Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer

Ekstremt mange vannskader så langt i år

30 000 vannskader i private boliger og hytter de tre første månedene. Sprengkulda har skylda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det ble meldt inn drøyt 30 000 vannskader i private boliger og hytter de tre første månedene i år - 126 prosent mer enn for samme periode i fjor. Vinterkulden har gitt ekstremt mange vannskader i norske boliger og hytter, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

- Dette er en oppsiktsvekkende økning, sier senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i FNO i en pressemelding.

Erstatningsutbetalingene økte med hele 140 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. Det innebærer at erstatningsutbetalingene allerede har passert 1 milliard kroner. I vinter hadde forsikringsselskapene en enorm pågang fra kunder som trengte hjelp med frostsprengte rør.

- Mange av skadene kom i forbindelse med sterk kulde og frostskader på vannrør. Det er helt spesielt med en slik eksplosjonsartet utvikling fra et år til et annet, sier Neverdal.

I år har mange hytter fått store skader på grunn av frosten. De tre første månedene i år var det registrert 3.188 vannskader i norske hytter, mot 774 i samme periode i fjor. Erstatningsutbetalingene har økt fra 39 millioner kroner til 128 millioner kroner. I tillegg til de mange vannskadene som kan knyttes til vinterens kulde, skyldes også mange vannskader gamle rør.

(NTB)