Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ekstremt rasfarlig

Det fortsetter å regne i Midt-Norge. Politiet varsler om ekstrem rasfare i området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er fortsatt regn i området, og dette gjør at rasfaren vedvarer. Inntil regnet har stoppet og det har begynt å tørke, vil faren for ras være stor, opplyser operasjonsleder ved Sør-Trøndelag politidistrikt til Dagbladet.no sendt fredag kveld.

Et nytt ras gikk ved Drivstua i 15-tida. Ingen mennesker er meldt skadet som følge av raset.

Politiet i Oppdal, Statens vegvesen og geologer har i hele dag jobbet med å sikre rasfarlige områder. Alle som har oppholdt seg i de rasfarlige områdene, meldes fredag kveld å være evakuert.

Dovrebanen ventes åpnet i løpet av natta, mens E6 må holdes stengt til i beste fall mandag, opplyser politiet.

Evakuert

Fredag ettermiddag jobbet redningsmannskapene for å få folk vekk fra flomområdene.

- Vi får hele tiden henvendelser fra folk som ikke kan oppholde seg ved flommen lenger, sa vaktsjef Tor Eivind Moss ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til Dagbladet.no fredag ettermiddag.

Redningsfolkene brukte land-, vann- og luftgående fartøyer til å få folk vekk etter hvert som vannstanden truet nye steder.

Fraktet inn mat

Politiet har hatt to helikoptre i lufta for å sjekke forholdene på avsidesliggende steder.

- Vi har flydd til gårder, hytter og sætre for å se om folk klarer seg. Flere har vi måttet fly ut. Andre har vi flydd inn mat til, sier stabssjef Hallgeir Stokken ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

De undersøkte i ettermiddag flere sidedaler med spredt bosetting. En ødelagt bru gjør at E6 gjennom Drivdalen er delt i to. En midlertidig bru er på vei fra Akershus, og monteringa begynner tidligst i morgen tidlig. Imens omdirigeres all trafikk.

NSB opplyser at Dovrebanen også hindres av ras og flom, og at passasjerene blir fraktet med buss forbi den rammede strekningen. Nattogene blir sendt om Røros dersom Dovrebanen ikke gjenåpnes.

Isolerte fiskere

Politiet krysser fingrene for bedre vær, og forsøker i mellomtida å ha oversikt over hvilke skader som oppstår langs hovedferdselssårene slik at veiene kan åpnes straks vannet synker.

To fiskere som var strandet på ei øy i elva Orkla ble i dag fraktet ut - sultne og kalde, men uskadd.

- Vi har ikke hørt om noen personskader. Ikke så mye som en forstuet fot. Det er helt utrolig, sier stabssjef Stokken til Dagbladet.no.

Forventer bedre vær

Utover dagen var det forventet en del nedbør, men ikke så store mengder som sist døgn. Mye lokal nedbør derimot, vil trolig øke vannstanden i flere mindre vassdrag.

- Det kommer en del nedbør i dag også, mest i Møre- og Romsdal, der vi venter omkring 20 millimeter nedbør en del steder, opplyste vakthavende meteorolog Åge Aasen ved Meteorologisk institutt Vestlandet fredag formiddag.

I Sør-Trøndelag var det også forventet en del regn, særlig i sørlige deler, på grensa til Møre- og Romsdal.

- Det verste av nedbør er i ferd med å gi seg i Sør-Trøndelag, men det regner fortsatt.

Ekstreme vannmengder

Politiet konsentrerte seg fredag om redningsarbeid i Oppdalsområdet, der Drivdalen er delt i to av flommen, og sørsiden av dalen ligger fullstendig isolert. I løpet av natta har det voldsomme regnet ført til mellom 10 og 20 steinras.

Elva Vinstra tok i natt ei bru sør for Oppdal, og ei ny bru står i fare for å ødelegges av vannmassene ved Smegarden camping. Flere hus er også ødelagt.

- Redningsmannskaper jobber for øyeblikket på spreng for å hindre at elva graver nye løp i landskapet. Ved å plassere store steinblokker i området rundt Smegarden camping skal elva temmes, sier redningsleder Joe Braseth i Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Han forteller om et dramatisk døgn for redningsmannskapene.

- Vi snakker om mellom 10 og 20 ras så langt. Åtte campingvogner har seilt nedover elva for å bli knust av brua nedenfor campingplassen. Bruer er ødelagt og veier er stengt, sier Braseth.

Redningssentralen forsøkte natt til fredag å ta seg inn i området med et Sea King helikopter, men måtte snu fordi tåka og regnet ga elendig sikt.

Regnrekord

For vannmassene har vært enorme.

- I Ålesund falt kom det siste døgn 42,6 millimeter nedbør. Og 40,5 millimeter av dette kom etter 20.00 i går kveld og fram til 08.00 i dag, sier Windsjusveen

Det er tangering av rekorden for Ålesund.

På Tingvoll på Nordmøre falt det sist døgn 50,9 millimeter. Det er ikke ny rekord, for i august 1988 kom det dramatiske 68 millimeter på et døgn. Oppdal fikk 42 millimeter regn i går, Berkåk 38 og Vinjeøra 38 millimeter.

- Det ligger langt oppe på lista ja, sier Aasen. Men det blir altså bedre i helga.

- Det kommer et høytrykksrygg over Dovrefjell på søndag. I dag blir det regn og regnbyger, men vi venter mindre mot natta. Lørdag venter vi skiftende skydekke og enkelte regnbyger, sier meteorologen.

Rekordflom

- Den største observerte flommen i Driva var i 1995 og det ser ut som denne flommen er enda større enn da. Når det gjelder flommen i Orkla, ser den ut til å bli den største siden elva ble regulert i 1982, sier hydrolog Hans-Christian Udnæs i NVE til NTB.

- Det er selvfølgelig intenst nedbør som skaper flommen. Samtidig ser det ut til at jordsmonnet ikke klarer å ta imot alt vannet. Vi får avrenning på overflaten, sier Udnæs i NVE.

Flommen er i ferd med å stabilisere seg, men fortsatt mye nedbør gjør at vannstanden ikke synker så raskt.

- Først utover kvelden fredag kommer vannstanden til å synke ordentlig for da vil nedbøren avta, avslutter Udnæs.

<B>8 CAMPINGVOGNER TATT AV FLOMMEN:</B> Elva Vinstra ødela en bru i natt, og en annen bru står nå i fare for å bli tatt.
VEI OG TOGSPOR STENGT:</B> Det kan ta flere dager før Dovrebanen åpner igjen.
FLOMKART: Kartet viser flom-områdene i Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal. Dagbladet/Grafikk
KRAFTIG NEDBØR:</B> Mellom 50 og 100 biler var i natt innesperret i Drivdalen. En rekke turister i bobiler og telt som ble funnet i løpet av natta måtte også evakueres på grunn av rekordregnet.
BRU ØDELAGT AV VANNMASSENE: E6 er sperret ved Driva i Oppdal kommune etter at elva Vinstra gikk over sine bredder og gravde bort brukarene og ødela brua.