriksminister, statsminister og partileder. Jagland nevner at to av hans forgjengere i utenriksministerstolen, Johan Jørgen Holst og Knut Frydenlund, døde på post.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partileder Thorbjørn Jagland har gjennom flere år ment han har vært utsatt for et umenneskelig press som er tøft å bære. Gjentatte ganger i boka sier han at han ble «presset ut» da han gikk av som statsministerkandidat og overlot denne jobben til Jens Stoltenberg for to år siden.

I boka forteller Jagland om det tøffe presset:

«Vi har også behov for å ta vare på oss selv som enkeltmennesker. Vi har behov for å hente oss inn igjen. Vi har behov for tid til ettertanke, for ikke bare kloden er sårbar. Også mennesket er sårbart. Jeg har forstått og erfart det til fulle i min jobb som partileder og utenriksminister. Det siste halvannet året har jeg vært nesten kontinuerlig på reise, ofte over lange strekninger og over mange tidssoner.»

- Døde på post

«Jeg hadde skjebnen til mine forgjengere - Knut Frydenlund og Johan Jørgen Holst - i tankene. Begge døde på sin post. Det er vanskelig å si om det hadde gått annerledes med dem i en roligere tilværelse. Men man må kunne regne med at det ikke hjalp å være under et slikt press som begge de to var. Mer enn i noen annen situasjon må man da ta som utgangspunkt at det bare er en selv som kan ta vare på sin egen helse. Det gjelder å finne måter å slappe av på og koble ut på. Her er det mye å lære av alternative bevegelser,» skriver Jagland.

Jagland er svært opptatt av å ta vare på egen helse og trener regelmessig. Han har selv omtalt seg selv som sterk, men arbeidspress og strid over lang tid kan likevel ha blitt for mye.

Som utenriksminister var han stadig på reise, til krevende oppdrag. I perioder reiste han nærmest i skytteltrafikk mellom Jugoslavia og Midtøsten. Ved hjemkomst ble han som partileder konfrontert med Ap's elendige målinger.

Haltende samarbeid

Fokuset på det haltende samarbeidet mellom Stoltenberg og Jagland var der hele tida.

Da det katastrofale valgresultatet var et faktum, satte Jagland i gang analyser av nederlaget og prosessen i partiorganisasjonen. Det var denne prosessen som ble behandlet på sentralstyremøtet mandag.

Da Stoltenberg-regjeringen gikk av, gikk Jagland omgående i gang med å skrive bok. Hver lørdag og søndag har han stått opp grytidlig for å skrive, og torsdag i forrige uke ble boka lansert.

Men valgnederlaget og krisa i partiet har også oppildnet partifeller som ønsker debatt om det delte lederskapet. Jagland har lenge vært usikker på om Stoltenberg ville utfordre ham. Striden kom for fulle til overflaten i forrige uke, og overskygget fullstendig bokutgivelsen. Torsdag gikk Jagland fra pressekonferanse til intervjuer med aviser og TV hele dagen. Neste dag startet partiledelsen de dramatiske møtene som endte i kompromissetningen som ble kjent mandag. Lørdag signerte Jagland bøker, men ble også da konfrontert med lederstriden.

Da Dagbladet snakket med Jagland søndag kveld, ga han uttrykk for å være sterk og godt forberedt til sentralstyremøtet. Han hadde vært på tur, tatt badstue og skulle feire sønnens bursdag.

Mandagen ble nok en maratondag som endte med at han og Stoltenberg framsto som åpent uenige på TV.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!