HØYRISIKO:  Khumbu-brefallet er et høyrisikohinder på vei til Mount Everest, påpeker første nordmann på verdens høyeste fjell. Bjørn Myrer Lund nådde de 8848 metrene i 1985 sammen med Odd Eliassen. Foto: Prakash Mathema, AFP/NTB Scanpix.
HØYRISIKO: Khumbu-brefallet er et høyrisikohinder på vei til Mount Everest, påpeker første nordmann på verdens høyeste fjell. Bjørn Myrer Lund nådde de 8848 metrene i 1985 sammen med Odd Eliassen. Foto: Prakash Mathema, AFP/NTB Scanpix.Vis mer

- Ekstremt farlig hinder mot toppen av Mount Everest

Bjørn Myrer Lund var første nordmann på verdens høyeste fjell. Og alvorlig skadd i snøskred selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bjørn Myrer Lund (62) fra Bærum var første nordmann på toppen av Mount Everest i 1985 sammen med Odd Eliassen (69) fra Asker.

Han ble selv alvorlig skadd i snøskred i 2012 fra et annet fjell i Nepal, Pang Puche.

Han er på påskeferie i Bangkok sammen med familien, og hadde ikke hørt om skredulykken før Dagbladet ringer.

Men da han hører hvor det har skjedd, er han ikke overrasket.

Ekstremt farlig - Vi gikk samme rute i 1985, og var kjent med at det var ekstremt farlig under og på vei over Khumbu-isbreen. Da vi forberedte oss nede i base camp, måtte vi følge med hele tiden om det kom ras eller isblokker fra breen.

- Den beveger seg opptil to meter om dagen, og det raste hele tiden, sier Myrer Lund til Dagbladet.

Han har vært tilbake i Nepal og rundt Mount Everest mange ganger siden, men har aldri prøvd seg om igjen på denne klassiske ruten, som Sir Edmund Hillary og Tenzing Norgay var først til å bestige.

Veien opp raste - Dette brefallet er et høyrisikoområde der mange har mistet livet. Da vi skulle ned igjen fra toppen i 1985, måtte vi finne en annen rute. Veien opp var rett og slett rast ut, sier Myrer Lund.

Det har alltid alltid vært like farefullt rundt dette brefallet, men ellers var tilstandene helt forskjellige i 1985.  Da var Eliassen og Myrer Lund aleine i basecamp sammen med norske og nepalske hjelpere.

- Det var før den store ekstremturismen startet. Da var det ikke snakk om at sherpaene skulle gå foran og feste tau. De bar bagasjen og vi la opp det klatremessige selv. Siden da er Everest-klatring blitt stor business, sier Eliassen, og er ikke overrasket over at det er over 300 klatrere og 400 lokale hjelpere i samme base camp.

Tett på dødsras i 2012 Ifølge VG er det minst fem nordmenn i området nå. Forretningsmannen Geir Jostein Horten (46) fra Lillehammer er i nærheten. En annen forretningsmann, som vil være anonym, har fulgt dramaet fra base camp.

Horten, som leder et av landets største husbyggeselskaper Horten Hus, var selv tett på et ras som tok ni menneskeliv ved Himalayas åttende største fjell Manaslu høsten 2012.