Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekstremt stor rasfare på Vestlandet

Geiranger og Hellesylt isolert av ras. Flere veier stengt.

OVERVÅKER: Statens Vegvesen har stengt flere veistrekninger på Nordvestlandet grunnet ras og stor rasfare. Bygdene Hellesylt og Geiranger er nå isolert, og flere veistrekninger overvåkes, deriblant E-136 mellom Ålesund og Åndalsnes. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG /Dagbladet
OVERVÅKER: Statens Vegvesen har stengt flere veistrekninger på Nordvestlandet grunnet ras og stor rasfare. Bygdene Hellesylt og Geiranger er nå isolert, og flere veistrekninger overvåkes, deriblant E-136 mellom Ålesund og Åndalsnes. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Statens Vegvesen har stengt flere veistrekninger på Nordvestlandet etter at NGI varslet om svært stor rasfare.

Isolert Flere bygder er isolert grunnet ras og rasfare, og det er spesielt på Sunnmøre en merker naturkreftene godt.

Både på Fylkesvei 60 til Hellesylt og Fylkesvei 63 til turistbygda Geiranger har det gått ras. I tillegg er rasfaren stor.
 
Begge bygdene er nå isolert. Det er satt opp noen fergeanløp, men strekningene er så lange at det er få anløp per dag.

Stor rasfare - Den største rasfaren er nok på Sunnmøre akkurat nå. NGI vurderer faren på en skala fra en til fem til å ligge på fire, noe som er svært høyt, sier seksjonsleder Ivar Hol ved Statens Vegvesen til Dagbladet.

Hol gir kulden i november og mye nedbør i form av snø skylden for skredene og den store rasfaren for øyeblikket.

Underlag av is - I november var det svært lave temperaturer, noe som skapte en glideflate for de snømengdene som har kommet de siste dagene. Det kom store nedbørsmengder i helga og mer er i vente de neste par dagene. Disse snømengdene ligger oppå denne glideflaten og skaper farlige situasjoner mange steder. Først på onsdag er det meldt om lavere temperaturer, sier Hol.

Farlig område - Er dere inne i områdene for å rydde opp og overvåke situasjonen?

- Vi overvåker det vi kan, men samtidig er rasfaren så stor at vi ikke kan utsette mannskapene for den faren det er å bevege seg i områdene. Derfor sender vi ikke inn egne folk til å overvåke eller å rydde nå.

Foreløpig er fem vegstrekninger på Sunnmøre stengt grunnet ras eller rasfare.
I tillegg til veiene inn til Geiranger og Hellesylt er Fylkesvei 43 Vatne-Hunnes, Fylkesvei 651 Fyrde-Straumshavn og Fylkesvei 655 Fivelstad-Øye stengt.

- I tillegg til disse strekningene følger vi også med på andre utsatte veistrekninger, spesielt på Europavei 136 mellom Ålesund og Åndalsnes. Her er det spesielt området mellom Måndalen og Våge vi bekymrer oss mest over, sier Hol.

Pass på Også i Sogn og Fjordane blir folk bedt om å være årvåkne når de ferdes langs veiene.
Bygda Otterdal i Nordfjord har vært isolert siden fredag, men i går kveld ble vegen inn til de rundt 20 innbyggerne ryddet og åpnet.
På Riksvei 5 mellom Førde og Sogndal gikk det et ras, noe som gjorde at vegen ble stengt en kortere periode.

Fylkesvei 720 ved Hjelle i Stryn er stengt på grunn av stor rasfare.

Her kan du følge situasjonene på veiene i Møre og Romsdal

Her kan du følge situasjonen på veiene i Sogn og Fjordane

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!