Ekstremt mye nedbør i Trøndelag og Helgeland

Orkan på vei fra Island betyr flom- og skredfare.

UVÆR PÅ VEI:  Trøndere og nordlendinger må forberede seg på uvær det neste døgnet. Her fra Stjørdal i 2013. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix
UVÆR PÅ VEI: Trøndere og nordlendinger må forberede seg på uvær det neste døgnet. Her fra Stjørdal i 2013. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Om Meteorologisk institutt får rett, nytter det ikke for helgelendingene og trønderne å dra fram paraplyen de nærmeste dagene. Meteorologene varsler ekstreme nedbørsmengder det kommende døgnet.

I løpet av 24 timer kan det komme mellom 100 og 130 millimeter nedbør på Helgeland og i Trøndelag nord for Trondheim. Lokalt kan det komme rundt 150 millimeter på halvannet døgn, noe man ikke opplever mer enn hver 25. til 50. år.

Meteorologisk institutt forventer høyest intensitet i nedbøren fra torsdag formiddag til fredag morgen.

Fredag morgen og formiddag er det også ventet vestlig full storm, med vindkast i orkan styrke.

Været kommer fra et lavtrykk som er i ferd med å dannes vest for Island. Dette lavtrykket ventes å bevege seg østover, og fredag morgen ligger det nær kysten av Nordland. Dette fører til at mye varm og fuktig luft blir ført inn over Trøndelag og Helgeland.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har oppgradert jord- og flomskredfaren til oransje nivå i forbindelse med regnværet. Flomvarslet er også oppgradert til oransje nivå i områdene som rammes av nedbøren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.