Ekstremt glatt på Østlandet

Ulykker på rekke og rad i snøværet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Sjekk været på Dagbladet.no/vaer

• Sjekk veimeldinger på Dagbladet.no/vei

(Dagbladet.no): Et stort antall biler har krasjet eller trengt assistanse etter utforkjøring på grunn av det ekstremt glatte føret over store deler av Østlandet. Så vel redningstjenestene som politiet og helsepersonellet har hatt hendene fulle.

Med tanke på at fredag er utfartsdag, med stor trafikkbelastning på veiene, er det med andre ord all grunn til å være årvåken og aktsom hvis du skal ut og kjøre i dag.

Ulykkesstrøm

I Buskerud og Vestfold har det vært en strøm av ulykkesmeldinger: Ifølge DT.no ble en kvinne fraktet til sykehus etter å ha kjørt av veien og inn i en lyktestolpe ved Buskerud Storsenter i 09.40-tida; bare tre timer seinere, på samme sted, måtte enda en kvinne til sykehus etter at en 70-årig mann kjørte inn i tre biler som sto stille.

Like etterpå havnet en bil på taket i Sande; føreren ble fraktet til sykehus med lettere skader, og bare fem minutter seinere skjedde det samme mellom Klokkarstua og Kana i Hurum, men uten personskade denne gangen.

Også i Telemark har det vært ulykker med personskade; på E18 ved Kragerø krasjet en polskregistrert bil med en lastebil i 12.30-tida. Føreren av personbilen er fraktet til Sørlandet sykehus, men skadeomfanget er så langt ukjent, skriver Varden.no.

HAVNET PÅ MIDTRABATTEN: Sjåføren på 62 år ble alvorlig skadd da taxien han kjørte, krasjet med midtrabatten på E18 ved Sandvika utenfor Oslo. Foto: TRULS GRANDE
HAVNET PÅ MIDTRABATTEN: Sjåføren på 62 år ble alvorlig skadd da taxien han kjørte, krasjet med midtrabatten på E18 ved Sandvika utenfor Oslo. Foto: TRULS GRANDE Vis mer

Omtrent samtidig krasjet en taxi med en annen personbil på Drangedalsveien, også dette ved Kragerø. Taxisjåføren ble lettere skadd fraktet til sykehus.

På E18 ved Sandvika utenfor Oslo havnet en taxi oppå midtrabatten i 11-tida. Sjåføren ble fraktet til Ullevål sykehus med alvorlige hodeskader.

- Det blir tatt blodprøve, men det er ikke mistanke om promille, opplyser operasjonsleder Tore Haugen ved Asker og Bærum politidistrikt til Dagbladet.no.

500 redninger

- Før klokka 14 har vi hatt ca. 500 bilredninger i Østlands-området. Vanlige fredager har vi ca. 300, sier Ellen Kilde Evensen, avdelingsleder for kundesenteret i Viking, til Dagbladet.no.

Ifølge Evensen står utforkjøringer for de aller fleste av utrykningene.

- Det virker som om folk har problemer med å tilpasse kjøringen etter forholdene, konstaterer avdelingslederen, som beroliger bilister med at redningstjenesten har god nok kapasitet tross de uvanlig mange ulykkene.

- Vi gransker værmeldingen fortløpende og har sett dette komme, så vi er godt forberedt, sier Evensen.

Ekstremt glatt på Østlandet

Også konkurrenten Falck melder at det ikke er kapasiteten det skal stå på.

- Det er nå 20-25 minutters ventetid på telefonen, sier redningstjenestens informasjonsansvarlig Irene Røsholt til Dagbladet.no.

Røsholt forteller at det spesielt er i Buskerud og Agder-fylkene pågangen har vært størst hittil.

- Kjør sakte

- Føret på Østlandet skyldes en lavtrykksfront som nå er rett ved Oslo og strekker seg sørover mot Kristiansand. Fronten er relativt stillestående, men beveger seg etter hvert nordover og østover, og snøværet vil være over i morgen, sier Siri Wiberg, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, til Dagbladet.no.

Ifølge meteorologen er det lite nedbør i landet for øvrig, med unntak for Rogaland, som har noe snøvær.

- Det har snødd store deler av dagen, samtidig som temperaturen ved Oslo ligger rundt 0 grader. Det gjør at føret blir veldig sleipt og glatt resten av dagen, sier meteorologen, som oppfordrer folk til å kjøre sakte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer