Sikkerhetsrådet

- Ekstremt krevende

I 13 år har kongehuset, diplomater og politikere jobbet for å få en plass i FNs sikkerhetsråd. I dag avgjøres det.

FN: Derfor mener FN-ambassadør Mona Juul Norge er en god kandidat for FN-plass. Video: Vegard Kvaale / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Klokka 22.10 blir det klart at Norge er valgt inn i FNs sikkerhetsråd.

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): - Jeg har en god følelse, men det er veldig spennende, sier FN-ambassadør Mona Juul til Dagbladet.

Onsdag morgen lokal tid rusler hun og UD-medarbeider Ragnhild Imerslund, som har ledet Norges valgkamp for å bli valgt inn i Sikkerhetsrådets fra FN-delegasjonens kontorer og noen korte kvartaler til FN-hovedkvarteret i New York. Sola skinner og de har på seg munnbind i rosa, som er Norges valgkampfarge i FN.

Innspurten etter at coronapandemien brøt ut, ble ikke slik de hadde tenkt seg. Den førte til at reisevirksomheten til statsminister Erna Solberg og andre politikere ble stanset, og diplomatene kunne ikke lenger mingle med andre FN-diplomater i New York og andre steder. I stedet har ting foregått via telefon og videokonferanser.

Første møte

Onsdag er første gang at FN igjen møtes inne i hovedkvarteret siden coronapandemien stengte alt i mars. Alle medlemslandene stemmer over fem nye medlemmer i Sikkerhetsrådet - én fra henholdsvis Asia, Afrika og Latin-Amerika, og to fra den såkalte Vest-gruppa. I Vest-gruppa konkurrerer Canada, Irland og Norge om de to plassene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer