Ekstremt press: 300 elever og 11 ansatte møtte ikke på skolen

Kommuneledelsen i Askøy: - Frykter vi må stenge barnehager og skoler likevel.

UNDER STERKT PRESS: Askøys ordfører Terje Mathiassen (til venstre) og varaordfører Bård Espelid etter formiddagens krisemøte. Foto: Eivind Senneset.
UNDER STERKT PRESS: Askøys ordfører Terje Mathiassen (til venstre) og varaordfører Bård Espelid etter formiddagens krisemøte. Foto: Eivind Senneset.Vis mer

ASKØY/OSLO (Dagbladet): Varaordfører Bård Espelid i Askøy kommune sier i dag at det fortsatt er flere som er blitt syke i løpet av natt til tirsdag.

Siden i går har Haukeland universitetsjukehus fått sju nye pasienter med problemer fra drikkevannet i kommunen.

- Det er mulig at det er færre som er blitt syke det siste døgnet, men vi må regne med at det fortsatt vil være en del innbyggere som blir syke i dagene som kommer. Inkubasjonstiden er opp til 10 dager, sier Espelid.

Så langt har sykehuset hatt 62 pasienter i tilknytning til drikkevannskandalen i Hordaland, der om lag 2 000 av kommunens 29 370 innbyggere har hatt sykdomsproblemer.

Kommuneledelsen har også i dag sittet i krisemøte. De er spesielt opptatt av å analysere forskjellig informasjon i håp om å finne årsaken til smitteutbruddet på Askøy.

Her har kommunen lagt ut oppdatert informasjon om drikkevannsproblemene.

I tillegg til det altoppofrende arbeidet med og rundt drikkevannet, går det fram at kommuneledelsen oppi dette også jobber med et besøk fra kong Harald og dronning Sonja.

20. juni får Askøy kongebesøk for første gang siden 1600-tallet.

Varaordfører Bård Espelid (Askøylisten) tar formelt over som koordinator av kommunens vannsak - ordfører Terje Mathiassen (Ap) har ansvaret for alt «det andre».

- Ekstremt press

- Vi opplever nå et ekstremt press på noen av kommunens ansatte som helsearbeidere og ansatte i teknisk etat. Mange ansatte på skolene og barnehagene er også syke. Hvis vi ikke klarer å få tak i nok vikarer og andre som kan erstatte de som er syke, kan det bli aktuelt å stenge skoler og barnehager, sier Espelid.

Bare på Kleppe skole er det i dag meldt at 11 ansatte er syke.

VIKARLISTER: Rektor ved Kleppe skole, Hilde Jordheim, går gjennom listene med tilgjengelige vikarer. 11 av de ansatte ved skolen var ikke på jobb tirsdag. Foto: Eivind Senneset.
VIKARLISTER: Rektor ved Kleppe skole, Hilde Jordheim, går gjennom listene med tilgjengelige vikarer. 11 av de ansatte ved skolen var ikke på jobb tirsdag. Foto: Eivind Senneset. Vis mer

Kommuneledelsen jobber med å få oversikt over sykefraværet og vet foreløpig ikke om de må stenge skoler.

Skeptiske foreldre

Lokalavisa Askøyværingen melder at om lag 300 av elevene ikke har møtt på skolene i dag. Avisa forteller også at helsepersonell i kommunen jobber doble skift får å hjelpe.

- Vi vet også at det er foreldre som er skeptiske til å sende sine barn til barnehager og skoler av frykt for smitte fra andre barn. Noen barn er derfor blitt holdt hjemme i dag. Det må vi ha respekt for, sier varaordfører Bård Espelid.

Ordfører Terje Mathiassen gleder seg over at vannprøver viser at det ikke er funnet E. coli i vannrørene ut fra renseanlegget.

Renseanlegg frikjent

Mye tyder på at bakteriene er stengt inne i det øvre høydebassenget på Øvre Kleppe, som ble stengt fredag.

- Vannrenseanlegget er frikjent for å være årsak til smitteutbruddet. I tillegg ser det ut for at tilsetting av klor i vannet har gitt positiv effekt. Etter at VG fant en åpen luke inn til det andre vannmagasinet i går, har vi stengt dette. Vi har gjort undersøkelser der og funnet at dyr ikke har hatt muligheter til å ta seg fra dette til det andre bassenget, sier Bård Espelid.