Melbys snuoperasjon

- Ekstremt pinlig

Etter et par uker med knallhard kritikk fra opposisjonen og lærere valgte regjeringen å legge bort prestisjeprosjektet om et framtidsfag. - Kunnskapsministeren har ikke gjort hjemmeleksa, mener SV.

- PINLIG: Torstein Tvedt Solberg er ikke imponert over regjeringens opptreden rundt fremtidsfaget. Foto: Vidar Ruud / NTB
- PINLIG: Torstein Tvedt Solberg er ikke imponert over regjeringens opptreden rundt fremtidsfaget. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sist fredag ble det kjent at regjeringen gjør kuvending og skrinlegger det mye omtalte framtidsfaget.

Snuoperasjonen kom overraskende i et intervju kunnskapsminsiter Guri Melby (V) gjorde med Dagbladet, etter massiv kritikk fra blant andre Fremskrittspartiet. Hun måtte dermed erkjenne at faget manglet flertall i Stortinget.

Pinlig av regjeringen

Helomvendingen får Arbeidepartiets skolepolitiker Torstein Tvedt Solberg til å reagere.

- Det har vært en ekstremt pinlig prosess, slår han fast.

Regjeringen la fram sin nye stortingsmelding om en fullføringsreform i videregående opplæring like før påske. Med på fremleggelsen var både statsminister Erna Solberg og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF), sammen med kunnskapsministeren selv, Guri Melby (V).

En av de tydeligste satsingene var et såkalt fremtidsfag. Flere av dagens fellesfag, obligatoriske fag som alle elevene må ta, skulle tas bort - blant dem historie og samfunnsfag. Inn skulle i stedet framtidsfaget komme, der elevene skulle lære blant annet demokrati, likestilling og kritisk tenkning, ifølge Melby.

Lettet

Solberg reagerer på hvordan satsingen ble lagt fram med brask og bram, for så å bli vraket bare et par uker senere.

- Her var det et stort opplegg der statsministeren og barne- og familieministeren var med. Fremtidsfaget ble lagt frem som en av de store endringene, og så legger man det bort etter så kort tid, sier Solberg.

Han legger likevel ikke skjul på at han er glad for hva som ble det endelige utfallet av saken.

- Jeg er svært lettet for at framtidsfaget ikke blir noe av. Det var klokt av Melby å legge det vekk. Det vekket enorm motstand, og virket ekstremt kaotisk og uklart, sier Solberg.

- Klønete av Melby

Mona Fagerås (SV) er Solbergs kollega i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Også hun reagerer på arbeidet med faget før det ble lagt frem for skole-Norge.

KRITISERER MELBY: Kunnskapsminsteren har ikke gjort hjemmeleksa si, mener Mona Fagerås (SV). Foto: Vidar Ruud / NTB
KRITISERER MELBY: Kunnskapsminsteren har ikke gjort hjemmeleksa si, mener Mona Fagerås (SV). Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

- Det er veldig klønete og helt uforståelig at Guri Melby velger å ikke samarbeide med skolesektoren før hun foreslår noe så radikalt som dette.

Til snuoperasjonen er hun ikke mer nådig.

- Det viser jo bare hvor lite gjennomtenkt det var. Det er nesten som man kan kalle det slurv. Her er det noen som ikke har gjort hjemmeleksa si!

- Jeg foreslår neste gang at Melby snakker med en lærer eller to før hun foreslår noe så radikalt, avslutter Fagerås.

- Framtidsfaget var ikke viktig

Kunnskapsminister Guri Melby innrømmet før helgen at kommunikasjonen rundt framtidsfaget var for dårlig.

- Vi har kommunisert for dårlig om det nye faget. Det har skapt uro og usikkerhet, sa Melby til Dagbladet.

Hun stod likevel på at det ikke var et stort tap for henne at faget aldri blir noe av.

- Det viktigste for meg har hele tiden vært at elevene skal bruke mindre tid på fellesfag, ha mer fordypning, og mer valgfrihet. Det er ikke viktig for meg å forfølge framtidsfaget - det var aldri det viktigste for meg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer