- Ekstremt, ekstremt skuffet

Røde Kors blir beskutt i Libanon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Røde Kors i Libanon har mistet tre ambulanser på like mange dager. I dag tidlig skjøt Israel mot ambulansestasjonen i Tibnine.

Skjøt mot ambulansestasjon

- Det ble skutt mot ambulansestasjonen i Tibnine i Sør-Libanon ved halvti-tiden i dag. Det var to missiler som ble avfyrt fra fly. Den ene traff 50 meter fra, mens den andre traff 100 meter fra stasjonen. Det ble gjort store skader. Vinduene ble blåst ut, dører falt ned og det ble gjort skader på taket, forteller leder for det internasjonale Røde Kors i Libanon, Knut Kaspersen, til Dagbladet.no.

- Jeg er ekstremt, ekstremt skuffet over at Røde Kors blir et mål.

En førstehjelper ble skadd av glassbiter og fikk en dør over seg under trefningene.

- Resten av ambulansepersonalet har nå søkt tilflukt på sykehuset, sier Kaspersen.

Direkte treff

Kaspersen ser svært alvorlig på at Røde Kors blir beskutt fra Israels side.

BER OM RESPEKT: Leder for det internasjonale Røde Kors i Libanon, Knut Kaspersen, ber om respekt for Røde Kors i Libanon. Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet
BER OM RESPEKT: Leder for det internasjonale Røde Kors i Libanon, Knut Kaspersen, ber om respekt for Røde Kors i Libanon. Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet Vis mer

- Dette er svært alvorlig. Vi har ingen indikasjoner på at ambulansestasjonen var et mål, siden det ikke var direkte treff. Men søndag var det direkte treff.

- Uansett. Direkte, eller ikke, alle parter har plikt til å respektere emblemet og alt som er markert med emblemet. Når det ikke blir respektert, er dette er lovbrudd.

- Sivilbefolkningen lider allerede, og lider ytterligere som følge av dette. Vårt ambulansepersonell blir såret og to ambulanser er tatt ut. Dette er illevarslende, sier Kaspersen.

Ber om respekt

- Vi ber om respekt og beskyttelse av vårt personell, som kun tar seg av syke og skadde. Røde Kors er den eneste organisasjonen på plass, det er ingen andre her.

- Det må gis garantier for at vi kommer fram.

Stolt over Libanons Røde Kors

Kaspersen roser imidlertid det lokale Røde Kors.

- Jeg er stolt over at Libanons Røde Kors er så dyktige. Jeg er glad for at vi har investert i denne organisasjonen. De er forberedt på at noe som dette kunne skje.

Han forklarer at ungdomsavdelingen er i full gang med å dele ut hygieneartikler på skolene i Beirut, som for tiden er provisoriske flyktningleire.

Ekstremt vanskelig

- Jeg er bekymret over hvor store skader som er blitt påført Libanon. Landsbyer er utslettet og sivilbefolkningen lider overlast. Dette gjør livet forferdelig vanskelig for sivilbefolkning. Flere landsbyer har rapportert om akutt matmangel og at det ikke fins vann. De tør heller ikke flykte. De som har forsøkt tidligere har blitt beskutt. Dette er ekstremt vanskelig.