MARIA: Orkanen Maria treffer tirsdag tidlig morgen norsk tid blant annet Puerto Rico. Foto: NASA / Reuters / NTB Scanpix
MARIA: Orkanen Maria treffer tirsdag tidlig morgen norsk tid blant annet Puerto Rico. Foto: NASA / Reuters / NTB ScanpixVis mer

«Ekstremt farlige» Maria har nådd land med full styrke

Ekstremværet Maria har nådd land på øya Dominica, kort tid etter at den ble oppgradert til en kategori 5-orkan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs nasjonale orkansenter (NHC) oppfordret innbyggerne i østlige deler av Karibia til umiddelbart å iverksette tiltak for å sikre liv og eiendom før orkanen kom.

Orkanen vil etterhvert forflytter seg vestover mot andre øyer, blant andre Puerto Rico og den dominikanske republikk. NHC beskriver uværet som «ekstremt farlig».

KATEGORI 4: Orkanen «Maria» nærmer seg Puerto Rico med stor styrke. For første gang på 85 år forventes Puerto Rico å bli truffet av en kategori 4 orkan. Video: CNN Vis mer

På øya Dominica bor det 72.000 mennesker på øya og er i likhet med mange andre land i Karibia et populært turistmål.

Frankrike har beordret evakuering fra utsatte områder i øygruppa Guadeloupe, som ligger nord for Dominica.

Oppgradert

På få timer har NHC oppgradert orkanen fra kategori 2 til kategori 5. For øyeblikket har Maria en vindhastighet på opp mot 72 meter per sekund, som tilsvarer 260 kilometer i timen.

Det er utstedt orkanvarsel for Guadeloupe, Dominica, St. Kitts, Nevis, Montserrat, Martinique, De amerikanske Jomfruøyer, De britiske Jomfruøyer og øyene Vieques og Culebra utenfor Puerto Rico.

Orkanen er ventet å nærme seg Puerto Rico og jomfruøyene tirsdag kveld og onsdag, og er ventet å bli ekstremt farlig og omtales som «potensielt katastrofal».

I tillegg til trolig livsfarlige vindkast, vil stormen også kunne forårsake farlige bølger, oversvømmelser og jordskred.

Treffer orkanen Puerto Rico, kan landet måtte slite enda mer økonomisk. Allerede er landet inn i en økonomisk krise, og det kan bli dyrt som aldri før å bygge opp infrastrukturen i landet igjen, dersom ødeleggelsene blir fatale, skriver CNN.

Forberedelser

Storbritannia, Frankrike og Nederland ble sterkt kritisert for ikke å ha hjulpet de karibiske øyene fort nok da orkanen Irma inntraff forrige uke. De tre landene bruker nå store ressurser på sikkerhetstiltak før Maria når land.

- Vi forbereder oss på alt, og forbereder oss på det verste, sier Chris Austin, leder for Storbritannias militære innsatsgruppe som ble satt i gang etter Irma.

Ifølge den franske innenriksministeren Gerard Collombe blir 110 soldater sendt til området for å bistå de rundt 3.000 som allerede jobber i regionen.

Innbyggere på Guadeloupe-øyene forbereder seg på orkanen. Mandag sikret de boligene sine. Foto: AP / NTB Scanpix
Innbyggere på Guadeloupe-øyene forbereder seg på orkanen. Mandag sikret de boligene sine. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Blant de utsatte øyene er St. Martin som er et delt territorium mellom Nederland og Frankrike. Da orkanen Irma traff øya tidligere i september, mistet 15 personer livet.

Uvanlig?

For ikke mange uker siden herjet Harvey sør i USA, like etterpå kom Irma og gjorde store ødeleggelser i Karibia og Florida.

Ifølge Dennis Feltgen i USAs nasjonale orkansenter (NHC) er antallet orkaner som har herjet i Nord- og mellom-Amerika i år vanlig. Feltgen sier til New York Times at det har vært en aktiv orkan-måned, noe som også var meldt på forhånd.

Det er om lag 12 navngitte stormer i løpet av en orkan-sesong, der seks av stormene blir orkaner og tre av dem blir kraftige. Så langt i denne sesongen, som er godt over halvveis, har det vært 13 navngitte stormer, inkludert sju orkaner og fire har vært kraftige.

(Dagbladet/NTB)