Plukket 40 døde lomvier:

- Ekstremt dårlig odds

Den siste tida har flere lomvier blitt funnet døde på land i Oslo. Men det er ikke bare døde lomvier som skaper bekymring. Også de levende fuglene må ha hjelp.

PROBLEM: Kjell Isaksen i Bymiljøeetaten har plukket rundt 40 døde lomvier hittil i år. Foto: Privat
PROBLEM: Kjell Isaksen i Bymiljøeetaten har plukket rundt 40 døde lomvier hittil i år. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For et par uker siden kunne Dagbladet fortelle at den rødlista fuglearten lomvi igjen blir funnet død i Oslos gater.

- Vi har fått inn en del meldinger. De ligger overalt nå, sa leder i Ornitologisk forening, Håkan Billing, til Dagbladet.

Billing forklarte at det er matmangel som gjør at den kritisk truede fuglearten nå dukker opp i og omkring Oslo.

Bare den siste uka har det blitt observert flere døde lomvier i hovedstaden, og på Sognsvann kan man finne flere døde hver dag.

- Høy dødelighet hos alkefugler i Oslofjorden om høsten er noe som vi har opplevd i flere år med ujevne intervaller. Det kommer gjerne i forbindelse med kraftige sørvestlige vinder på denne tiden av året. I høst er det i all hovedsak lomvier, men også enkelte alker, sier biolog i Bymiljøetaten, Kjell Isaksen, til Dagbladet.

DØD: Denne stakkaren lå død ved Sognsvann forrige uke. Foto: Audun Hageskal/Dagbladet
DØD: Denne stakkaren lå død ved Sognsvann forrige uke. Foto: Audun Hageskal/Dagbladet Vis mer

Isaksen har bare den siste uka funnet et titall antall døde lomvier på strender i Oslo.

- Det er veldig trist å se. Det er en god del fugler som sliter, og en del som dør. Jeg har selv vært rundt på ulike strender i Oslo den siste uka og samlet inn drøyt 40 døde fugler, men det virker som det verste er over nå. Den siste runden jeg hadde nå fant jeg færre fugler på de samme strendene, forteller han.

DAGENS HELT: Erik Holm (30) ante at denne sjeldne fuglen var i fare. Se den spesielle lomviens ferd ut i Oslofjorden her. Video: Erik Holm Vis mer

Isaksen sier videre at han føler seg rimelig sikker på at det ikke er norske lomvier som rammes.

- De jeg har funnet er nok bare en liten andel av de som har dødd, og det totale omfanget er vanskelig å anslå. Lomvi er en art som hekker langs norskekysten, primært i Nord-Norge. Der har bestanden gått dramatisk tilbake i løpet av de siste tiåra.

Lomvien trives aller best i saltvann, men kan overleve i ferskvann så lenge de finner småfisk som de kan spise. Men ferskvann som Sognsvann hvor det blir is om vinteren, kan by på problemer.

- Der vil de ikke greie seg gjennom vinteren, sier Isaksen.

KAN FÅ PROBLEMER: Denne lomvien på Sognsvann kan få problemer utover vinteren. Lomvien er nemlig avhengig av å finne småfisk som den kan spise, samt være et sted hvor det ikke blir is om vinteren. Foto: Audun Hageskal/Dagbladet
KAN FÅ PROBLEMER: Denne lomvien på Sognsvann kan få problemer utover vinteren. Lomvien er nemlig avhengig av å finne småfisk som den kan spise, samt være et sted hvor det ikke blir is om vinteren. Foto: Audun Hageskal/Dagbladet Vis mer

Må reddes kjapt

Flere levende lomvier har også blitt observert på land. Isaksen sier det viktigste er å få dem ut på vannet så kjapt som overhodet mulig.

- Hva gjør man om man finner dem på land?

- Da bør man få dem ut i saltvann så fort som mulig. I Oslo vil det bety å få de ut ved Bygdøy, Huk og slike steder. Det viktigste er å få dem ut i saltvann. Greier man ikke det, så er et stort tjern eller en innsjø langt bedre enn at de blir sittende på land. Der har de ekstremt dårlig odds.

- Hvor lenge overlever de på land?

- Det er vanskelig å svare på. De fuglene som lander inne på land er jo i utgangspunktet oftest svekket og avmagret, og vil ha problemer med å lette og komme seg ut til sjøen igjen. På land er det både katter, hunder, rev, biler og alle slags farer som de ikke er vant til å håndtere.

FLERE DØDE: Denne lomvien ble funnet i Asker kommune. Foto: Privat
FLERE DØDE: Denne lomvien ble funnet i Asker kommune. Foto: Privat Vis mer
DØD: Død lomvie på en strand i Asker kommune. Foto: Privat
DØD: Død lomvie på en strand i Asker kommune. Foto: Privat Vis mer
- EKKELT: Brian Martinsen likte ikke det han møtte på stranda. Foto: Privat
- EKKELT: Brian Martinsen likte ikke det han møtte på stranda. Foto: Privat Vis mer

Biologen har en oppfordring til de som skulle komme over døde lomvier.

- Vi vil gjerne at folk tar kontakt med oss, særlig om man finner flere døde alkefugler. Putt gjerne de døde fuglene i separate plastposer i fryseren og ta kontakt slik at vi får ordnet overlevering til oss.

Deretter vil fuglene bli obdusert for å analysere mengden av miljøgifter, algegifter og generelt sjekke deres fysiologiske status.

- Alle de fuglene som jeg har funnet går inn i disse undersøkelsene, men vi skulle gjerne hatt flere, avslutter Isaksen.

- Ekkelt

Isaksen sier det også blir funnet døde lomvier i Asker og Bærum. Brian Martinsen var selv ute på tur med hunden da han fant flere døde lomvier i Verket i Asker kommune.

- Det så ikke ut som om de var utsultet. Jeg gikk bortover stranda, og da fant jeg flere. Opp til 12 stykker, sier Martinsen til Dagbladet.

Han forteller at han helt siden han gikk på skolen har hatt en interesse for fugler. Han synes lite om det som møtte han.

- Jeg synes det var ekkelt. Jeg synes ikke noe om det, sier Martinsen som først uttalte seg til Røyken og Hurums Avis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer