- Ekstremt sjeldent

Brevene, skrevet av koner, søsken og foreldre, ble sendt til mannskapet på et fransk krigsskip under sjuårskrigen - men kom aldri fram. Etter 265 år er de åpnet for første gang.

LEST FOR FØRSTE GANG: For første gang på 265 år er brevene som ble sendt til de franske sjømennene, åpnet. Foto: University of Cambridge
LEST FOR FØRSTE GANG: For første gang på 265 år er brevene som ble sendt til de franske sjømennene, åpnet. Foto: University of Cambridge Vis mer
Publisert

Bunken med brev som ble skrevet til franske sjømenn på 1700-tallet, ble nylig oppdaget i Nasjonalarkivene i Kew i London. I over 260 år har de ligget bortgjemt og ulest.

Fram til nå.

De over 100 brevene ble nylig oppdaget av Renaud Morieux, professor i europeisk historie ved University of Cambridge, som har brukt månedsvis på å undersøke brevene.

Brevene gir et «ekstremt sjeldent og rørende innblikk» i livene og kjærligheten til de franske sjømennene - som i 1758 ble tatt til fange på det franske krigsskipet «Galatée» under sjuårskrigen, heter det i en pressemelding fra University of Cambridge.

Galatée seilte fra Bordeaux til Quebec da det ble kapret av et britisk fartøy. Mannskapet ble seinere fengslet i Portsmouth i det sørøstlige England.

BLE ALDRI LEST: Skipet til de franske sjømennene ble kapret i 1758, og de fikk aldri mottatt brevene. Foto: University of Cambridge
BLE ALDRI LEST: Skipet til de franske sjømennene ble kapret i 1758, og de fikk aldri mottatt brevene. Foto: University of Cambridge Vis mer

Kom aldri fram

Konene, søsknene og foreldrene som skrev brevene, var imidlertid uvitende om at skipet var blitt kapret.

«Jeg kunne skrevet til deg hele natta. Jeg er for evig din trofaste kone. God natt, min kjære venn. Det er midnatt - det er på tide at jeg hviler», heter det i ett av brevene, adressert Marie Dubosc til ektemannen.

Dubosc skal ifølge professor Morieux ha dødd ett år etter at hun sendte brevet. Ektemannen fikk aldri lest kjærlighetserklæringen - og skal ha giftet seg på nytt etter at han slapp ut av fangenskap.

Sjuårskrigen ble utkjempet i perioden 1756-1763 mellom en rekke europeiske stater. Hovedkampen sto mellom Storbritannia og Frankrike om herredømmet over blant annet India og Nord-Amerika.

NØYE UNDERSØKT: Flere av brevene inneholder verken tegnsetting eller store bokstaver. Pofessor Renaud Moriex brukte flere måneder på å undersøke dem. Foto: University of Cambridge
NØYE UNDERSØKT: Flere av brevene inneholder verken tegnsetting eller store bokstaver. Pofessor Renaud Moriex brukte flere måneder på å undersøke dem. Foto: University of Cambridge Vis mer

- Veldig emosjonelt

Flere av brevene mangler både tegnsetting og store bokstaver, og professor Renaud Morieux har brukt månedsvis på å undersøkende dem. Funnene ble denne uka publisert i det franske tidsskriftet Annales. Histoire, Sciences Sociales.

- Jeg bestilte esken fra arkivet av ren nysgjerrighet. Det var tre bunker med brev som ble holdt sammen av et bånd. Brevene var veldig små og forseglet, så jeg spurte arkivaren om de kunne åpnes, og det kunne de, sier Morieux i en uttalelse, og legger til:

- Jeg forsto fort at jeg var den første som hadde lest disse svært personlige beskjedene siden de ble skrevet. De tiltenkte mottakerne fikk ikke den muligheten. Det var veldig emosjonelt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer