Ekspert om bygningskollapser:

- Ekstremt krevende og farlig

Torsdag raste en boligblokk sammen i Surfside ved Miami Beach i Florida, og det er iverksatt en massiv jakt på overlevende i ruinene. Et slikt arbeid er ekstremt krevende og kan ta mange døgn, sier norsk ekspert.

KOLLAPSER: Denne videoen publisert på Twitter skal vise bygningen som kollapset i Miami natt til 24. juni. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Minst én person er død og 51 personer er ikke gjort rede for etter at en bygning kollapset i Miami natt til torsdag, ifølge myndighetene.

Videoer og bilder fra rasstedet viser enorme ødeleggelser etter bygningskollapsen, som fant sted i 02-tida natt til torsdag lokal tid.

Ifølge CBS Miami er det foreløpig én person som er bekreftet omkommet etter kollapsen. Ni personer er sendt til sykehus. Ifølge NBC News er det også personer som er reddet ut. Blant dem en mindreårig gutt.

Det er ikke kjent hvor mange som er savnet etter kollapsen, men brannvesenet bekrefter torsdag ettermiddag norsk tid at det er personer fanget i ruinene.

Øyenvitner sier at de har hørt mennesker rope etter hjelp under bygningsrestene.

- Farlig

I leteaksjonen bidrar blant andre USAR-mannskaper, som er spesialtrente i redningsarbeid av denne typen.

Hjemme i Norge regnes Pål Kolbenstvedt som en av landets fremste eksperter på denne typen redningsarbeid. Han jobber i redningsavdelingen i Oslo brann- og redningsetat, og var selv på vakt da katastrofen inntraff på Ask i Gjerdrum natt til 30. desember i fjor.

Han forteller at det viktigste de første brannmannskapene gjør når de kommer til hendelse slik som i Miami, er å finne ut hva som har skjedd og om det kan skje igjen.

EKSPERT: Pål Kolbenstvedt har internasjonal erfaring med USAR-arbeid. Han har blant annet jobbet med Gjerdrum-katastrofen og vært del av redningsarbeidet etter jordskjelvet i Nepal i 2015. Her avbildet i forbindelse med en Gjerdrum-reportasje tidligere i år. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
EKSPERT: Pål Kolbenstvedt har internasjonal erfaring med USAR-arbeid. Han har blant annet jobbet med Gjerdrum-katastrofen og vært del av redningsarbeidet etter jordskjelvet i Nepal i 2015. Her avbildet i forbindelse med en Gjerdrum-reportasje tidligere i år. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Hvis man ikke vet det, er det ikke sikkert at man sender inn mannskap i deler av det som står igjen, og i hvert fall ikke i haugen av ruiner. Man vil ikke risikere at alle brannfolkene omkommer i tillegg.

Er konklusjonen at kollapsen ikke vil eskalere, vil alle gjøre alt de kan for å få folk ut, forteller han.

- Det ligger i ryggmargsrefleksen. Selv om det er farlig.

I delene av blokka i Miami som fortsatt står, har mannskapene blant annet brukt stigebiler for å nå fram til beboerne på balkongene, eller tatt seg inn og hentet dem ut.

Deretter kommer USAR-teamet på banen, forklarer Kolbenstvedt.

KOLLAPS: Videoer fra det angivelige rasstedet viser store ødeleggelser. Delen du ser i rødt raste sammen. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Slik jobber USAR

USAR- teamet har blant annet god kompetanse på bygningsanalyser, og kan ofte vurdere hvilken struktur bygningen har, og kanskje hvorfor kollapsen har skjedd.

Deretter må de stille seg en rekke spørsmål:

Hvor er det savnet folk? Hvor mange er det snakk om? Hvor er det størst sjanse for å finne folk i live? Hvor er det tryggest for mannskapene? Hvor kan det være hulrom?

- Det blir alltid slike hulrom, og folk kan overleve de utroligste steder, sier Kolbenstvedt.

KOLLAPSET: Boligblokk-kollapsen har ført med seg massive ødeleggelser. Foto: Joe Raedle / Getty Images / AFP
KOLLAPSET: Boligblokk-kollapsen har ført med seg massive ødeleggelser. Foto: Joe Raedle / Getty Images / AFP Vis mer

Normalt vil et menneske som ikke er alvorlig skadd klare seg i rundt 3-4 dager uten vann i slike hulrom.

Da Kolbenstvedt bidro i søket i et kollapset mur- og betongbygg etter jordskjelvet i Nepal i 2015, fant de en kvinne som hadde klart seg i over fem døgn uten vann, forteller han.

- Det var så vidt det gikk.

KOLLAPS: Videoer fra det angivelige rasstedet viser store ødeleggelser i tilknytning til en boligblokk i Miami. Vis mer

Sannsynlig mange døde

Ettersom boligblokka i Miami kollapset midt på natta, mener Kolbenstvedt at det er overveiende sannsynlig at det er flere personer i ruinene.

- Det er også overveiende sannsynlig at det er snakk om veldig mange omkomne, og mange som ligger fast.

STOR AKSJON: Politiet har sperret av et stort område rundt boligblokka som kollapset natt til torsdag. Det pågår nå en stor redningsaksjon. Foto: Marco Bello / Reuters / NTB
STOR AKSJON: Politiet har sperret av et stort område rundt boligblokka som kollapset natt til torsdag. Det pågår nå en stor redningsaksjon. Foto: Marco Bello / Reuters / NTB Vis mer

Når USAR-mannskapene finner det stabilt nok, vil man derfor trolig starte arbeidet med å lage tunneler innover i ruinene.

- Det er ekstremt krevende og ekstremt farlig. Ruinene kan være veldig ustabile.

Mannskapene velger da gjerne minste motstands vei, og konstruerer tunneler - gjerne med støtte av treverk - innover i ruinene.

- Man graver seg innover som i en gruve, forklarer Kolbenstvedt.

Samtidig som dette arbeidet pågår, overvåkes området kontinuering av droner og avstandsmålere, som sier fra når det er den minste bevegelse i bygningsmassene eller delene som fortsatt står.

- Dette tar mange timer, sikkert mange døgn.

Personer som eventuelt ligger hardt skadd er det derfor vanskelig å redde, sier han.

- De vil trolig dø før du når fram til dem, forteller Kolbenstvedt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer