Ekstremt glatt da bussen veltet

En halvtime senere kom strøbilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var nysnø og svært glatt føre da den fullsatte bussen fra Trønderbilene kjørte ut i Verdal lørdag morgen. En halvtimes tid etter ulykken kom strøbilen.

Tre personer omkom og 24 ble skadd i utforkjøringen på riksvei 72 like øst for Inndalen i Verdal lørdag morgen.

De 44 tidligere og nåværende ansatte i Trønderbilene var på vei fra Steinkjer til julehandel i Östersund i Sverige da ulykken skjedde.
Glatt føre
I en lang, slak høyresving later det til at bussen mistet festet på glatta.

Den fortsatte rett fram, havnet først over i venstre kjørefelt, før den havnet utfor veien, meide ned en lyktestolpe og til slutt veltet i grøftekanten.

- Det er vinterføre, og var glatt på stedet, men årsaken til ulykken er ikke kjent. Havarikommisjonen har startet sine undersøkelser på stedet, sier administrasjonssjef Jostein Grimstad i Nord-Trøndelag politidistrikt til NTB.

En halvtimes tid etter ulykken kom en strøbil til stedet, skriver Trønder-Avisa.

- Det er riktig at veitrafikksentralen fikk en oppfordring om å komme og strø like etter utforkjøringen. Det er i tråd med rutinevarslinger i slike saker, sier Grimstad.


Katastrofealarm
Passasjerene skal ha blitt hentet ut gjennom døren på høyre side av bussen. Noen skal også ha tatt seg ut gjennom takluka, skriver adressa.no

Det ble varslet full katastrofealarm på Sykhuset Levanger etter ulykken. Sykehuset tok imot 19 pasienter. Av disse ble 17 behandlet for brudd- og kuttskader, mens to hadde alvorlige bukskader.

I tillegg mottok St. Olavs hospital flere pasienter. Tilstanden er alvorlig for minst én av de skadde, en 50 år gammel kvinne som lørdag ble operert ved sykehuset.


Mottakssenter 

Passasjerene som ikke ble fysisk skadd i ulykken ble brakt til TrønderBilenes lokaler i Levanger.

- Dette er en forferdelig tragisk ulykke. Vi skal gjøre alt vi kan for å ta vare på dem som var om bord, sier Lise Betsvold Mjøsund i Trønderbilene til NTB.

 Først en halvtime etter ulukka ble veien strødd. - Rutinevarsling, sier politiet. FOTO: Ned Alley/SCANPIX
Først en halvtime etter ulukka ble veien strødd. - Rutinevarsling, sier politiet. FOTO: Ned Alley/SCANPIX Vis mer

Selskapet har opprettet et eget mottakssenter for å ta seg av passasjerene. I tillegg ble det opprettet et pårørendesenter på rådhuset i Steinkjer.

- Jeg varslet umiddelbart rådmannen og sammen dro vi til rådhuset for å varsle og mobilisere kommunens helsetjenester, sier ordfører Bjørn Iversen i Verdal til NTB.

Iversen sier det også er samlet mange pårørende i Sykehuset Levanger, og at kommunens kriseberedskap bistår med blant annet psykiatriske sykepleiere.

- I lokalet til Trønderbilene har vi lørdag formiddag samlet 19 av passasjerene som var med bussen. Mange pårørende er kommet hit, og fagfolk fra kommunens helsetjenester bistår. Her får de anledning til å prate ut om sjokkopplevelsen, sier Iversen.

Opprydningsarbeidet på riksvei 72 begynte lørdag formiddag. Bussen skal etter hvert forsøkes hevet med luftputer, skriver adressa.no.

Vegvesenet vil kreve en forklaring fra entreprenøren som har ansvaret for veiene i området, melder Aftenposten.no.

NTB