Ekstremt mange branner denne jula

Brannvernsjefen bekymret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I Jølster i Sogn og Fjordane brant et eldre bolighus ned til grunnen i dag. En kvinne, hennes kjæreste og seksårige sønn klarte å berge seg ut av det brennende huset ved å hoppe ned fra verandaen. Bare skorsteinen står igjen av huset.

Brannen er den siste i ei uvanlig lang rekke branner så langt i jula:

Dyster statistikk

Med julas to dødsbranner blir årets statistikk dyster lesning. Hittil i år er det registrert 65 omkomne i brann, noe som er ti flere enn i hele fjor.

Desember er årets klart verste brannmåned. I gjennomsnitt er det 50 prosent flere branner nå enn ellers i året.

- Antallet dødsbranner i år, og spesielt nå i jula, er bekymringsfullt høyt, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

- Det er nedslående og overraskende, for de to foregående åra har vi sett en veldig lovende tendens, med en halvering av antallet branner i desember.

DØDSBRANN: Ei ti år gammel jente døde i denne brannen på Dal ved Eidsvoll natt til i går. Foto: Scanpix
DØDSBRANN: Ei ti år gammel jente døde i denne brannen på Dal ved Eidsvoll natt til i går. Foto: Scanpix Vis mer

- I stortingsmelding 42 var ambisjonen å få ned antallet døde i branner til 55 i året innen 2005. Den målsettingen blir dessverre ikke oppfylt, sier Kalheim.

- Hvorfor peker nettopp desember seg ut som måneden med flest branner, bortsett fra de åpenbare årsakene som juletrær og nyttårsraketter?

- I desember er det generelt økt aktivitet i hjemmet, med mye lys, matlaging, seine kvelder og alkohol, og folk blir uforsiktige og mindre oppmerksomme. I uka mellom julaften og nyttårsaften er det gjennomsnittlig tre ganger så mange branner som i ei uke ellers i året.

- Sjekk røykvarsleren!

- Hvilke forholdsregler kan folk selv ta for å minske risikoen for brann?

- Det aller viktigste er at røykvarsleren fungerer. Vi vet at det rundt om i landet finnes 200 000 røykvarslere som ikke virker. Derfor er den beste livsforsikringen å sjekke batteriet og at varsleren fungerer som den skal. En fungerende røykvarsler kan være det som skal til for at man våkner i tide og kommer seg ut, sier brannvernsjefen.

- Det også veldig viktig å sjekke levende lys og kokeplater, og nå i jula spesielt smultgryter og liknende, sier Kalheim.

- En fast rutine jeg har, er å ta en runde rundt i huset etter at jeg har pusset tennene. Da sjekker jeg at alle lys er slukket, at alle kokeplatene er av, og så videre.

- Har du noen spesielle råd nå før nyttårsaften?

- Barn bør ikke håndtere fyrverkeri i det hele tatt, heller ikke stjerneskudd. Og de bør ha klær som ikke er laget i brennbart materiale. Mine egne små barn går alltid i klær av ull eller bomull på nyttårsaften, avslutter Kalheim.

BEKYMRET: Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.