Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sikkerhetsrådet

- Ekstremt krevende

I 13 år har kongehuset, diplomater og politikere jobbet for å få en plass i FNs sikkerhetsråd. I dag avgjøres det.

FN: Derfor mener FN-ambassadør Mona Juul Norge er en god kandidat for FN-plass. Video: Vegard Kvaale / Dagbladet TV Vis mer

SISTE: Klokka 22.10 blir det klart at Norge er valgt inn i FNs sikkerhetsråd.

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): - Jeg har en god følelse, men det er veldig spennende, sier FN-ambassadør Mona Juul til Dagbladet.

Onsdag morgen lokal tid rusler hun og UD-medarbeider Ragnhild Imerslund, som har ledet Norges valgkamp for å bli valgt inn i Sikkerhetsrådets fra FN-delegasjonens kontorer og noen korte kvartaler til FN-hovedkvarteret i New York. Sola skinner og de har på seg munnbind i rosa, som er Norges valgkampfarge i FN.

Innspurten etter at coronapandemien brøt ut, ble ikke slik de hadde tenkt seg. Den førte til at reisevirksomheten til statsminister Erna Solberg og andre politikere ble stanset, og diplomatene kunne ikke lenger mingle med andre FN-diplomater i New York og andre steder. I stedet har ting foregått via telefon og videokonferanser.

PÅ VEI: FN-ambassadør Mona Juul (t.v.) og Norges kampanjeleder for en plass i Sikkerhetsrådet, Ragnhild Imerslund på vei til FNs hovedkvarter. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
PÅ VEI: FN-ambassadør Mona Juul (t.v.) og Norges kampanjeleder for en plass i Sikkerhetsrådet, Ragnhild Imerslund på vei til FNs hovedkvarter. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Første møte

Onsdag er første gang at FN igjen møtes inne i hovedkvarteret siden coronapandemien stengte alt i mars. Alle medlemslandene stemmer over fem nye medlemmer i Sikkerhetsrådet - én fra henholdsvis Asia, Afrika og Latin-Amerika, og to fra den såkalte Vest-gruppa. I Vest-gruppa konkurrerer Canada, Irland og Norge om de to plassene.

Fra onsdag klokka 15 norsk tid skal alle FNs medlemsstater gå til urnene i FN-bygningen i New York og stemme fram fem nye medlemmer – én fra henholdsvis Asia, Afrika og Latin-Amerika, og to fra den såkalte Vest-gruppa. Avstemningen skal etter planen være ferdig klokka 19.30, mens resultatet blir kunngjort senere på kvelden.

I Vest-gruppa konkurrerer Norge mot Irland og Canada.

- Hva gjør Norge til en bedre kandidat enn Irland og Canada?

- Vi er ganske like. Det er ikke til å underslå. Men vi har lang og god erfaring med å drive fred og forsoning i nesten alle regioner i verden. Det er en erfaring som vi kan dra veldig nytte av inn i rådet. Dessuten er vi en stor og tung bidragsyter til FN

- Hvorfor så viktig at Norge får en plass i Sikkerhetsrådet?

- Fordi Norge kan bringe til det bordet en politikk og erfaring med konfliktløsning og fredsmekling. Vi kan bringe til bords en mangeårig tung erfaring når det gjelder å støtte FN-systemet og menneskerettigheter, sier Juul.

De siste åra har Norge politikere og diplomater jobbet på høygir med å overbevise andre FN-land om at de bør stemme på Norge.

- Dette er en valgkamp som har vært ekstremt krevende. Vi har holdt på siden vi lanserte oss i 2007. Så vi har holdt på i 13 år. I dag er en historisk dag hvor vi for første gang siden begynnelsen av mars kan gå inn igjen i bygget, sier Juul.

- Helt meningsløst

Men hjemme i Norge er det ikke alle som ønsker at Norge skal inn i Sikkerhetsrådet. Særlig i Frp er det kritiske røster som mener det er helt feil å bruke 29,5 millioner kroner på valgkampen, og at en plass i Sikkerhetsrådet også kan sette Norge i en utsatt posisjon.

IKKE ENIG: Frp-nestor Carl I. Hagen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
IKKE ENIG: Frp-nestor Carl I. Hagen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Vi har ingen fordeler av å være med i Sikkerhetsrådet. Det er bare ulemper. Vi har kastet bort 30 millioner kroner på dette, bare fordi byråkrater og UD-diplomater skal kunne kose seg som «smånapoleoner» rundt om i verden. Det er helt meningsløst. Jeg håper vi taper. det kan også koste oss dyrt fordi vi vil kunne bli tvunget til å velge mellom USA på den ene siden og for eksempel Storbritianna og Russland Kina på den andre, sier Frp-nestor Carl I. Hagen til Dagbladet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier til Dagbladet at Norge har brukt 29, 5 millioner kroner på utgifter direktet knyttet til kampanjen i perioden 2016 til 2019.

- Det inkluderer blant annet reiser, representasjon, kampanjemateriell, kursing og faglig forberedelse og lønn til midlertidig ansatte og spesialutsendinger. Tall for 2020, og dermed totalkostnaden for kampanjen, vil vi legge ut etter kampanjen er avsluttet - i august/september. Norge er den eneste av kandidatene som offentliggjør hvor mye penger vi bruker på kampanjen og hva pengene går til, sier utenriksministeren.

- Virker fastlåst

- Hvorfor er det så viktig for Norge å sitte i FNs sikkerhetsråd?

- Det er viktig for å ivareta norske interesser i en urolig verden. Sikkerhetsrådet er det viktigste organet for internasjonal fred og sikkerhet. Som lite land må vi både ta det ansvaret det er å bidra i Sikkerhetsrådet og vi må bruke den muligheten det gir oss til å fremme norske interesser. Det er 20 år siden vi satt der sist. Nå er vi klare til å bidra igjen, selv om vi vet det vil bli mange krevende saker og dilemmaer.

- Hva sier du til dem som mener Norge ikke vil kunne påvirke noe av betydning gjennom en plass i Sikkerhetsrådet?

- Det er riktig at Sikkerhetsrådet dessverre ikke klarer å komme til enighet i flere viktige saker og at situasjonen ofte virker fastlåst. Det betyr ikke at vi bare bør sitte på sidelinjen, det er ikke i Norges interesse. Sikkerhetsrådet oppnår enighet i mange saker, som i arbeidet med mandat til fredsoperasjoner, med sanksjoner og med tematiske områder som kvinner, fred og sikkerhet. Valgte medlemmer, som Norge, kan oppnå resultater gjennom godt strategisk arbeid og alliansebygging. Norge har unik erfaring fra tilrettelegging i fredsprosesser. Vi vil bruke denne erfaringen, og ikke minst nettverkene vi har fra konfliktområder, for å søke løsninger på de utfordrende sakene som kommer på Sikkerhetsrådets agenda.

VAR I FN: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (t.v.) kronprins Haakon, statsminister Erna Solberg og utviklingsminister Nikolai Astrup i New York i fjor høst for å drive valgkamp for Norges kandidatur i Sikkerhetsrådet. Foto: Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
VAR I FN: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (t.v.) kronprins Haakon, statsminister Erna Solberg og utviklingsminister Nikolai Astrup i New York i fjor høst for å drive valgkamp for Norges kandidatur i Sikkerhetsrådet. Foto: Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Vis mer

- Hva sier du til dem som frykter at en slik plass uansett vil kunne sette Norges forhold til Kina, Russland og USA i fare?

- Det er ikke mulig å gjemme seg bort. Norge, og andre land, må uansett balansere norske interesser og forholdet mellom stormaktene. Vi har lang erfaring med å håndtere dette. I Sikkerhetsrådet får vi også jevn tilgang til stormaktene og til sentral informasjon. Det kan også være en fordel. Vi forbereder oss likevel på at en plass i Sikkerhetsrådet vil bli intenst og krevende. Men det er en viktig investering i å ivareta norske interesser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!