-  Ekstremt belastende

Advokat Dag Steinfeld advarer mot forhåndsdømming av hans klient, den suspenderte kontre-admiralen Atle Torbjørn Karlsvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN/OSLO (Dagbladet): Advokaten sier uttalelser fra Forsvarets ledelse oppleves som ekstremt belastende.

Kontreadmiral Atle Torbjørn Karlsvik bor like ved Sjøkrigsskolen i Bergen, på ei tomt med fin utsikt over byfjorden. I går kveld åpnet han døra for Dagbladet, men ville ikke snakke om sakene han granskes for.

-  Jeg er overhodet ikke interessert, sa Karlsvik, før han smilte, vinket farvel og lukket døra.

I dag avgjør Forsvaret om de skal anmelde saken til politiet. Hordaland politidistrikt vil uansett kontakte Forsvaret for å få informasjon om saken, og kan på selvstendig grunnlag sette i gang etterforskning.

Kritisk til håndtering

Karlsvik har nå engasjert advokat Dag Steinfeld, som er sterkt kritisk til Forsvarsstabens håndtering av saken.

-  Når man blir anklaget for noe, må man få se anklagens innhold før man kan kommentere den. Vi synes det er helt betimelig at Forsvaret setter i gang en grundig gransking, og at de varsler offentligheten om at den er iverksatt. Det som ikke er greit, er at Forsvaret iverksetter en slik inkvisisjonsprosess, der samme instans gransker og gir fortløpende og fordømmende kommentarer. Karlsvik er ikke samtidig gitt tilsvarsmuligheter, sier Steinfeld.

Advokaten sier han med glede har lagt merke til at forsvarsminister Anne-Grete Strøm Erichsen har advart mot forhåndsdømming, og at man ikke må trekke konklusjoner før granskningsrapporten er klar - noe hennes underordnede tjenestemenn ikke synes å ha vært like bevisst.

 REAGERER:  Advokat Dag Steinfeld.
REAGERER: Advokat Dag Steinfeld. Vis mer

-  Helt ubetimelig

-  Vi har også lagt merke til at Forsvaret i en pressemelding bruker ordene mistanke og utroskap. Etterpå har pressetalsmann Geir Anda i Forsvarsstaben konstatert regelbrudd i kommentarer han har gitt til pressen. Det ser vi alvorlig på, og det er selvsagt helt ubetimelig. Faktum i saken er at Karlsvik bare har vært inne til avhør hos sin arbeidsgiver om forhold som er blitt kastet fram som en mistanke. Han har ikke sett noen rapport eller konklusjoner av granskningen. Prosessen som nå er igangsatt mot min klient oppleves som ekstremt belastende, sier advokat Dag Steinfeld.

Han vil ikke kommentere enkeltheter i mistankene som er rettet mot Atle Torbjørn Karlsvik før han har mottatt og gjennomgått granskningsrapporten.

Taus Devold

Tidligere forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) vil ikke kommentere granskningen av sin nære venn, den suspenderte kontreadmiralen.

-  Jeg har ingen kommentar til Karlsvik-saken. Alle spørsmål anbefales rettet til forsvarssjefen og forsvarsdepartementet, skrev Devold i en SMS-melding til Dagbladet i går kveld.

Forsvarets regningssentral i Bergen har i helga jobbet på spreng for bringe på det rene om de økonomiske mislighetene Karlsvik skal ha begått, er straffbare og derfor blir anmeldt til politiet.

-  Den konklusjonen blir først trukket i dag. Hvis det viser seg at saken er av en slik karakter at den må politianmeldes, vil det bli gjort, sier pressetalsmann i Forsvaret, brigader Geir Anda.

Han avviser at hans uttalelser har vært med på å forhåndsdømme Karlsvik.

-  Forsvaret har definitivt ikke hatt noen intensjon om å forhåndsdømme Karlsvik, sier han.

TAUS: Atle Torbjørn Karlsvik.
TAUS: Kristin Krohn Devold.